Galatiul De Altădată!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Off Topic. Bravo ochi de soim ;) Suntem urmariti nu gluma (AR ,IS )si agentii 007

    Comment


    • Nicule, iar ai luat-o pe aratura!
      Attached Files

      Comment


      • Iti mai aduci aminte?

        Nascuti la inceputul anilor '60 -'70 - '80, vedem acum, in anul 2009, ca locuinta parintilor nostri costa de 100 de ori mai scump decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani.
        Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar avem cultura generala, pentru ca asta insemna ceva o data.
        Suntem ultima generatie care a jucat "De-a v-ati ascunselea" , "Castel", "Ratele si Vanatorii", "Culorile", "Tarile", "Tara, tara, vrem ostasi", "De-a prinsa", "Sticluta cu otrava", "Hotii si vardistii", "Pac & Pac", ultimii care au strigat "Un, doi trei la perete stai", ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si vizionam filme timp de 2 zile inchisi in casa nonstop), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni evazati, geci de blugi de la turci, iar cei care purtau blugi Lee sau Puma erau lideri de gasca.
        Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere. Noi am fost ultimii "Soimi ai Patriei" si ultimii "Pioneri".
        La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza... Si am cantat "MULTI ANI TRAIASCA" nu "HAPPY BIRTHDAY" la aniversari.
        Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas ...si cine zice ca nu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.
        Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, si abia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, sau pustile alea absolut superbe cu apa.
        Intre timp, ne consolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicele bidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate in cap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa nu mergem la scoala.
        Noi am ascultat si Metallica, Ace of Base, DM, DJ Bobo, Michael Jackson, Backstreet Boys, si Take That si inca nu auzisem de manele, singurele melodii de joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam! Dar spre deosebire de copiii din ziua de astazi, am auzit atat de Abba, cat si de Queen si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears.
        Am citit "Licurici", "Arici Pogonici", "Pif", "START spre viitor", "Cinema", "Cutezatorii" am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand au aparut primele sucuri de la TEC fara sa ne fie teama ca au prea multe E-uri iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
        Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul.
        Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care ne plictiseam dupa o luna de la cumparare si le uitam pe dulap, pline de praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam "Fantanita"sau "Flori, fete sau baieti" sau "Adevar sau Provocare" sau orice ne dadea un pretext sa pupam fetele pe gura iar pe cine iubeam cu adevarat.
        Noi suntem cei care inca au mai "cerut prietenia" fetelor, care inca roseam la cuvantul " sex", care dadeam cu banul care sa intre in farmacie sa cumpere prezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sa le aruncam in capul colegilor, care am completat mii de oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolo unde scrie "De cine iti place?"ca ne place de el/ea.Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut pastile cu capac special sa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe maini dupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cate lipide si glucide mancam, parintii nostri nu au "child proof the house" ci ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara si cate un pachet de tigari de la tutungerie.
        Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fost martorii a trei schimbari de bancnote si monede, noi am ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care au auzit-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi suntem cei care mai tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus". Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de "first-timers"...
        (Anonim)
        "cine si-a uitat radacinile, a inceput sa moara"
        "cind nu mai esti copil, ai murit de mult" (Constantin Brancusi)
        Attached Files

        Comment


        • Comuna Matca este compusa dintr-o singura localitate.
          Cuvantul Matca are doua intelesuri: matca-regina albinelor si matca-albia apelor.
          Despre intemeierea satului exista trei variante:
          Una spune ca pe vremea lui Stefan cel Mare traia pe aceste meleaguri un cioban pe nume Rarinca, care avea cei mai buni stupi din zona. In jurul stanii s-au strans, in timp, mai multi oameni, formandu-se un catun. Locuitorii satelor invecinate au numit satul "satul mocanului cu matca".
          A doua varianta spune ca numele vine de la matca paraului Corozel care trece chiar prin mijlocul comunei.
          Cea de-a treia varianta spune ca numele comunei se trage de la numele unui calugar-Matcas, care s-a stabilit in aceste locuri. In jurul bisericii construite de el au inceput sa se sranga oameni, formand un catun.
          Nu exista documente care sa ateste formarea si existenta exacta a localitatii Matca. Cert este ca a fost atesta documentar prima data in "Descriptio Moldaviae" a lui Dimitrie Cantemir.

          Evenimente istorice:
          Armata lui Stefan cel Mare a poposit , spune legenda, pe dealul Chicera, la sud de satul Matca.
          Prin anii 1885-1890 a existat prin imprejurimile comunei un haiduc pe nume Costache Dragos.
          In anul 1907 oamenii satului s-au ridicat la rascoala. Pe atunci era primar Ion V. Bejan si ajutor Lascarache Hulea.
          Monumente istorice
          La o distanta de comuna de 3-4 km se gaseste Valul lui Traian, care mai poarta si numele de Calea lui Traian si Drumul lui Traian. Acesta merge prin padurea Rates, in diagonala, pe directia N.V.-S.E., peste mosiile Epureasca, Domneasca, Lupa, trecand pe la vest de satul Cudalbi, ajungand in dreptul satului Sendreni. Pe mosia Epuresca si Domneasca se poate urmari pe o distanta de 3-4 km lungime.
          In cimitirul satului se afla o cruce cu inscriptia :"Aici odihneste Preotul Gheorghe Toma incetat din viata la 1879 noiembrie 16 in etate de 85 de ani." In registrul de stare civila pentru decese al comunei Matca e trecut ca are 91 de ani, si nu 85, cum scrie pe cruce. Asadar preotul este nascut in celalalt veac, adica in jurul anului 1780.

