Despre Filtrul De Particule DPF

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Despre Filtrul De Particule DPF

    Filtru de Particule DPF - Proces de Regenerare (Metoda Regenerare activă - Post Injecţie)
    La fel este şi la dCi !


    SUBSCRIBE for daily car videos! http://vid.io/xkQPeugeot Particle Filter FAP


    Deşi ultimele tehnologii aplicate la motoarele diesel (injecţia common rail şi sistemul EGR) au permis reducerea multor poluanţi, totuşi oxizii de azot şi particulele nearse rămân principalii poluanţi ce trebuie eliminaţi potrivit normelor Euro 5.
    În motorul diesel amestecul aer-motorină atinge o temperatură de autoaprindere de circa 450 grade C, inferioară temperaturii la care are loc arderea în motoarele pe benzină (900 grade C). Din acest motiv noxele ce rezultă în motoarele diesel, deşi sunt de acelaşi fel cu cele din motoarele pe benzină, sunt mult mai multe şi mai importante din punct de vedere calitativ.

    Temperatura mai mică din camera de ardere a motorului diesel nu permite arderea completă a particulelor acestea având aspect de granule microscopice. Ele sunt cele care dau aspectul negru al gazelor de eşapament, aşa numitul fum negru atât de cunoscut participanţilor la traficul rutier, dar şi pietonilor care îl trag zilnic in piept. Particulele de fum emise de motoarele diesel sunt foarte toxice. Fiind de dimensiuni foarte mici ele afectează căile respiratorii depunându-se în plămâni şi favorizând astmul şi cancerul pulmonar.

    Realizarea tratării şi colectarii particulelor este relativ simplă ca procedeu. Acest nou tip de filtru este compus dintr-un miez ceramic realizat din carbură de siliciu având canale microscopice perforate. Gazul de eşapament trece prin această reţea de canale şi particulele se depun în ea. Aceste particule trebuie periodic să fie arse pentru a se evita colmatarea filtrului şi depăşirea unei valori la contrapresiunea de evacuare. Problema de bază este curăţarea elementului filtrant care după cca. 500-1000km se încarcă şi blochează circulaţia gazelor de evacuare. Pentru aceasta s-a impus necesitatea regenerării filtrelor, operaţie care este gestionată de ECU, în baza semnalelor primite de la sondele de temperatură şi presiune montate pe DPF.

    Practic regenerarea filtrelor poate fi activă sau pasivă.

    La regenerarea pasivă, pentru creşterea temperaturii de ardere se utilizează aditivi speciali care se introduc în combustibil sau într-un rezervor dedicat, acesta fiind alimentat de ECU la momentul stabilit pentru regenerare.

    Regenerarea activă este folosită la majoritatea motorizarilor diesel de după 2006 aceasta făcându-se pe baza de postinjecţie. Regenerarea filtrului prin arderea particulelor se face în mod automat, ori de câte ori contrapresiunea în filtru creşte suficient de mult pentru a fi sesizată de detectorii de presiune.

    Deşi la filtrele de particule care folosesc postinjecţia durata de viaţă este mult mai mare, calitatea slabă a motorinei de la noi şi mersul mai mult în mediu urban duc la colmatarea prematură a filtrului. Acest aspect face practic imposibilă regenerarea iar autovehiculul merge în regim de avarie (performanţe reduse, consum mărit, martor de avarie aprins).

    Unii adoptă soluţia de spargere a monolitului ceramic pentru a face posibilă evacuarea gazelor de evacuare, însă apoi întâmpină 2 noi probleme : consumul creşte semnificativ şi maşina scoate "celebrul" fum negru care strică toată buna-dispoziţie.
    Alţii însă preferă varianta software pentru anularea erorii din bord şi păcălirea ECU-ului privind absenţa DPF-ului, însă nici această tehnică nu rezolvă problema fumului şi mai ales a încadrării în parametrii de poluare în cazul unei Inspecţii Tehnice Periodice.
    Last edited by Ampt; 8 April 2012, 19:47. Reason: Automerged Doublepost

  • #2
    Schemă funcţionare filtru de particule !
    Attached Files
    Last edited by 77sky; 13 April 2012, 00:04.

    Comment


    • #3
      La dci nu este la fel. Renault nu a aplicat postinjectia pentru regenerare, ci foloseste un al cinilea injector pentru a injecta motorina imediat dupa turbina. Astfel datorita temperaturii ridicate motorina ia foc si astfel creste temperatura la nivelul filtrului, efectuindu-se regenerarea. In rest e la fel.

      Comment


      • #4
        Şi tot despre filtrul de particule !


