Lumini Pe Usi

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #76
    danielliviu pai ideea e ca nu mai vin din fabrica cu lumini in usi (modelele fabricate dupa ianuarie 2007 nu mai vin cu lampi montate in usi cica reducerea costurilor). Tocmai de aceea am luat 4 lampi de la dezmembrari de la un megane busit care avea si vreau sa mi le montez. Daca ar fi sa le montez asa cum vin din fabrica ar fi foarte simplu. Se trag doar 2 fire de la UCH de la pinii 9 si 10 din mufa gri si se leaga la fiecare usa. Insa din fabrica ele se aprind toate 4 in momentul in care deschizi o usa sau portbagajul. Eu vreau sa le montez astfel incat sa se aprinda individual, doar lampa din usa deschisa, nu toate odata. linia de + o sa o trag din UCH de la un circuit cu 12V permanent (si firul este tras deja de ei din UCH, este un fir mai gros rosu care vine prin partea stanga la prag) insa toata chestia este cu minusul de comanda de la incuietoarea usii.
    Renault Megane 2 2007 Privilege
    1.5 dci 126 CP

    Comment


    • #77
      Acum inteleg exact.
      Da, se poate pune dioda, exact cum e in schema - adica se intrerupe firul care duce de la intrerupator spre uch si se intercaleaza dioda. Pe firul respectiv comanda se da pe minus, si sensul este de la buton spre uch. Dioda se pune pentru a nu primi comanda invers, de la uch spre buton. Incearca sa pui diodele ca in schema, si daca nu functioneaza exact cum trebuie, inverseaza-le sensul. Si eu am luat-o pe incercate, dar din cate tin minte a mers asa cum era in schema.
      La releu poti sa renunti, intensitatea curentului este de max 0,5A pentru varianta cu bec tip W5W. De asemenea, diodele de tipul 1N4007 sunt suficiente.
      GL-22-TOF

      Comment


      • #78
        danielliviu, din cate am aflat si din ce am mai discutat cu oameni care au lampile alea consuma cca 320 mA, ma rog becul din lampi consuma atat. releul il gandisem ca o protectie pt ca nu stiu sigur ce curent suporta switchul din broasca usii si nu vroiam sa risc sa stric altceva. Dioda sigur se pune ca in schema, cu anodul spre switch si cu catodul spre UCH pt a evita sa se aprinda lampa la deschiderea altei usi. Daca as monta-o invers atunci nu ar mai merge switchul de usa deschisa intrucat UCH nu va mai primi comanda pe fir, blocand-o dioda. Totusi incerc sa mai caut sa vad ce curent poate sa suporte switchul din usi, pt ca m-ar tenta si ar fi si mai elegant sa renunt la relee si sa ramana doar lampa si dioda. Ca diode ma gandisem sa pun niste 1n4001 ca am prin casa cateva, desi 1n4007 are voltaje mai bune pe reverse.
        Acum ramane sa vad pe unde gasesc o schema a switchurilor din usi sau macar ce amperaj suporta ca sa stiu daca ii mai montez sau nu releele.
        Renault Megane 2 2007 Privilege
        1.5 dci 126 CP

        Comment


        • #79
          La mine switch-urile de pe usa suporta aprox 200mA de vreo 6-7 luni si inca nu au nimic. Este un curent mic. POti vedea si intrerupatorul de la plafoniera care suporta acelasi curent (cu un bec W5W) si nu sunt probleme. Mai mult, la unii curentul din plafoniera ajunge la aproape 0,8-1A si e totul ok.
          GL-22-TOF

          Comment


          • #80
            pai la asta ma gandeam si eu ca nu e un curent asa mare. Insa din ce am vazut pe aici la logan switchurile sunt niste butoane montate in praguri si par mai tapene ca sa zic asa. La megane sunt incorporate in broasca in interiorul usii si par mai sensibile. de aia mi-e sa nu le stric adaugand cate 0.32A pe fiecare.
            Renault Megane 2 2007 Privilege
            1.5 dci 126 CP

            Comment


            • #81
              M-am consultat cu un coleg azi la facultate care se pricepe la electronica bine si vazand schema mi-a zis ca nu o sa imi mearga din aceleasi motive spuse pe pagina anterioara de cineva, ca dioda aia nu va functiona si ca eventual, UCH nu va mai primi semnal de usa deschisa si nu va mai afisa in bord semnul de usa deschisa. Mi-a spus ca mai bine o scot din schema si leg lampa direct la masa switchului din broasca. Ideea e ca daca si meganu are legate firele 2 cate 2 la usi ca la logan e cam naspa. Am vazut ca fiecare usa are cablul ei separat (adica fiecare cablu din switch are alta culoare) insa nu imi dau seama daca la UCH ajung toate 4 sau doar 2. Daca ar ajunge toate 4 ar fi ok. Stie cineva cum este?
              Renault Megane 2 2007 Privilege
              1.5 dci 126 CP

