How To Photo

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • How To Photo

  Ai vazut vreo imagine intr-o revista auto sau de tehnica foto si nu ai nici cea mai vaga idee despre cum a fost realizata? Pune-o aici (citeaza sursa si scopul utilizarii) si o vom discuta.
  sigpic

 • #2
  Poza de aici cum ai realizat-o?Ca in mod normal motociclistul ar trebui sa se vada miscat ... nu gardul.
  sigpic

  Comment


  • #3
   In primul rand merci ca ai facut referire la o poza facuta de mine. E un procedeu numit panning si este relativ simplu de realizat cam cu orice aparat foto decent (eu am facut si cu un N73, telefon). Deci, se foloseste un mod de focalizare automat, se incadreaza subiectul in miscare (daca focalizai pe fundal iesea moto in miscare si gardul clar) si apoi se face un travel cu aceeasi viteza a subiectului aflat in miscare. Practic te invarti sau te plimbi pe lateral cand trece masina, fotbalistul etc prin dreptul tau. De ajutor este si un timp mai lungut de expunere (sub 1/100) si o diafragma mai mare (strict pentru blurarea fundalului).
   Cei de la SONY explica procedeul mai bine decat mine!
   sigpic

   Comment


   • #4
    Am prins ideea ...merci
    sigpic

    Comment


    • #5
     Originally posted by andy_x3m View Post
     Deci, se foloseste un mod de focalizare automat,
     se incadreaza subiectul in miscare (daca focalizai pe fundal iesea moto in miscare si gardul clar) .....
     De ajutor este si un timp mai lungut de expunere (sub 1/100) si o diafragma mai mare (strict pentru blurarea fundalului).
     Explica termenii cu bold din textul original!

     Comment


     • #6
      mod de focalizare automat = aparatul cauta focalizarea optima, ptr ca imaginea sa fie clara.

      se incadreaza subiectul = se incadreaza subiectul... (nu necesita definitie)

      sub 1/100 = se refera la timpul de expunere la lumina al senzorului aparatului foto (cazul de fata un bridge bun, sau DSLR). Aceasta valoare este data in 1/X secunde, unde X poate sa fie 4000, 3200, 800, 320, 200, 100, 60, 40, 25, etc. Cu cat este mai lung timpul de expunere, cu atat efectul de shake, este mai vizibil; dar in aplicatii gen panning este bun....

      1/4000 = timp f scurt ; 1/60 = timp lung...

      indiferent pe ce focalizai (gard sau moto) tot moto avea efect static, iar restul dinamic...ptr simplul fapt ca tu urmareai moto, in timp ce restul statea pe loc. Singura chestie ce ti se putea intampla era sa nu fie focalizarea ok, si moto sa nu fie sharp.
      e-mail: office@stickere.info

      Comment


      • #7
       Alex, merci doar ca o sa te completez un pic.

       mod de focalizare automat = aparatul focalizează automat, pe diferite moduri in fuctie de aparat. Exista si modul de focalizare manual la bridge-urile mai avansate sau la DSLR. Aces mod iti permite sa focalizezi unde vrei tu in imagine si are utililizare maxima in conditii de lumina slaba.

       se incadreaza subiectul = exista niste reguli de compozitie (numarul magic, numar de personaje, etc). Ideal este sa NU incadrezi pe mijloc, acest tip de incadrare se folosestre in putine cazuri (panningul e unu dintre ele). Aici am folosit termenul pentru a evidentia faptul ca am focalizat pe motociclist.

       sub 1/100 = timpul in care intra lumina pe film/CCD. Un timp lung (1/10 sau 4 5 6 7 sec sau chiar modul B<<intra lumina cat timp ti apasat>>) iti aduc in primul rand luminozitate. Exista o "formula" intre timpi de expunere si diafragme (F) dar deja e alta problema. 1/4000 - faci poza la bec, sa vezi filamentul, 1/60 e cam limita la care apare tremuratul aparatului (cele fara stabilizator, cu stabilizator eu trag din mana si 1/5!!!). Pentru foto de noapte se foloseste cu precadere un F mic (F8-11) si un timp mare (4-15 secunde).

       1/4000 = timp f scurt ; 1/60 = timp lung...

       indiferent pe ce focalizai (gard sau moto) tot moto avea efect static, iar restul dinamic...ptr simplul fapt ca tu urmareai moto, in timp ce restul statea pe loc.
       oarecum aici asa e, dar nu era sharp (sharp e opusul lui blur, sharp e claritatea aceea dusa uneori la extrem).
       Sper ca am fost de ajutor, atat eu cat si alexyno!

