Discutii Amicale Despre Politica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Scuze, era vorba doar de "Sectorul bancar românesc"... aaa.... sectorul bancar strain n-are de suferit. Am inteles, numai bancile romanesti vor avea de suferit. Sau n-am inteles nici asta? Eu stiu doar doua banci romanesti: Banca Transilvania si CEC Bank.
    Last edited by Fanez; 6 January 2019, 15:03.

    Comment


    • Am citit articolul trimis de Silviu (este binevenit). Si avertismentul BNR inca nu are acoperire. Analiza facuta de BNR se refera la varianta de lucru a taxei pe activele financiare, nu la forma finala aparuta in Monitorul Oficial pe 29 dec. Va dau un citat din art din Hotnews.
      Media ratelor medii trimestriale semestriale de referinţă ROBOR 3M şi 6M Ia decembrie 2018 era de 3,31%. Acest aspect ar conduee la un nivel prezent aI cotei de taxare anuale a activelor financiare ale sectorului bancar de: (1) 0,9% - dacă interpretarea textului legislativ ar presupune ca rata de taxare să se apliee anual cu o plată trimestrială echivalentă cu un sfert din cota datorată sau (2) de 3,6% - dacă rata de taxare de 0,9% s-ar anualiza şi plăti trimestrial.
      Deci BNR, in scenariul analizat, avea ca varianta de lucru taxa de 0,9%, media ROBOR-urilor fiind peste pragul de referinta.

      In OUG 114/2018, aceste praguri s-au schimbat. Deci articolul din Hotnews este "old news".

      Art 87

      (3) Cotele taxei pe active se diferenţiază în funcţie de amploarea depăşirii pragului de referinţă, astfel:

      a) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este până la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,1%;

      b) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 0,51-1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,2%;

      c) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,01-1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,3%;

      d) dacă media trimestrială a ratelor ROBOR este între 1,51-2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinţă, cota este de 0,4%;

      e) dacă media trimestrială ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinţă, cota taxei pe active este de 0,5%.
      In aceste conditii, cu media de 3,31% mentionata de BNR, taxa pe activele bancare va fi nu 0,9% ci 0,3% adica exact cat este in Ungaria. V Orban a scazut taxa pe activele financiare prin 2016. Iata cum performeaza sistemul bancar unguresc.
      RSF2018_2.pdf.png

      Comment


      • Insa, Florin Georgescu subliniaza un efect pervers al taxei. Nu toate bancile participa la fixingul ROBOR. Exista banci mai mici care vor fi cocosate de aceasta taxa ca urmare a manipularilor pe care banci mai mari le fac asupra ROBOR. Poate ar trebui sa existe in OUG o limita sub care sa nu poti fi taxat, fie daca activele tale sunt sub 1 mld de lei, fie daca nu participi la fixingul ROBOR.

        Comment


        • Dupa ce m-am sters la ochi, am plans in hohote cand am auzit de la viceguvernator ce nenorocire le paste, am aruncat un ochi pe dobanzi. La euro e 0,4%/an si comisionul de retragere numerar 0,5%, chiar 1%.
          La lei in jur de 2-2,5%/an, acelasi comision de retragere numerar 0,5-1%.
          La credite dobanzi intre 7-12,6% pt euro si intre 8,3-12,8% pt lei. Valorile minime sunt la cele ipotecare/cu ipoteca imobiliara.
          Deja mi se umple iar ochii de lacrimi cand vad peste ce necaz au dat.
          "ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji".

          Comment


          • Originally posted by gecmc94 View Post
            fie daca nu participi la fixingul ROBOR.
            Asta ar fi extrem de binevenita.

            "ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji".

            Comment


            • Uaaau, Ce jaf. Recunosc ca nu m-am mai uitat la ratele la credite de multi, multi ani. Acum ma uit si eu pe conso la nevoi personale cu ipoteca. Practic risc 0, imprumut pe un termen mai scazut si total acoperit.
              Cea mai mica dobanda este Libra la DAE 7% iar apoi se apropie de 10% la celelalte banci. Cum frate cand media ROBOR este la 3%? Unde sunt vestele galbene sa dea foc la banci?

              Comment


              • Dupa ce m-am sters la ochi, am plans in hohote
                Eu inca mai plang. Nu mai sunt lasate bancile sa ne fure fatis? va rugam frumos sa lasati bancile in pace ca sa nu se mute in India!
                Unde sunt vestele galbene sa dea foc la banci?
                n-au terminat in franta. Nu va fi niciun protest in Romania pana nu se termina cele din Franta.
                Acum depinde si pe cine au retinut aia din franta, cat ii tin pe acolo....
                Last edited by Fanez; 6 January 2019, 19:37.

                Comment


                • Au mai aparut discutii in presa despre gradul de absorbtie a fondurilor europene. Realitatea este ca nu este rau dar nici foarte bun. Trebuie accelerat.
                  Aproape toate tarile europene sunt sub 35% iar noi suntem la 26%.