          Comuna Matca a facut parte pana in anul 1951 din judetul Tecuci, iar din acest an pana in 1968 a facut parte din raionul Tecuci, si apoi pe rand din regiunile Putna, Barlad, si Galati. Din 1968 pana astazi face parte din judetul Galati. Comuna a luat fiinta ca unitate administrativa din 1864. Intre anii 1875 si 1876, satul Matca a facut parte din comuna Cernicari. In 1931 si 1932 a facut parte din comuna Corod.

          Fondul funciar constituie principalul potenţial natural al comunei. Terenul agricol este valoros, principala ocupaţie a locuitorilor fiind agricultura, în principal legumicultura.
          O alta bogăţie naturală a comunei o constitue existenţa unor câmpuri de gaze, pe teritoriul comunei funcţionând câteva sonde de extracţie.
          Pânza freatică este de medie adâncime.
          Pe teritoriul comunei activează un număr de 200 de societăţi comerciale.
          Au fost create în jur de 300 de locuri de munca la nivelul comunei Matca.
          Pe teritoriul comunei există cca 150 de utilaje agricole, predominând tractoarele.
          La nivelul comunei activează 3 asociaţii agricole, din care una e legumicolă.
          Mătcaşii sunt "capitalişti", renumiţi în toată ţara pentru roşiile şi castraveţii pe care îi cultivă. Roşiile lor sunt ecologice, nu au strop de îngrăşământ chimic, sunt roşii grase, dolofane şi dulci. E o comuna în care munca e la mare preţ, iar ecumenismul seamănă cu un Rai al ortodocşilor şi adventiştilor. Tinerii nu pleacă din această comună către oraş. Ei rămân lângă părinţi, devin legumicultori, aşa cum au învăţat de la strămoşii lor, să cultive celebrele roşii de Matca
          13 000 de suflete trăiesc în comuna Matca. În fiecare curte de om sunt solarii. Nu există mătcaş care să nu fie legumicultor. Şi cel mai sărac om are în curte un solar. Primăria a amenajat o piaţă în care mătcaşii vând legumele clienţilor care vin din toată ţara. Clienţii vin cu camioane pentru a cumpăra en gros. Roşiile au devenit celebre pentru ca sunt ecologice şi atunci sunt vândute peste tot în ţară cu "marca": "rosii de Matca". Sa stie omul ca ceea ce cumpara e marfa de marfa.
          Munca începe din noiembrie, când sunt adunate materialele, cumpărate seminţele franţuzeşti.
          În preajma Crăciunului, la Matca se pun seminţele în pământul din solarii. Solariile sunt încălzite cu rumeguş. După 1 februarie se trece la repicat, se pune fir cu fir în nişte pahare improvizate din folie şi umplute cu pământ. Firele de roşii trebuie udate la 2-3 zile, îngrijite, păzite de fum, de frig, de ger, de viscol. După 6 februarie se seamănă pe câmp. În mai ies roşiile timpurii, cele din sere. Roşii mari, frumoase, care sunt vândute de la Galaţi, Bucureşti şi până în Ardeal.
          Oamenii merg cu mic cu mare la biserică, fie ea ortodoxă sau adventistă, nu fac prea multă politică, singura lor "politică" fiind cea a roşiilor de Matca, roşii ecologice, marcă înregistrată.
          Distanţele faţă de principalele aşezări urbane sunt: 88 km faţă de Galaţi (reşedinţa de judeţ), 10 km faţă de Tecuci, iar faţă de localităţile învecinate: 10 km până la Corod, 17 km până la Valea Mărului şi 25 până la Barcea. Accesul în localitate se realizeaza prin DJ 251 (Tecuci-Matca-Valea Mărului) şi prin DJ 251A (Corod-Matca), drumurile fiind modernizate.
          Attached Files

          Comment


          • e ceva deosebit tot ce ai pus aici am citit cu o mare admiratie tot e atat de frumos sa iti aduci aminte de copilarie si de bucuriile ei asa cum scria un coleg mai sus putin e superb nu am cuvinte felicitarile mele ady ai facit un lucru minunat

            Comment


            • Multumesc pentru cuvintele frumoase de apreciere. Istoria Galatiului este o particica din istoria acestei tari si merita sa o cunoastem, sub toate aspectele ei!
              Galerie foto

              Comment


              • Nimeni nu ne mai arata Galatiul de altadata?
                https://encrypted-tbn1.google.com/im...ypHtCgqRoOrJ3T

                Comment


                • Revin

                  Revin cu o poza, aici sr trebui sa posteze oamenii care cunosc Galatiul din vechi si pana in prezent.
                  O pozica de la mine cu actualul Galati...asteptam cu poze din vechi:...
                  Attached Files
                  https://encrypted-tbn1.google.com/im...ypHtCgqRoOrJ3T

                  Comment


                  • must see

                    Pentru amatori, o expozitie interesanta: Galatiul vechi

                    Comment

                    Working...
                    X
                    Anulare DPF
                    Politica de Securitate Google