Constatare Amiabila

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Constatare Amiabila

    Buna Stie cineva care este noua procedura de costatare a avariilor si de stabilire avinovatiei ?
    Ca parca de la 01.01.2009 s-a modificat regulamentul.

  • #2
    E aceeasi nu sa modificat nimic...cu amiabilitatea de care zici se va rezolva parca prin iunie...sau pe nv(sa te intelegi cu omu')

    Comment


    • #3
      Pentru CASCO a intrat in vigoare de la 1.01.2009, iaqr pentru accidente in trafic intra in vigoare de la 1.07.2009.

      Comment


      • #4
        Help

        Dar pentru o infundatura in aripa in parcare cu autor necunoscut cum fac? Merg la politie sau merg la CASCO? Pentru ca daca valoarea de reparatie nu e mare nu vreau sa stric CASCO pentru ca am franchisa.

        Comment


        • #5
          Daca te duci la politie, ei te trimit direct la CASCO. Indiferent, ca te duci la politie sau la CASCO, masina trebuie sa o repari, si cel mai mult sigur trebuie sa o faci pe CASCO.NU ai de ales.Chiar daca faci sesizare la politie, cine stie cat dureaza pana vine unu cu o problema{dauna}, ca iti dea tie asigurarea. Politia isi pune palma in fund,iar tu trebuie sa iti repari masina.
          Oricum tu alegi....umbli mai mult,pe la politie si nebuneala mare.....sau te duci direct la CASCO si rezolve problema......sau ramai cu ea asa.....dar nu cred.
          Eu nu sufar de nebunie....ma bucur de ea in fiecare minut.

          Comment


          • #6
            Multumesc pentru sfat!

            Comment


            • #7
              Formularul de constatare amiabilă de accident

              Procedura se aplică numai când sunt îndeplinite concomitent următoarele condiţii:
              • s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fără vătămări corporale);
              • în care sunt implicate maximum două vehicule, care deţin RCA valabil la data producerii accidentului;
              • accidentul are loc pe teritoriul României;
              • nu a fost comisă o infracţiune prevăzută de Codul Rutier (conducere sub influenţa alcoolului, fără inspecţie tehnică periodică la zi, cu un autovehicul neînmatriculat sau având numere false etc).
              Formularul de constatare amiabilă de accident
              Conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de eveniment au posibilitatea de a completa împreună, şi apoi de a depune la companiile de asigurare un formular tipizat, denumit Constat Amiabil sau Constatare Amiabilă (CA)), în acest caz nemaifiind necesară deplasarea la Poliţie pentru constatarea obişnuită.
              În acest document, conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi cele din propriile poliţe de asigurare obligatorie de răpundere civilă auto (RCA) De reţinut că procedura este opţională, nu obligatorie, iar scopul ei este obţinerea de informaţii privind împrejurările producerii accidentului şi nu stabilirea pe loc a vinovăţiei, acest lucru fiind lăsat în sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate în accident. Citiţi aici ce trebuie să facă şoferii în caz de accident.
              Formularul de constatare amiabilă este tipărit şi distribuit de societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule, iar conducătorii auto îl pot obţine de la companiile unde au încheiată poliţa obligatorie RCA. Este important ca şoferii să îşi procure din timp şi să aibă permanent asupra lor acest document, întrucât, în cazul în care nici unul dintre conducătorii auto implicaţi într-un accident uşor nu are asupra sa un astfel de document, procedura de constatare amiabilă nu se poate aplica, iar şoferii sunt obligaţi să se deplaseze la Poliţie pentru constatarea şi rezolvarea cazului.
              Formularul trebuie depus la companiile de asigurări, care, în baza acestuia, vor elibera documentele necesare intrării în reparaţie a autovehiculelor. Este important de precizat că depunerea formularului de către oricare dintre cei doi şoferi reprezintă avizare de daună şi, în consecinţă, asiguratorul este obligat să constate pagubele şi să stabilească vinovăţia. Dacă formularele de constatare amiabilă sunt completate corect şi semnate de ambii şoferi, asiguratorului îi este interzis să-i trimită pe conducătorii auto la Poliţie pentru constatarea accidentului.
              În cazurile în care se aplică constatul amiabil, se elimină atât amenzile, cât şi suspendarea permisului de conducere. În schimb, odată cu introducerea sistemului bonus-malus, preconizată pentru 2010, şoferul vinovat, care înregistrează daune pe poliţa sa RCA, va fi penalizat de asigurator prin majorarea tarifului de primă pentru anul următor, iar conducătorii auto fara daune vor beneficia de o reducere a acestor tarife.
              Ce se întâmplă dacă şoferii şi asiguratorii nu se înţeleg
              Dacă asiguratorii RCA ai celor două vehicule implicate în accident nu cad de acord cu privire la cine este vinovat de producerea acestuia sau şoferii nu sunt de acord cu modul în care asiguratorii au stabilit vinovăţia, atunci cei care se consideră îndreptăţiţi să fie despăgubiţi trebuie să se adreseze instanţei de judecată, care va stabili respectiva vinovăţie. Şoferul nevinovat va fi despăgubit, normal, de către asiguratorul RCA al autovehiculului vinovat de producerea accidentului.
              În cazul stabilirii unei culpe comune, fiecare şofer va fi despăgubit numai pentru partea de prejudiciu corespunzătoare procentului de culpă care s-a reţinut în sarcina celuilalt, fiecare conducător auto urmând să primească despăgubiri de la asiguratorul RCA al celuilalt conducător auto.
              Dacă asiguratorul RCA al unuia dintre conducătorii auto implicaţi în accident refuză plata despăgubirilor, considerând că nu clientul său, ci celălalt şofer este vinovat de producerea accidentului, primul şofer trebuie să se adreseze, într-o primă fază, propriei companii de asigurări RCA pentru solicitarea medierii speţei într-o Comisie de Mediere specializată. Dacă răspunsul Comisiei de Mediere este nefavorabil, trebuie apelat la instanţa de judecată, cu acţiune în pretenţii împotriva asiguratorului şi a celuilalt conducător auto.
              Sursa-Saptamana Financiara
              Ordin nr. 21/2008
              18.12.2008
              pentru punerea în aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident


              (Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 24/12/2008. Actul a intrat în vigoare la data de 24 decembrie 2008).

              Potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 16 decembrie 2008, prin care s-au adoptat Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident, în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) și (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu dispozițiile art. 8 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare,
              Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:
              Art. 1. - (1) Începând cu data de 1 iulie 2009 se pun în aplicare Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident.
              (2) Normele privind utilizarea formularului Constatare amiabilă de accident sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
              Art. 2. - Asigurătorii autorizați vor lua toate măsurile necesare pentru aplicarea prevederilor normelor prevăzute la art. 1 și răspund de instruirea corespunzătoare a personalului propriu și a intermediarilor privind soluționarea daunelor în condiții adecvate, cu respectarea prevederilor legale în materie.
              Art. 3. - Direcțiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

              Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor
              Angela Toncescu
              București, 18 decembrie 2008
              Nr. 21
              CAPITOLUL I
              Prevederi introductive
              Art. 1. - În conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, cu modificările și completările ulterioare, pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societăților din domeniul asigurărilor se poate face și în baza formularului Constatare amiabilă de accident.
              Art. 2. - Condițiile de utilizare a formularului Constatare amiabilă de accident sunt reglementate de prevederile Legii nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare, și de prezentele norme.

              CAPITOLUL II
              Domeniul de aplicare

              Art. 3. - Prevederile prezentelor norme se aplică pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale și în care au fost implicate două vehicule.
              Art. 4. - Formularul Constatare amiabilă de accident poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulației publice, în incinte și în orice alte locuri.
              Art. 5. - Completarea și semnarea formularului Constatare amiabilă de accident nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii conducătorilor auto, ci un cumul de elemente și fapte care vor contribui la soluționarea dosarelor de daună.
              Art. 6. - Formularul Constatare amiabilă de accident poate fi utilizat în relația cu societățile din domeniul asigurărilor fără a mai fi necesară întocmirea de documente de constatare de către poliție, numai dacă este completat și semnat de către ambii conducători de vehicule implicați în accident. În situația în care unul dintre vehicule este staționat/parcat, formularul poate fi completat și de către proprietarul/utilizatorul acestuia.
              Art. 7. - Soluționarea dosarelor de daună pe baza formularului Constatare amiabilă de accident se face cu respectarea prevederilor Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, în vigoare la data producerii evenimentului.
              Art. 8. - Societățile de asigurare vor stabili dreptul la despăgubiri, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, în baza unui protocol încheiat de toate societățile autorizate să practice asigurări de vehicule.

              CAPITOLUL III
              Forma, dimensiunile și conținutul formularului Constatare amiabilă de accident

              Art. 9. - Formularul Constatare amiabilă de accident conține două pagini autocopiative, ambele având aceeași valoare juridică, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1, și instrucțiuni de utilizare a formularului, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
              Art. 10. - Formularul Constatare amiabilă de accident conține informații privind data și locul producerii accidentului, datele de identificare ale conducătorilor auto implicați, ale proprietarilor vehiculelor implicate, datele vehiculelor implicate și ale propriilor societăți de asigurare RCA, precum și informații privind circumstanțele producerii accidentului.
              Art. 11. - Societățile de asigurări autorizate să încheie asigurări pentru vehicule au obligația de a tipări și de a distribui asiguraților formularul Constatare amiabilă de accident.
              Art. 12. - Este interzis ca pe formular sau pe coperta acestuia să se inscripționeze denumirea ori sigla asigurătorului.

              CAPITOLUL IV
              Dispoziții finale

              Art. 13. - Depunerea formularului Constatare amiabilă de accident de către oricare dintre cele două părți implicate reprezintă avizare de daună și obligă asigurătorul să deschidă dosarul de daună și să efectueze constatarea pagubelor. Se interzice asigurătorului/societății din domeniul asigurărilor îndrumarea părților pentru protocolarea accidentului de către poliția rutieră.
              Art. 14. - Asigurătorii/Societățile din domeniul asigurărilor care au fost avizați/avizate despre producerea unui eveniment în baza formularului Constatare amiabilă de accident sunt obligați să elibereze persoanelor solicitante documentul de introducere în reparație prevăzut în Normele privind procedura de întocmire și eliberare a documentului de introducere în reparație a vehiculelor, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 12/2008.
              Art. 15. - Societățile de asigurare, autorizate să practice clasa 10 de asigurări, au obligația ca în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentelor norme să încheie un protocol având ca obiect modul de stabilire a dreptului la despăgubire pentru proprietarii/utilizatorii vehiculelor implicate în accident, pe care îl vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
              Art. 16. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme de către societățile de asigurare se sancționează în condițiile și potrivit prevederilor Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 136/1995, cu modificările și completările ulterioare.
              Attached Files

              Comment


              • #8
                Se continua aici pentru ca acel topic e mai stufos.
                sigpic

                Comment

                Working...
                X
                Anulare DPF
                Politica de Securitate Google