                  Fond_UE.jpeg
                  Sursa: Comisia Europeana https://ec.europa.eu/info/funding-te...tment-funds_en

                  Comment


                  • E foarte slab procentul tinand cont ca suntem un stat "in curs de dezvoltare". Dar vad ca ne incalzeste mult comparatia cu altii fara pune in lumina si gradul lor de dezvoltare.
                    I have no special talent. I am only passionately curious.

                    Comment


                    • Depinde ce se intelege prin "foarte slab" pentru ca subiectivismul dicteaza mai mult decat ratiunea. Eu as fi fost multumit cu vreo 30%. Asa sunt mai putin multumit dar nu sunt nemultumit. In 2019 trebuie sa se ajunga la 40%, 2020 55%, 2021 peste 70% si 2022 peste 85%.

                      Este o poveste mai lunga cu acest interval bugetar 2014-2020. Au fost schimbate niste reguli si noi autoritati nationale au trebuit acreditate. Asta spunea Ghinea in aug 2016.
                      Referitor la rata de absorbtie a fondurilor europene din exercitiul financiar 2014-2020, Ghinea spune ca Romania a atins 1%.

                      "Am atins 1% in august, dar media europeana e de 1,5%. (..) Stiti cand au fost primele plati, rambursari de fapt? (...) Nimic nu ne impiedica sa facem aceste proiecte din avansul de la Comisie. Avem 1,6 miliarde de euro de la Comisie pe care inca nu i-am consumat", a mai spus ministrul.

                      Ghinea a mai precizat ca principala problema cu care se confrunta Romania in acest moment in ceea ce priveste fondurile europene este acreditarea autoritatilor de management.
                      Ce sa vezi, in apr 2017, nu se terminase acreditarea. Ghinea a facut o treaba asa de buna de l-a schimbat Ciolos. Practic absorbtia fondurilor a inceput pe la mijlocul anului 2017. Dupa ce inutilul Ghinea a fost zburat din scaun.
                      https://economie.hotnews.ro/stiri-eu...-financiar.htm
                      In intreaga Uniune Europeana, cadrul financiar 2014-2020 a pornit mai greu, la nivelul institutiilor UE fiind aprobate cu o oarecare intarziere documentele programatice.
                      In mld de euro, tarile se claseaza astfel, cu Romania pe locul 6. O singura exceptie surprinde, Polonia. Care a mai fost avertizata in trecut de usurinta cu care trece cu vederea fraudarea fondurilor europene.

                      EU funds to Poland halted as €900m road 'fraud' found - Independent.ie
                      Feb 1, 2013 - THE European Union's biggest funding scandal has been uncovered after Polish road-building projects worth more than £770m (€897m) were ...

                      Misuse of EU-funds: Messerschmidt's foundations investigated for ...
                      During Summer, the special EU anti-fraud unit, OLAF, initiated a thus far secret .... A lot of money in Poland, but Waclaw Rosicki explains that he cannot explain ...

                      Corruption costs EU 'up to €990 billion a year' – POLITICO
                      Mar 22, 2016 - Study says public procurement corruption alone costs the EU €5 ... from the EU — Poland, for example, received over €1.4 billion in EU funds in ...

                      Juncker rejects cutting EU funds to Poland – POLITICO
                      Jan 9, 2018 - European Commission president says he is not in a 'militant mood.'

                      Poland attacks 'unfair' EU plan to cut its development funding ...
                      May 25, 2018 - Poland has attacked “completely unfair” draft plans by Brussels to cut its EU development funding by as much as a quarter while boosting ...
                      De frica taierii fondurilor ca urmare a conflictului cu Comisia Europeana, polonezii au finantat tot ce au putut ca prioritate nationala. Asta este explicatia exceptiei poloneze in absorbtia fondurilor. Probabil ca frauda acolo a atins cote uriase daca verificarile nationale s-au facut cu ochii inchisi.
                      Poland 24,02
                      Italy 9,02
                      Portugal 8,9
                      Spain 8,68
                      France 8,54
                      Romania 7,89
                      Hungary 7,85
                      Germany 7,79
                      Greece 7,01
                      Czechia 6,01
                      United Kingdom 4,53
                      Slovakia 3,68
                      Lithuania 2,73
                      Bulgaria 2,44
                      Austria 2,08
                      Finland 1,9
                      Croatia 1,75
                      Territorial co‑operation 1,54
                      Latvia 1,53
                      Estonia 1,51
                      Ireland 1,5
                      Sweden 1,27
                      Slovenia 0,94
                      Belgium 0,7
                      Netherlands 0,52
                      Denmark 0,43
                      Cyprus 0,32
                      Malta 0,16
                      Luxembourg 0,06

                      Comment


                      • De cand Firea s-a aratat de partea hastag rezist, nu s-a mai plans nimeni ca deszapezirea pe strazi nu e la negru, ca pistele de biciclete nu sunt deszapezite etc. Deci daca esti cu hastag rezist e bine si daca nu se deszapezeste, mergem si prin/peste nameti. Hastagistilor rezistenti!... hai cu Fierea la prezidentiale ca e anti Dragnea!
                        Ca tot am adus vorba de piste de biciclete. Am vazut in sectorul 3 (Negoita sa ne traieste caci e hastagrezistent ca noi si ne trebuieste), trotuare manjite cu dungi galbene si transformate in ”piste de biciclete”, desigur, pietoni n-avem deci ori ai pista de bicicleta ori carosabil. Probabil urmeaza sa construim si niste trotuare cu pavele si borduri (acum nu stiu daca firma care face bordurile lui videanu face si pavelele respective). Hai sa ne traiasca pesedistii care ne place si e cu noi, iar ceilalti... la fabrica de paine (sau brutarie).

