Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Nu sunt atât de sigur despre Hitachi pentru sistemele split (consumatori casnici). Ei par a fi mai mult pe zona industrială. După cercetarea pe care am făcut-o, sfânta treime a AC-urilor (compresoarelor) split este: Fujitsu, Mitsubishi și Daikin (mare atenție la aceștia, evitați modelele foarte ieftine care sunt de fapt făcute de Gree, o firmă chinezească in uzinele lor din China). Eu am câte unul de la fiecare dintre primii doi.

    Aris, imi pare rău. Te invit in sector la noi, la 3. I love S3 (scrie peste tot prin sector). Primarul Negoiță a anvelopat multe blocuri. Iți postez diseară dacă vrei o poză cu termometrul luat pentru interiorul mașinii (pe care nu am apucat să il lipesc) dar care zace incă in casă. Intre 26 și 27 grade cu un calorifer la 1/3 capacitate și este destul de neplăcut.

    Da, anveloparea face toți banii. Și la cald, și la rece. Fie cu RADET, fie cu incălzire proprie. Dacă aș sta mai in nordul țării, aș dubla grosimea stratului de izolare (20 cm și poate ceva vată minerală) și aș pune tripane cu 1.6 cm intre foi. Mai in sud, 10 cm de polistiren și geamuri termopan duble 1.6 cm sunt suficiente.

    Ca să ințeleagă și unii despre ce variație de temperatură discutăm in România, să citim de pe wiki:
    Temperatura medie anuală scade de la sud (unde este de peste 11°C în Lunca Dunării) la nord (8,5°C în nordul Podișului Moldovei) și în altitudine (ajungând la 0°C la altitudini de peste 2000 m). După valorile temperaturii medii anuale, există trei etaje termice: un etaj cald (cu valori de peste 10°C), un etaj mediu (între 10°C și 6°C) și un etaj rece (cu temperaturi mai mici de 6°C).
    Despre aceste 3-4 grade C vorbim când am spus despre sudul și nordul țării. Nu contest calculele făcute de georgstelsib, dar eu când m-am referit la 12000 BTU pentru 2 camere, m-am referit la acestă configurație: apartament anvelopat termic, temperatura țintă 21C in zonele periferice ale apartamentului (termostatul din AC reglat pe 26C). Factura pentru tot ce inseamnă electricitate (căldură, apă caldă și consumatorii casnici) este 160 lei/lună. Alte cheltuieli mai sunt doar apa caldă și gunoiul, plus 5-6 lei / aragaz.

    Corecție: apa rece
    Last edited by gecmc94; 22 February 2018, 18:02. Reason: Automerged Doublepost

    Comment


    • Eu am cumpărat aparat AC LG 12000 BTU, cu invertor și mi se pare ca pe cald nu face fata la un apartament de 2camere. Pe hol este cald, dar în rest este rece.

      Se poate opri caloriferul și o sa ai o temperatura ambientala plăcută. Un prieten cu centrala oprita în casa, avea 24 de grade, ce-i drept blocul nou, izolat termic.

      La noi, blocul este vechi, din 1961, tot așteptăm să-l reabiliteze termic de 2 ani, cu 2 calorifere funcționale din 4, ca deștepții le-au anulat la baie/bucătărie temperatura e în jur de 20-21 grade și mai puțin când e ger afara, atunci suplimentand cu aeroterma cu halogen.

      Comment


      • Este iarna, se vorbeste despre incalzire AC, eu scriu despre racire AC
        Am avut un apartament pe S, mult timp am zis ca nu pun AC in apartament. Veri in care nu se putea dormi noaptea, mai obosit dimineata decat noaptea. Am rezistat.
        Cand am vazut pruncul tavalindu-se pe jos de caldura si 34 de grade...m-am decis
        Hitachi RAC-35YH, 12000 btu, 2 camere
        Lux, pornea de cand ajundeam acasa (16-17 H), pana dimineata (in functie de caldura, de la 1-2, frecvent pana la 5)
        Ma gandeam ca ma va usca la curent.
        Nu am avut facturi mai mari de 150-170 lei - total si o medie anuala de sub 100 lei.
        Impactul lui, ca si consum a fost minimal, punand in balanta si confortul, nu mai incape loc discutia.
        L-am luat inverter, dupa analize si...bine am facut.
        Cand aveam perioade fara incalzirea centralizata, functiona (toamna, primavara rece, cand nu distribuiau agentul termic, sau aveam vecinul binevoitor, de pleca de acasa-inchidea robinetul pentru tot blocul, sa faca economie. Mari cretini!)
        Randamentul este superior pe incalzire, concluziile...le trageti singuri.
        Acum in alt apartament, 3 camere, am Daikin, 2 buc, cam ciudata configuratia locatiei, tot nu asigur intreaga locuinta (ca si geometrie)...
        Noi ca romani suntem axati pe utilizarea masiva a gazului, in mediul casnic, afara poate stiti, energia electrica este baza: incalzire, gatit etc
        Attached Files
        Logan Ambition-dCi, 70 CP (+25); C.V.-JR5, A.H.; barza sosita in 2007, iulie

