Conspiratia Becurilor Sau Uzura Morala Planificata

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Conspiratia Becurilor Sau Uzura Morala Planificata

    Conspirația becurilor incandescente (engleză The Light Bulb Conspiracy) este o teorie conspirativă conform căreia cei mai importanți producători de becuri incandescente au conspirat pentru a menține durata de viață a becurilor lor cu mult sub capacitățile lor reale tehnologice. În acest fel se asigură cererea continuă pentru mai multe becuri și, prin urmare, crește profitul pe termen lung al producătorilor.

    Becurile incandescente au fost inventate de chimistul englez Humphry Davy în 1809. Dar până la Thomas Edison nu exista nicio modalitate de a le produce în masă pentru comercializare. În 1924, cei mai importanți producători de becuri au format Cartelul Phoebus, un cartel internațional care avea intenția de a standardiza becurile. Cartelul a fost oficial desființat în 1939.
    Cartelul Phoebus[modificare]
    Cartelul Phoebus a fost o înțelegere între mai mulți producători, Osram, Philips, General Electric și alții, din 23 decembrie 1924 până în 1939, care a existat pentru a controla producerea și vânzarea de becuri.
    Teoria conspirației[modificare]

    Teoreticienii conspirației suspectează faptul că scopul principal al cartelului Phoebus nu a fost de a dezvolta standarde internaționale, ci să micșoreze durata de viață a tuturor becurilor. S-a observat că înainte de 1924, speranța de viață declarată era de cel puțin 2000 de ore. Odată cu creșterea cererii și, prin urmare, al profitului, membrii Phoebus au convenit să reducă la jumătate speranța de viață a tuturor becurilor prin utilizarea de materiale de calitate inferioară și prin metodele de producție. Scăderea speranței de viață a fost realizată treptat până la dizolvarea cartelului, pentru a se evita atragerea atenției publicului.
    Deși Phoebus a fost desființat în 1939, potrivit teoreticienilor, influența sa este încă simțită în Occident. Prin comparație, la becurile sovietice și la cele produse în alte țări socialiste (care nu au aderat la standarde occidentale) s-a observat o durată de viață de două ori mai mare decât la cele occidentale. Becurile chinezești moderne au o speranță de viață de 5000 ore. În plus, becurile produse în Marea Britanie în timpul sau imediat după cel de-al doilea război mondial, când sentimentele patriotice depășeau interesele comerciale, se pot găsi astăzi încă în funcțiune. Aceste becuri electrice antice sunt căutate de către producători, pentru a le scoate din circulație pentru studiu. Cea mai veche lampă din lume, "Centennial Light", este utilizat de 109 ani (în 2011).
    Mai multe încercări au fost făcute în Europa pentru a eluda standardele stabilite de Phoebus. În 1975, ceasornicarul german Dieter Binninger a inventat un bec cu speranța de viață de 150.000 de ore (cu alte cuvinte, 17 de ani de utilizare continuă). Becul se numea Ewigkeitsglühbirne[1] (lampă veșnică). Cu toate acestea, la scurt timp după ce a găsit în cele din urmă un producător de becuri pentru proiectul său, în 1991, Binninger a murit într-un accident de avion, catalogat oficial drept un accident. De atunci, brevetul lui s-a scufundat în obscuritate și uitare. Sursa:Wikipedia

    Astazi cautam noi modalitati sa repar o imprimanta(din nou) si am dat dat din greseala peste articolul asta care imi pare interesant si mi-am spus sa impart mai departe si poate sa discutam pe marginea subiectului.
    Last edited by john Q; 17 December 2013, 13:38. Reason: Automerged Doublepost
    "light up the darkness" Bob Marley

  • #2
    Se stia asta, mai toate produsele sunt de consum... de ex am avut un bec no name care a tinut 1 zi si tot legat de o imprimanta care nu mai mergea, dupa ce am dus-o la reparat am aflat ca ea de fapt avea o memorie care se bloca dupa un numit numar de pagini, special programata. Multi vest europeni nu s-ar mai complica si ar cumpara alta noua. S-a reprogramat acea memorie si imprimanta a functionat in continuare...

    Alt exemplu ambreiajele de masini, Daciile vechi ajungeau la REMAT dupa 20-25 de ani cu volanta originala care era o bucata de fier... azi e cu masa dubla si schimbi kit'uri intr-o veselie fie din cauza volantei fie din uzura discului sau a placii de presiune .

    Acum 100 de ani Nicola Tesla a inventat wireless'ul , a fost capturat si inchis de americani pana cand au vrut ei expre sa dea drumul acestei tehnologii pe piata...

    Comment


    • #3
      Inteleg faptul ca toate produsele nu pot fi facute super durabile dar totusi se pot gasi solutii care sa nu implice o risipa de resurse care incep sau sunt deja pe cale sa nu mai fie sustenabile.