                        Comment


                        • Dacă ție îți place cum e condus orașul de ai voștri, nu ai decat sa ii votezi. Firea în goana după voturi, o sa ne anvelopeze blocul, după ce dl primare de la sectorul 5 doarme în post, a ajuns lumea să-l regrete pe Vanghelie, îți dai seama ce rău e. Ala de la 6, fura pana nu mai poate nimic nu se vede, iar cel de la 4 pune borduri la greu, măcar arata și el ca are activitate și o sa taxeze toate locurile de parcare. Orașul e vaide mama lui, sper sa vina o zăpadă mare, era o gheata azi pe străduțe, pe carosabil, mai să îți rupi gâtul. Pe trotuare nu am pretenții, ca nu e treaba primăriei, pana la urma, asta e orașul în care trăim, plin de gropi si de mocirlă, trăiască generalul Iarna, ca ne mănâncă mereu asfaltul, cratere peste tot. Pusculita cu bani s-a terminat, Orlando a înghețat tot, spor de dr, indemnizație de hrana și vouchere de vacanța și alte premii. Asta e, mergem înainte, măcar sa rămână la guvernare, să-și rupă gâtul pana la capăt. E incredibil cata manipulare exista, un pensionar la bloc aseară zicea ca profesorii au bani acum, 6000 de lei ca și medicii, unde o fi auzit gogomănia asta, dacă erau salariile asa de mari se agitau toți sa predea

                          Comment


                          • Cred ca ideea era alta. Ai nostrii sunt cei mai buni si cei mai tari. Cand unii din ai nostrii au alte opinii de ale noastre atunci "bunii" nostrii nu mai sunt buni. Asa am schimbat 3 prim-ministrii si vreo 70 de ministrii (ca tot noi am fost aia care i-am inmultit). Iar problema noastra e ca nici macar nu stim cine sunt ai nostrii.

                            Cam asta ar fi problema pesedului. Ai lor au devenit doar cei care il pupa in partea dorsala sau frontala pe marele lor barbat (ce tot spune ca are inca genunchii tari).
                            Si binenteles ca pentru toate indioteniile lor de vina sunt ceilalti. Cum naiba sa recunoasca prostul greseala? Sa justifice reaua intentie?
                            Prostanacii astia rai nu judeca, nu inteleg nimic, dar fac tot ce vor muschii lor. Si pe o parte sunt de inteles. Camarila asta a fost consecventa: ba, pe unii v-am prostit iar pe ceilalti v-am belit.

                            Si mai la obiect: pe Firea si Negoita cine naiba i-a votat? Nu tot tovarasii de nadejde care acum dau vina pe Rezist sau Johannis?
                            Pai cine e de vina stimati tovarasi ca acei camarazi cu care s-a plecat la lupta cea mare au inceput sa dezerteze?

                            Bine ar fi macar ca totusi voi sa stiti pentru ce, pentru cine si impotriva cui luptati. Pentru ca altfel victoriile voastre vremelnice vor fi in zadar. Lupta voastra a fost doar pentru profitul unora dintre "conducatorii" vostrii mareti.
                            Last edited by Gil26; 15 January 2019, 19:40.

                            Comment


                            • Da, ce spune Fanez este ca anul trecut era un cor de descreierati, care includea si niste ambasadori (cel al Marii Britanii, Paul Brummel) care si-ar fi dorit topirea imediata a unor caderi masive de zapada, coduri portocalii.
                              Anul acesta insa nu au mai cazut cantitati asa de mari de zapada. Niciun cod. Azi insa a fost superb sa vad orasul dimineata blocat. Ca toti vor sa ajunga cu masina in trei locuri, de cand cu deschidere scolilor. Saptamana trecuta faceau doar un drum dimineata, de acasa la serviciu. Acum au pretentia sa faca vreo 3, sa duca si copiii pe unde trebuie dusi. Si asta chiar cand a inceput o cadere masiva de zapada intre 7 si 9 dimineata.

                              Eu am fost multumit de deszapezirea efectuata, inclusiv pe niste trotuare de pe bdul Unirii. Am vazut plugurile mici la lucru. Si anul trecut a fost bine.

                              Iar despre sectorul 4, ma bucur ca s-a terminat reabilitarea soselelor din zona Hornbach, str Turnu Magurele.
                              In sectorul 3 lucrurile merg fara probleme.
                              Last edited by gecmc94; 15 January 2019, 23:37.

                              Comment


                              • Luica e în șantier, asfalt neterminat și plin de gropi, nu știu cum vezi altfel realitatea, poate o fi virtuala, măcar fi obiectiv pana la capăt.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google