Am intrebat deoarece cu cativa ani in urma, la ITP (eu fac ITP-ul in fiecare an) mi s-a spus sa fiu atent la repartitor deoarece folosesc masina putin (3-4000 Km/an), circul mai mult singur sau cu inca o persoana si repartitorul are tendinta de a se bloca. Alte dati s-a intamplat sa fie nevoie de mai multe incercari la stand ca sa iasa ok franarea pe puntea spate. O data a fost nevoie sa scoata masina din statie ca sa puna mai multe frane bruste (masina nu are ABS) ca sa "isi dea drumul" repartitorul. Culmea este ca cu o zi inainte facusem un test de frana la o alta statie ITP si iesise perfect. De asta intreb ca sa nu am vreo surpriza sa ma respinga la ITP. Stiu ca daca se respinge o masina la ITP se si anuleaza ITP-ul chiar daca mai este valabil cateva zile si atunci problema trebuie rezolvata acolo daca exista si un service mecanic langa statia ITP. Daca nu exista este mai complicat. Iar daca este service langa statia ITP trebuie sa te duci direct acolo nu poti alege ce service/mecanic vrei. Eu fac reviziile la reprezentanta iar acolo din ce stiu nu se repara piesele, se schimba direct.
Intretinere Peste 100.000 Km
Collapse
X
-
Tocmai de aceea (ma gandeam la ITP) ti-am trimis acel PM cu detalii despre repartitor, cum se regleaza si verifica, etc... iar faptul ca unele reprezentante sau "mecanicosi" de prin service-uri NU fac asta este alta "discutie", plus ca ti-am subliniat ca la Logan cu ABS NU exista acest repartitor /compensator pe franare punte spate (sistemul este diferit).
Iar macar acum ai informatii despre ce si cum se regleaza si verifica /controleaza (inclusiv valori) si iti sugerez sa folosesti mai des sistemul de franare, inainte de ITP dar nu numai pentru ca acesta este important si este unul ce tine si de siguranta masinii.
(in paranteza si la alte marci /masini mai vechi fara ABS si nu prea des folosite se "obisnuieste" ca inainte de verificarea ITP sa se "bruscheze" sistemul pentru "a isi da drumul" si nu neaparat este vreo "problema" cu repartitorul)
- Likes 1
Comment
-
Eu am pus destule ghilimele de rigoare plus ca am atentionat destul de clar ca sistemul de franare este important ce tine si de siguranta masinii.
Tangential la asta, tînand cont si ca ".. folosesc masina putin (3-4000 Km/an), circul mai mult singur sau cu inca o persoana si repartitorul are tendinta de a se bloca." poate sa fie interesant si cand ai schimbat lichidul de frana ultima data si daca asta s-a facut in mod conform.
- Likes 1
Comment
-
Vezi mestereca asta am scris (si subliniat) putin mai sus iar colegul abc a scris destul de clar "... sa scoata masina din statie ca sa puna mai multe frane bruste (masina nu are ABS) ca sa "isi dea drumul" repartitorul..." plus ca inainte de asta i-am trimis toate detaliile pe PM referitoare la asta.
Iar daca te plictisesti (nu ai nici clienti) si postezi aiurea pe forum cand e clar ca habar NU ai dar faci mistocareala de doi bani poate si raspunzi concret la ceea ce te-am rugat si precizezi cum repartitorul /compensatorul acesta la care te-ai referit (si despre care acum incerci sa faci pe "destepul") se schimba "Conform manualului, ca orice consumabil, ..." si unde anume mai exact "scrie in carte periodicitatea de inlocuire"
Comment
-
LE: si nu in ultimul george.sce mestere mare te mai si contrazici aiurea, ii raspunzi colegului ca piesa despre care a intrebat se schimba conform manualului ca orice consumabil si scrie in carte periodicitatea de inlocuire, apoi incerci sa ne "atentionezi" pe noi din nou aiurea cu "vezi mestere ca daca Loganul lui colegu e dotat cu ABS nu mai exista peisa asta de numiti voi repartitor:.
Asa ca te mai rog frumos mestere sa ne explici si noua daca NU mai exista piesa asta cum naiba se mai schimba ca orice consumabil, egal de "periodicitatea de inlocuire" scrisa in nu stiu care "carte"
Comment
-
Originally posted by Gil26 View Postpoate sa fie interesant si cand ai schimbat lichidul de frana ultima data si daca asta s-a facut in mod conform.
Corect?
Lichidul l-am schimbat o singura data. Masina avea 3 ani si 16000 Km. A fost schimbat la reprezentanta.
Ulterior am schimbat si placutele de frana la o alta reprezentanta (la 24000 Km, nu mai tin minte varsta masinii).
Cand am schimbat placutele mecanicul a impins pistoanele de la etrieri si a dat afara lichidul din vasul de la frana.
Probabil cand a fost schimbat lichidul, placutele aveau vreo 50% uzura iar mecanicul a completat lichidul pana la maxim.
In cartea tehnica scrie ca lichidul de frana se schimba la 3 ani sau 90 000 Km, care termen se atinge primul.
Masina are acum 18 ani si 74 000 Km.
La 58 000 Km am schimbat a doua oara placutele (tot la reprezentanta si tot piese de origine). Mi s-a spus ca la urmatorul schimb de placute trebuiesc inlocuite si discurile de frana.
La revizii (toate facute la reprezentanta la interval intre 3000 si 12 000 Km, mai des la inceput, mai rar acum) nu mi s-a spus niciodata ca franele nu sunt bune iar la ITP nu am fost respins din cauza franelor.
- Likes 1
Comment
-
Am scris ca ar fi interesant cand s-a schimbat ultima data lichidul de frana si daca asta s-a facut in mod conform pentru ca banuiam ca nu a mai fost schimbat de mult timp.
Referitor la repartitor, compensator (sau cum se doreate sa se mai numeasca) acesta practic distribuie presiunea intre puntea fata si cea spate, daca se blocheaza (tinand cont si ca masina si sistemul de franare nu este folosit prea des) acesta se poate debloca, se poate regla (vezi ce ti-am trimis dar mai am cateva) si desigur trebuie controlat (vezi cum plus valorile presiunilor) si doar daca sunt probleme cu acesta atunci se poate schimba.
Discutii despre repartitor gasesti si pe acest forum, ex topicul acesta: https://www.loganclub.ro/forum/forum...-frana-stricat
si mai este cel putin unul, dar si pe celalalt forum este un topic interesant (cu destule informatii si experiente despre blocare, ITP, etc.).
- Likes 1
Comment
Comment