       LE - uite o poza la timp foarte scurt. Imaginea este folosita strict pentru a evidentia o tehnica fotografica!
       Attached Files
       Last edited by andy_x3m; 22 May 2009, 08:36.
       sigpic

       Comment


       • #8
        n-ati inteles nimic nimic despre ce am intrebat.
        De ce trebuie sa folosesti auto focus si nu poti lucra cu focalizare manuala?
        De ce folosesti termenul de incadraza in loc de focalizeaza.
        De ce folosesti termenul sub 1/100 pentru un timp mai lung.
        Si apropo de postul anterior, afla ca o mana "steady" poate face poze bune fara stabilizator la 1/15 sau 1/8 in mod normal (chiar si cu tele scurt pe aparat), de altfel aparatele clasice care mai aveau rozeta de timp aveau timpii pana la 1/30 marcati pentru modul fara trepied.
        Asta ca o completare despre cum si in cine dai cu ciocul. Mai suntem si noi pe aici.

        Comment


        • #9
         Daca facem flame din asta, se lasa cu cartonase rosii.
         Am zis!
         In fata unei minti tacute, se preda intreg Universul

         Comment


         • #10
          Ce intelegi tu prin tele scurt? Un obiectiv devine tele dupa o anumita distanta focala, se considera 105mm ca limita inferioara pentru tele.
          1/100 - nu e un timp lung ci unu MAI lung, nu vad unde e problema. 1/60 e considerata limita pentru tras din mana un subiect. Logic ca o sa tragi si la 1/8 sprijinit de ceva dar cand faci un instantaneu nu o sa il faci veci cu 1/8.
          Daca vrei sa continuam discutia o facem cu cea mai mare placere dar nu pe tonul asta. Nu vad in ce sau in cine sau macar cum am "dat cu ciocul"?!
          LE - am uitat sa spun, te felicit daca ai idee despre fotografie si te rog sa explici la oameni eventualele nelamuriri si eventualele tehnici. De asta a fost descisa aceasta sectiune.
          sigpic

          Comment


          • #11
           Tele scurt poate fi de ex 135, 200mm (evident echivalent film normal - nu diversi senzori CCD), peste aceasta valoare ai nevoie evident de sprijin, daca nu chiar de trepied, exista teleobiective pe care abia le cari, filetul de trepied fiind pe obiectiv ca altfel rupi "case"-ul aparatului.
           Ai folosit termenul sub pentru un timp mai lung.
           Repet 1/30 este timpul la care nu misti nici daca ai obturator mecanic sovietic.
           Am sute de fotografii facute la interior sau exterior cu timpi lungi de genul 1/8 sau 1/15 cu aparate clasice SLR.
           Sa explicam pentru cei care citesc - Single Lens Reflex - adica aparate la care vizarea subiectului se face prin acelasi obiectiv cu care se face si fotografierea propriu-zisa.
           Nu e vorba de flame-uri vom discuta creativ, dar dl andy a aplicat o lovitura sub centura pe alt thread. Probabil tineretea si dorinta de a impartasi altora din experienta.
           In domeniul fotografiei digitale se sar mai nou multe etape de decizie, fie din cauza "automatizarilor" de tip program care nu iti lasa loc de decizie fie din cauza faptului ca nici o poza nu e definitiva, exista acel butonas magic cu "erase", care distruge "dovada".
           Pentru cei care vor sa invete ceva despre "how to" recomand sa functioneze o perioada cu un aparat cu mod manual de expunere, si vor observa toate greselile care se pot face. Apoi se trece la loc in modul automat si se fac comparatii. Cateodata dupa dobandirea de experienta veti putea sa compensati toate "automatismele" din aparat si rezultatele vor fi pe masura.
           Last edited by detail; 22 May 2009, 09:27.

           Comment


           • #12
            Eu militez pentru M. Uita-te la exiful oricare poze de ale mele, in semnatura pentru a te convinge. Intra la cafenea si vezi ca am scris cu ce am lucrat. Varsta... nu are nimic de a face aici, cu toate ca ma consider un pic mai in varsta fata de majoritatea care scriu pe acest forum. E drept, incerc sa popularizez aceasta sectiune, insa nu sa ma afirm.
            Nu am aplicat nicio lovitura, pur si simplu nu am gasit util un post de al tau, banui ca esti constient ca nu era.
            Gata cu flame, hai sa fim constructivi. Am o mare rugaminte, pentru ca vad ca am cu cine discuta, pune cateva lucrari de ale tale pe topicul de "portofoliu" iar la cafenea scrie cu ce lucrezi.
            Merci!
            sigpic

            Comment


            • #13
             Nu ma prea mai ocup cu asa ceva in prezent (de altfel nici nu mai am un aparat digital care sa ma incite la creatie - iar pe film mi-e lene sa mai lucrez), sunt destul de ocupat si majoritatea fotografiilor care ar avea ceva de spus sunt pe film sau diapozitiv. Am un vis sa le trec pe toate pe digital dar intotdeauna sunt alte prioritati inainte, cred ca ma prinde pensia sa am timp sa revin la pasiunile tineretii.

             Comment


             • #14
              Originally posted by darksid3 View Post
              Daca facem flame din asta, se lasa cu cartonase rosii.
              Am zis!
              lasa-i ma sa se certe , ei centreaza ei dau cu capu...

              sigpic

              Comment


              • #15
               Asa ne imprietenim noi, aici nu se cearta nimeni!

               Comment

               Working...
               X
               Anulare DPF
               Politica de Securitate Google