        Comment


        • hitachi este monosplit dar si multisplit . De altfel Hitachi este pionier in domeniu , ei au deschis calea spre invertoare . Atunci cand investiti intr-un AC este bine sa va informati pentru inceput care este perioada de garantie pentru toate componentele . O garantie de 5 ani , la Hitachi , Mitsubishi ne va spune ceva despre fiabilitatea produsului . Daca garantia produsului este doar de 3 ani , chiar daca marca este sonora , ar trebui sa va puna pe ganduri . Apoi , existenta certificatului EUROVENT pentru modelul respectiv , studiati-l cu atentie . Nu optati pentru cel mai ieftin model , chiar daca este LG , Panasonic , etc , sunt tari , dar in alte domenii . Nu va repeziti la modelele foarte scumpe de cca. 7,8,9 mii lei , diferenta de randament de la +++ la ++ sau chiar + nu sunt chir atat de mari ca diferenta de pret . Studiati cu atentie certificatele energetice Eurovent , mai ales COP-ul si EER-ul ;a diferite temperaturi ambiante . Iarasi important , fiti atenti la zgomotul unitatii interioare . Alegeti minimum 20 db , de preferat 19 db( la 3db nivelul de zgomot se dubleaza).

          SEER-ul , randamentul sezonier pe racire sa fie peste 7,2 .
          SCOP-ul , randamentul sezonier pe incalzire sa fie peste 4,4 . Diferenta de temperatura dintre incaperea unde este instalata unitatea interioara si celelalte incaperi (cu usile deschise) este de cca. 2 grade. Sa tineti cont de asta . Eu am instalat AC-ul pentru a incalzi in special la inceputul si la sfarsitul iernii , dar se pare ca poate fi rentabil si in miezul iernii daca gigacaloria ajunge la 300 lei ( trei milioane).
          Last edited by georgstelsib; 22 February 2018, 20:12. Reason: Automerged Doublepost

          Comment


          • LG are 5 ani garanție la unitate externa și 2 ani la cea interna. Pe răcire am fost super mulțumit, însă pe încălzire, din cauza invertorului, merge ce merge și apoi se oprește. Asta e configurația apartamentului.

            Comment


            • Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

              Eu am un Mitsubishi de 12000 BTU luat in vara lui 2016, si face fata lejer la 3 camere pe racire, “mergand” doar cateva ore/zi. La factura nu s-a simtit nimic de cand il am.
              Pe incalzire nu-l folosesc.
              Keep walking...

              Comment


              • Originally posted by aris86 View Post
                LG are 5 ani garanție la unitate externa și 2 ani la cea interna. Pe răcire am fost super mulțumit, însă pe încălzire, din cauza invertorului, merge ce merge și apoi se oprește. Asta e configurația apartamentului.
                Motoarele inverter au fost cel mai mare pas in evolutia aparatelor de aer conditionat . Acesta isi moduleaza turatia si implicit consumul in functie de conditiile si necesarul zonei. Este normal sa mearga si in modul ON/OFF daca capacitatea aparatului este mai mare , temperatura exterioara este ceva mai mare , pierderile de caldura ale apartamentului sunt relativ mici si rapid compensate de functionarea aparatului.
                Pe functia de racire mai toate aparatele se descurca bine , problema apare cand este comutat pe functia de incalzire . Sunt aparate optimizate pentru incalzire fiind folosite si in Ucraina , Rusia , etc.
                Pentru Romania , un aparat de o marca consacrata , la un nivel de pret mediu ( 2500 - 3500 lei) este suficient .

                Comment


                • În 2013, cred ca am dat pe el vreo 2000 de lei plus manopera la instalare.

                  Comment


                  • Cred ca este OK. Cauta fisa tehnica cu specificatiile de la modelul respectiv pentru o lamurire suplimentare in ceea ce priveste randamentul pe incalzire.