              Comment


              • #82
                Doreac sa pun 2 leduri la manerele fata usi +2 leduri discrete in usa lateral plastic.Vreau sa le leg la pozitie<faza scurta cand le pornesc atuncea sa lumineze pe mine ma intereseaza seara cand deschid usa sa fie vazuta usa in noapte ca poate ma mai opresc pe marginea drumului la un pipilic si vine un ciclist loganist si ma rezolva. Care se pricepe sau care si-a facut va rog sa postati unde sa leg firele? Led rosu +rezistenta de cat?

                Astept raspuns va rog

                Comment


                • #83
                  @scorpio_bog: dioda are rolul de "opri" semnalul care vine de la intrerupatorul de pe cealalta usa. Montata in sensul corect, va permite trecerea curentului de "-" spre UCH, dar va impiedica trecerea lui in sens invers. E posibil al megane sa fie switch'uri individuale, nu legate in paralel. Dar cel mai bine faci o proba cu un aparat de masura sau chiar cu lampile montate. Daca deschizi o usa si se aprind ambele lampi, atunci nu e bine si inseriezi cate o dioda pe fir.

                  @3energy: Daca legi ledurile pe pozitie/faza scurta atunci e cam nasol noaptea, ca s-ar putea sa deranjeze lumina facuta. Daca nu tii neaparat sa se aprinda doar atunci cand deschizi usa sau doar pe usa deschisa, atunci le poti lega la plafoniera. Sa se aprinda odata cu plafoniera, adica la deschiderea unei usi.
                  Ledul se leaga la 12V cu o rezistenta de 680-750 ohmi in serie, pe firul de +. Alimentarea lui o poti face in diverse moduri, asa ca te horatasti cum vrei sa lumineze. In paginile anterioare s-au descris diverse moduri de conexiune, destul de bine explicate.
                  GL-22-TOF

                  Comment


                  • #84
                    Deci trag 2 fire de la plafoniera pentru ambele usi .Pun 2 leduri si leg o resistenta e bine?

                    Comment


                    • #85
                      SAlut.
                      DA,sau poti pune leduri de 12v cu rezistenta incorporata.(vezi ca are soran de vanzare).
                      Eu am luat si montat sunt super.

                      De alimenta sunt alimentate de la bricheta si au un buton on/off.
                      Cred ca am sa le pun pe plafoniera.
                      Din uch-unde ar trebui sa ma leg sa mearga pe temporizare?
                      Sau sa merg cu un fir de la plafoniera?
                      Numai bine.
                      Attached Files
                      Un Logan----YNG-----
                      Numai bine.

                      Comment


                      • #86
                        Ce sa zic... se vad super.Iti apreciez vointa pentru ca stiu cata migaleala si cat timp dureaza sa pui asa ceva.Eu am doi copii in masina si numai unde trebuie sa tina picioarele nu le tin..dupa doua baghete de smd-uri schimbate le-am smuls de tot.Led-urile sunt niste lumini de ambienta care au un efect de nota 10.Bravo si bafta multa la idei.

                        Comment


                        • #87
                          Salut.
                          Multumesc!!!!
                          Pai atunci incearca cu leduri cu surub.
                          Sunt mai rezistente si se vad super.
                          Numai bine.
                          Un Logan----YNG-----
                          Numai bine.

                          Comment


                          • #88
                            salut si eu am puse leduri la manere la usi si leam legat la pozitie din consola de la butoanele de acolo si am lumina albastra si nu deranjeaza deloc e placut si am leduri+rezistenta luate de la un magazin de electronice ceri leduri sa mearga la 12 v
                            succes

                            Comment


                            • #89
                              mmda led surub e ok dar e cam scump nenea dincolo e mai ieftin o sa incerc sa vad cam cum ar arata cu surub led spate in plafon mai precis sa lumineze si spate

                              Comment


                              • #90
                                am reusit si eu...dar le am legate pe plafoniera.....
                                Attached Files
                                Am pierdut multe in viata,dar niciodata nu mi-am pierdut respectul fata de cei care-l merita!!

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google