Diferente jante 15 și 16

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Diferente jante 15 și 16

    Salut, prin ce se manifesta diferența la rulare, comfort și consum între jantele de 15 și 16. Nu mă interesează aspectul estetic ci aspectul practic. Merita sa iei jențile de 16? Mulțumesc.

  • #2
    Eu am aliaje pe 15, tata a luat Mahalia pe 16. E foarte greu sa ma pronunt la confort pentru ca el are CrossClimate care mi se par foarte moi, eu am dedicate, dar nu am simtit ceva diferit intre ele.
    Nu cred ca vei observa diferente notabile la consum si uzura per ansamblu, dar ca idee generala: cu cat janta e mai mare ii creste greutatea proprie. Cu cat creste greutatea o simti mai lenesa la demaraje si in acelasi timp distantele de franare se majoreaza. Dar, repet: de la 15 la 16 nu cred ca vei observa ceva semnificativ.
    Personal: daca mergi des pe drumuri foarte proaste ia-le pe 15. Daca mergi pe drumuri decente ia rotile pe 16, dau mult mai bine estetic.

    Comment


    • #3
      Originally posted by speleus View Post
      .... diferența la rulare, comfort și consum între jantele de 15 și 16. .....
      Exista diferențe de confort, siguranță, consum,între cauciucurile de 15 și 16?
      La 15" ai un talon mai mare = poți rula pe drumuri mai proaste (zăpadă, gheață, șleauri, bolovani, gropi, borduri, etc.);
      La 15" ai o lățime mai mică = anvelopa elimină mai repede apa din zona de contact și pe zăpadă/gheață asta asigură o aderență mai mare (apăsare mai mare pe o suprafață de contact mai mică);
      La 16" ai o lățime mai mare = ai o tracțiune mai bună pe uscat și un comportament mai bun în viraje/curbe pe uscat;
      La 16" ai o greutate mobilă mai mare = aderență mai mare pe uscat dar un stres mai mare pe articulații;
      Anvelopele de 15" nu pot fi mai confortabile decât cele de 16", dar fiind un pic mai ușoare pot scădea un pic consumul - dar e greu de crezut că această scădere poate fi cuantificată ușor.
      Explicațiile sunt relevante doar pentru anvelopele legale și disponibile pentru Logan/Sandero III - pentru alte mașini/dimensiuni pot interveni diferențe sensibile.

      Este o diferență sesizabilă in bine la confort dacă aș alege să cumpăr anvelope cu jante de tabla pe 15 ( originale DACIA ) care au talonul de 65 ( și ar fi banda de rulare de 185 ) sau sa cumpăr anvelope de iarna pentru jantele de aluminiu care sunt acum pe mașină, adică 195/55 R16?
      Confortul sporit vine 90% de la anvelopele de iarnă (pentru că sunt în mod natural mai moi decât cele de vară - care sunt în mod natural mai rigide) și prea puțin de la talonul diferit - exact aceiași senzație de creștere a confortului o ai și când treci de pe vară pe iarnă PĂSTRÂND ACEIAȘI JANTĂ.
      Deci dacă te interesează doar confortul, poți păstra jantele de 16" și schimbi doar vară-iarnă.
      Talonul crescut e util când te confrunți cu drumuri dificile, pline de bolovani, pietre, denivelări mari și bruște, gropi, etc. - pentru că asigură o distanță de comprimare a anvelopei cu un risc mai mic ca obstacolul să "atingă" janta și să producă distrugeri și mai mari ale anvelopei și/sau jantei. Și da, iarna te poți confrunta cu tot felul de obstacole înghețate care stresează anvelopa, deci un talon mai mare e util și iarna.
      Prin urmare, jantele de 15" sunt avantajoase iarna din cauza talonului mai mare, nu pentru că aduc un confort sporit din cauza dimensiunii.

      FAQ - Generale - Logan/Sandero III 2020-2028 wiki (wikidot.com)
      Logan III Comfort ECO-G 100, Iulie 2021, Bleu Iron, 16" Amaris, MediaNav, P. sc. încălzite+Climă, P. Comfort, P. Parking 2, volan piele, geam. el. sp.

      Comment


      • #4
        Pun si ai mei 50 de bani.
        Pe langa aspectele tehnice mai sunt si cele financiare. Jantele pe 15 (cel putin cele la mana a doua ) costa mult mai putin decat pe 16. Aceeasi situatie cu cauciucurile - 185/65/15 sunt cu 15-20-30% mai ieftine decat 195/55/16. Iti poti permite niste pneuri premium la un cost mai mic.
        Să ne țină turbinele!

        Comment


        • #5
          Cu cat e janta mai mare si talonul mai mic, cu atat simti mai tare imperfectiunile drumului (gropite, pietricele, noroi lasat de altii etc.). Cu talon mai mic creste nitel stabilitatea (ruliu mai mic), dar si frecarea@consumul. Personal, prefer varianta cu jante mai mici. Confortul mai bun nu e deloc un mit...
          Somnul adânc ajută la prevenirea îmbătrânirii, mai ales dacă dormi la volan.
          Nu goni mai tare decât poate îngerul tău să zboare!

          Comment

          Working...
          X
          Anulare DPF
          Politica de Securitate Google