                    Comment


                    • Originally posted by Fanez View Post
                      Pe care le citeste administratorul care iti pune la plata cat vrea el. Stiu caz concret.
                      poate la tine la noi, repartitoarele le citeste firma care le-a montat si care firma le si verifica o data la doi anil aia transmit administratorului si comisiei de cenzori (aia care valideaza calculele administratorului) si presedintelui valorile gata calculate, in baza facturii de la regia de termoficare, factura pe care regia o trimite la firma de repartitoare cu care are contract asociatia de proprietari/locatari.
                      Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                      Comment


                      • Cu toate astea, Vaillant-ul meu papa gaz de 175 de lei pe luna in cea mai friguroasa luna a anului si stau la 24-25 de grade in casa, in tricou si short.
                        AC-ul unde sa-l montez ca sa incalzesc toate camerele?
                        Eu m-am gandit la o centrala eletrica, dar pe 220V au randament mic, ar trebui sa-mi instalez 380V si cred ca as fi pionier in bloc, nu vreau sa suport eu costurile pionieratului daca altii nu mi se alatura.
                        Pe viitor nu se stie cum vor evolua preturile gazelor, daca gazele vor mai fi atat de dispoibile, curentul electric e o resursa de luat in calcul pentru incalzire. Dar nu ca aparat de AC.
                        Oricum, pentru minim 10-15 ani avem gaze si ni le permitem.
                        Last edited by mr.K; 23 February 2018, 23:17.

                        Comment


                        • Iarna asta Vaillantu’ meu a papat gaz numai sub suta de lei. Ce-i drept, mai mult de 22 de grade nu suport, desi tot la costum de vara o ard si eu. Centrala are deja 7 ani si merge de duduie.
                          Keep walking...

                          Comment


                          • Iarna asta a fost mai dură în nord, prin Moldova. Pe perioada de 6 luni apr-sep când nu merge încălzirea, factura de electricitate a fost în medie 46-49 lei / lunar (verificat și în 2016 și în 2017, pe extrasul de card). Dacă scad această valoare din cei 160 plătiți iarna asta, obțin o cotă a încălzirii de 110-115 lei (să zicem). Jonnie din Tulcea, Vaillantul tău care a costat o grămadă de bani (plus rețea de încălzire și radiatoare) și pe care îl folosești pentru 22C, îți reduce factura doar cu max 20 de lei timp de 4 luni de iarnă. Câștig pentru tine 80 de lei pe an pe care îi dai (împreună cu alți bani din buzunar) pentru revizia centralei (obligatorie de altfel, în caz contrar amendă).

                            Cifrele nu mint, sunteți într-o pierdere financiară severă prin instalarea încălzirii cu gaz.

                            Comment


                            • Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

                              Pai doar n-o sa las centrala sa duduie non stop, sa faca peste 25-26 de grade, ca apoi o sa fiu nevoit sa dau drumu la AC in plina iarna calendaristica. [emoji4]
                              Factura la cei care sunt pe incalzire de la centrala de cartier, este in jur de 350 lei/luna, la mine pe “bulevard”. Si cam din octombrie incep hora...si o tin cam pana prin aprilie-mai, depinde de cat de capricioasa-i primavara.
                              Investitia initiala a fost importanta, insa acum joc in alta liga dpdv al confortului. Se va amortiza in timp, daca nu s-o fi amortizat deja in cei 7 ani, numai din incalzire. Daca mai pun si apa calda/butelie si ce dreaq o mai fi, deja da cu plus.
                              Keep walking...

                              Comment


                              • Originally posted by mr.K View Post
                                Eu m-am gandit la o centrala eletrica, dar pe 220V au randament mic, ar trebui sa-mi instalez 380V si cred ca as fi pionier in bloc, nu vreau sa suport eu costurile pionieratului daca altii nu mi se alatura.
                                Pe viitor nu se stie cum vor evolua preturile gazelor, daca gazele vor mai fi atat de dispoibile, curentul electric e o resursa de luat in calcul pentru incalzire. Dar nu ca aparat de AC.
                                Oricum, pentru minim 10-15 ani avem gaze si ni le permitem.
                                Iar iti dai cu parerea cand nu te pricepi si induci colegii in eroare . Kw-ul consumat este acelasi Kw si din reteaua de 220V ca si dintr-o retea de 380V. Atat doar ca reteaua trifazata de 380V iti permite o putere instalata mai mare . Randamentul unei centrale electrice este subunitara , adica de cca. 0,9 - 0,94 . Ce inseama asta ? Inseamna ca la un Kwh consumat ai sa obtii 0,9 Kw energie calorica . La pompele de caldura , respectiv la instalatiile de aer conditionat , vei obtine la un aparat de clasa medie un randament de minimum 4,4 . Asta inseamna ca la un Kw consumat din retea vei obtine sezonier 4,4 Kw echivalent energie termica. Este suficient de clar ?
                                Last edited by georgstelsib; 24 February 2018, 13:39.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google