      Lexamrk pe cartusul de toner are un cip care memoreaza paginile imprimate si dupa un anumit numar se defecteaza si astfel imprimanta devine un obiect de decor.Cipul costa 10 lei dar nu doar asta se defecteaza la ea,kitul fotoconductor cade prea repede,piese mobile concepute prost in asa fel incat sa capete jocuri(asta daca nu au deja) si sa se uzeze prematur.
      Last edited by john Q; 17 December 2013, 19:07. Reason: Automerged Doublepost
      "light up the darkness" Bob Marley

      Comment


      • #4
        Planned Obsolescence is the deliberate shortening of product life spans to guarantee consumer demand. As a magazine for advertisers succinctly puts it:...
        INTALNIRE LOGAN CLUB CALARASI DUMINICA ORA 15

        Comment


        • #5
          Faza cu becurile este nimic fata de ce se intampla cu televizoarele sau ale lucruri care costa mult . Cand ai un tv led ai sanse foarte mari sa iti pice unul sau mai multi pixeli exact la 2-3 zile dupa ce a iesit din garantie, sau cum am patit eu sa se strice de 3 ori centrala termica care a costat 7000 ron.Stiati ca in prize trebuie sa avem 230v +- 10% conform normelor europene si ca multe aparate electrocasnice functioneaza pe 220v? Asta presupune sa avem stabilizatoare de tensiune pe tot ce inseamna electronic sensibil (calculator,centrala,televizor,reciver etc.), si ca tot vorbim de becuri...cele economice au un cablaj in fasung care se defecteaza destul de repede....evident programat din productie. Degeaba scriu ei pe ambalaj ca este garantat 2 ani sau 3000 ore deoarece nu ai certificat de garantie la bec si nu poti sa dovedesti ca acel bec a functionat doar 100 ore si s-a ars dupa 15 saptamani.
          real power..... diesel power by

          Comment


          • #6
            puteti adauga si motorul 1.5 dci la capitolul uzura planificata- injectoare, pompa de injectie; sunt colegi care cunosc mai bine.....

            Comment


            • #7
              Ai da 1000 de lei pe un bec care sa dureze 200 000 de ore? Daca nu, atunci ti-ai raspuns singur la intrebare.
              Cat despre 1.5 dci, aceiasi intrebare, ai plati 5000 de euro in plsu pe masina dar sa ai garantie 8 ani si 350 000 km?
              La imprimante e simplu, ai modele profesionale care tin mult si se reincarca. Ai plati pretul ala?
              Nu contraziceti moderatorii, iti iei ban daca ai dreptate.

              Comment


              • #8
                Daca incerci sa le iei aparerea celor de la Renault pentru bataia de joc ce au facut-o cu saracii consumatori nevinovati, atunci las-o balta! Adica un om simplu care a dat 6-7.000 E pe un Logan 1.5 dci isi merita soarta ca i-au cazut injectoarele la mult sub 100.000 km, e vinovat ca n-a mai avut inca 5.000 E sa-si ia altceva nu? Renault-ul ca a pus pompa de inalte din plastelina n-are nicio vina, da-i dracu de saraci, daca n-au avut bani de altceva sa sufere.
                Ce fraieri au fost astia de la Vw ca si-au recunoscut greseala si au schimbat pe cheltuiala lor injectoarele piezoelectrice de pe 2.0 tdi Passat, trebuia sa faca ca Renault-ul, sa se faca ca ploua si sa dea vina pe motorina proasta din Ro, scuza penibila a mecanicilor Renault, de parca alte masini care merg fara probleme nu consuma tot motorina de la noi, baga din Germania.

                Comment


                • #9
                  E un fapt real care a luat amploare in ultimii ani, de la auto pana la electronice, becuri etc.

                  Sa zic ca am fost eu norocos, dar interesant cum un tv crt luat acum 16-17 ani merge si acum fara reparatii (si merge zilnic) si intre timp au crapat altele doua luate in ultimii 6-7 ani.

                  Comment


                  • #10
                    Nepoate , ai observat ca ai comparat masina de 25000 de euro cu una de 11000? Si ca exact acelasi lucru am zis si eu?
                    Nu contraziceti moderatorii, iti iei ban daca ai dreptate.

                    Comment


                    • #11
                      is 7 miliarde si ceva de nebuni cu tot cu mine pe planeta asta.ce ar fi daca un bec ar tine 5 mii de ore?ce ar fi daca ligheanul s-ar strica pe la 350mii km?pai astia care le fac ce ar mai manca ?sa ne uitam la China care produce nshpe milioane de tablete si alte rahaturi de astea de 10-20$.se strica... aia e cumperi alta .pai ala care mananca orez daca face o tableta care tine 5 ani nu mai are ca sea manance intr-un an ,ca ori da faliment firma ori se opereaza restructurari si el ramane fara orez.
                      Last edited by margelatu; 23 December 2013, 11:14.
                      Welcome to the Club, We Have Jackets !

                      Comment


                      • #12
                        Aici s-a vorbit de uzura fizica nu de cea morala cum e in titlu.
                        http://www.youtube.com/watch?v=pvSt-c_YkTQ

                        Comment


                        • #13
                          Alt exemplu mai bun nu pot sa dau eu, decat din propria experienta: firma MAN din D, ce camioane facea pana nu demult... A se citi 2000... Eu am avut pe un Man II din 91, aproape toate piesele originale. Si merge si acuma. Cum au inceput cu seria TG, gata..... Tot un service si o reprezentanta...
                          Sezi bland ca-s din Maramu' ❗️❗️❗️

                          Comment

                          Working...
                          X
                          Anulare DPF
                          Politica de Securitate Google