Subforumuri Si Pentru Motoarele Euro 5

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Subforumuri Si Pentru Motoarele Euro 5

    Deoarece motoarele noi Euro 5 sunt o alta mancare de peste decat cele Euro3 si Euro 4 (cel putin celel diesel)cu particularitati gen filtre de particule, post injectie alta constructie etc.
    Poate ar trebui subforumuri si pentru ele.
    Multumesc.

  • #2
    "Bun Venit" in lumea DPF !


    Catalizatorul si filtrul de particule (DPF)

    Catalizatorul

    Catalizatorul care echipeaza aceste motoare are o constructie asemenatoare cu cel prezentat anterior, elementul ceramic poros fiind acoperit cu un start subtire de platina. In interiorul sau se produc reactii de oxidare a monoxidului de carbon si hidrocarburilor nearse la temperaturi intre 200 si 350 °C si transformare a lor in CO2 si vapori de apa – este un catalizator pe doua cai.

    Peste aceasta temperatura se produce oxidarea sulfului prezent in combustibil, proces in urma caruia rezulta dioxid si trioxid de sulf, substante deosebit de daunatoare. Dupa catalizator, doar in unele cazuri, este prezent un senzor similar sondei lambda descrise anterior, cu rolul de a transmite centralei de control date despre calitatea amestecului.

    Filtrul de particule (DPF)

    Este un filtru mecanic ce retine in interiorul sau pana la 90% din particulele de carbon si cenusa prezente in gazele de evacuare ale motoarelor Diesel, facand posibila incadrarea in normele Euro 4 si Euro 5.

    In timpul functionarii se acumuleaza in filtru depuneri care, treptat, conduc la colmatarea lui, devenind necesar din cand in cand asa numitul proces de regenerare, de fapt o ardere a acestor depuneri din care rezulta o cantitate mica de cenusa. Intregul proces este gestionat de centrala de control a motorului, pe baza semnalului primit de la o serie de senzori. Este monitorizata atat temperatura gazelor de evacuare in diverse puncte ale traseului (pentru a preveni deteriorarea catalizatorului si pentru a mentine temperatura optima in timpul procesului de regenerare), cat si presiunea gazelor in amonte si in aval de filtru, factor determinant in stabilirea gradului de incarcare a acestuia si care dicteaza necesitatea regenerarii.

    Arderea reziduurilor are loc la temperaturi de cca. 600° C, temperatura care se obtine printr-o strategie specifica a ECU, care comanda injectarea unei cantitati suplimentare de combustibil, inchiderea supapei de recirculare a gazelor de ardere (EGR), o presiune de supraalimentare marita, iar in unele cazuri scurtcircuiteaza intercoolerul si creste solicitarea motorului prin comanda unor consumatori electrici de putere mare.

    Unii producatori utilizeaza sisteme care introduc in rezervorul de combustibil un aditiv special pe baza de oxid de ceriu pentru a micsora cu cca. 100° C temperatura de combustie a reziduurilor, fara insa a arde si aditivul in timpul procesului - acesta se depune pe suprafata interioara a carcasei filtrului. Logica dupa care are loc adaugarea de aditiv este complexa: se monitorizeaza nivelul de combustibil din rezervor, deschiderea capacului acestuia si, prin intermediul unei pompe si al unui injector, se amesteca aditivul in combustibilul din rezervor. Cantitatea de aditiv este suficienta pentru parcurgerea a 50-80.000 km, dupa care acesta trebuie completat cu produsul indicat de producator. De asemenea, filtrul se deterioreaza in timp si poate fi necesara inlocuirea sa, spre deosebire de filtrele care functioneaza fara aditiv si care, in conditii optime, ofera o durata de viata mai mare.

    Prin injectarea unor cantitati suplimentare de combustibil necesare la cresterea temperaturii gazelor de evacuare, o parte din acesta poate sa nu arda si sa patrunda in baia de ulei, degradandu-l prematur – de aceea, inlocuirea uleiului se face atunci cand computerul de bord o solicita si nu la un parcurs fix.

    Arderea reziduurilor se desfasoara optim in parcurs extraurban, cand se ruleaza la viteze constante mai mult timp si temperatura necesara procesului este mai usor de obtinut. De multe ori, in cazul vehiculelor de acest tip care ruleaza in oras, apar probleme datorate colmatarii filtrului si a repetatelor tentative de regenerare nefinalizate. Este preferabil sa optati pentru un motor cu benzina, daca utilizarea prevazuta este preponderent urbana!

    Comment


    • #3
      Am incercat sa explic mai bine ce nu au putut sa-mi explice si mie altii ( si cand spun altii ma refer in primul rand la dealer ).
      Discutiile referitoare la DPF cam tin capul de afis si pe celelalte forumuri, indiferent ca spui Opel, BMW, Audi, Volkswagen sau Skoda ( sau VAG intr-un cuvant ). Desi producatorii pe care i-am amintit mai sus au introdus DPF-ul ca echipare de serie de vreo cativa ani, se pare ca totusi problemele de regenerare a filtrului tot le dau batai de cap. Este o problema pe care producatorii se cam feresc sa o discute in clar, dar care se pare ca totusi exista ( nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant, luati forumurile la citit si vedeti despre ce este vorba ! ). Motoarele Diesel echipate cu DPF sunt destul de "gatuite" ca sa poata respecta normele de poluare Euro 5, iar fiabilitatea unui astfel de motor se va vedea dupa cel putin 150.000 de kilometri, ceea ce pentru Loganul abia echipat cu asa ceva este prematur inca sa discutam.
      Bucuria unui consum mic, s-ar putea sa fie estompata de cheltuielile ulterioare care pot apare in cazul nefericit al infundarii DPF-ului, costul schimbarii sale situandu-se undeva in jurul valorii de 700 de euro ! De altfel au si aparut firme care ofera servicii de curatare a filtrului de particule ( dureaza 2 zile si costa undeva intre 8 si 10 milioane ), in conditiile in care trebuie sa le predai tu filtrul de particule demontat de pe masina.
      Regenerarea daca nu se efectueaza cum trebuie afecteaza si calitatea uleiului din motor si atunci se pare ca si acesta necesita un interval de schimb mai mic ( undeva la 10.000 de kilometri - studiu efectuat de ADAC ).
      Eu unul tot nu realizez cand se face regenerarea DPF-ului, nu exista nici un martor in bord care sa arate acest lucru ! Pe celelalte forumuri am vazut ca metoda "recomandata" este sa urmaresti consumul instant si cand acesta creste foarte mult se pare ca atunci se realizeaza mult discutata regenerare !
      Si cum C.B-ul Loganului nu mai are functia de consum instant ... !
      Acestea sunt doar cateva consideratii generale pe care am dorit sa le discut si cu ceilalti colegi de pe forum si va spun cat se poate de sincer ca nu vreau sa va influenteze in nici un fel asupra intentiei de achizitionare a unui Logan Diesel !
      Cele bune tuturor !

      P.S Masina are momentan 4.500 de kilometri si pana acum se comporta foarte bine !
      Consumul mediu pe acesti 4.500 de km ( 50 % Urban, 50 % ExtraUrban ) este de 4,6 litri / 100 km.

      Comment

      Working...
      X
      Anulare DPF
      Politica de Securitate Google