        "Rolul sistemului de filtrare consta in epurarea emisiilor de particule de carbon rezultate in urma combustiei incomplete a motorinei, precum si a altor elemente ( uleiuri arse, particule microscopice rezultate in urma uzurilor mecanice).

        În acest scop se monteaza in linia de esapament (dupa convertorul catalitic) un filtru in care vor fi captate toate particulele de carbon. In timp, in acest filtru se acumuleaza o cantitate atat de mare de particule , incat se ajunge la blocarea acestuia. Pentru a evita aceasta situatie filtrul trebuie “regenerat” periodic.

        Elementul de filtrare este construit , in general , din carburi de siliciu cu acoperiri metalice, rezistent la temperaturi, care permite trecerea doar a gazelor (vapori de apa, dioxid de carbon), nu si a particulelor de carbon – funinginea.

        Procesul de “regenerare” consta in arderea particulelor retinute in filtru astfel incat acesta sa permita din nou trecerea fara probleme a gazelor de esapament si retinerea de noi particule de carbon. Pentru ca procesul de regenerare sa aiba loc, este necesar sa se atinga temperaturi de circa 600 grade Celsius in interiorul filtrului.

        Procesul de regenerare poate fi unul de tip natural (daca se atinge temperatura de regenerare in mod spontan in timpul functionarii motorului) , poate fi provocat de unitatea de comanda a gestiunii motorului (in cazul blocarii filtruluide particule – regenerare fortata) sau poate fi declansat cu ajutorul aparaturii de diagnoza atunci cand se impune aceasta operatiune (regenerare manuala).

        Sistemele evuacuare dotate cu filtru de particule sunt de doua feluri - cu sistem de aditivare a combustibilului sau fara acest sistem .

        Pentru sistemele de filtrare a particulelor care nu necesita aditivarea combustibilului, filtrul de particule este prevazut cu un catalizator de oxidare incorporat in amonte de elementul de filtrare, filtrul fiind situat cat mai aproape de motor. Arderea hidrocarburilor (motorina) in catalizator face posibila atingerea temperaturilor de peste 600 grade Celsius inaintea elementului de filtrare a particulelor, deci arderea acestora.

        In cazul in care regenerarea filtrului are loc ca urmare a interventiei sistemului de gestiune electronica, parametrii care o pot activa sunt” presiunea diferentiala (ca urmare a blocarii filtrului) sau kilometrajul parcurs (de la ultima regenerare).

        Regenerarea initiala ca urmare a informatiilor primite de la senzorul de presiune diferentiala are loc atunci cand se atinge o valoare prestabilita pentru diferenta de presiune dintre intrarea si iesirea filtrului de particule ( sistemul detecteaza o blocare a acestuia peste limita).

        Calculele care duc la stabilirea gradului de colmatare a filtrului de particule sunt facute in funtie de turatia motorului, masa de aer admisa, presiunea diferentiala si temperatura gazelor evacuate in diferite regimuri de sarcina.

        Orice defectiune la sistemul gestiune si control al aerului admis sau la sistemul de control al temperaturii gazelor evacuate, duce la intrarea sistemului de injectie in mod de functionare degradat (avarie), respectiv la imposibilitatea declansarii functiei de regenerare a filtrului, respectiv la colmatarea acestuia.

        Regenerarea initiala ca urmare a parametrului de kilometraj permite curatarea filtrului de funingine a filtrului de particule, inclusiv in cazul unei erori a parametrului de presiune diferentiala. Regenerarea este declansata la fiecare 500-700KM parcursi intr-un regim mediu de sarcina si turatie, intr-un interval de 10-15 minute, de obicei in parcurs extraurban.

        De cele mai multe ori, soferul nu este informat cu privire la activarea regenerarii si nici nu sesizeaza in vreun fel intrarea in acest regim. Schimbarea regimului de functionare (scaderea de turatie, oprire) duce la intreruperea regenerarii (regenerare nereusita). O succesiune de regenerari nereusite, datorate cu precadere rularii in regimuri grele (urban, din poarta-n poarta , poate duce la colmatarea filtrului de particule peste gradul in care activarea regenerarii sa mai poata fi facuta in regim de siguranta, sistemul de injectie intrand in modul de functionare degradat (avarie).

        Pe parcursul procesului de regenerare initiata de UCE a motorului, sistemul initiaza o seria de masuri care au ca scop cresterea temperaturii gazelor evacuate. Astfel, este inchisa supapa EGR, turbocompresorul este actionat in regim special chiar daca solicitarile de sarcina se mentin la un nivel redus, sunt activati diferiti consumatori electrici (luneta termica, electroventilatoarele la viteza maxima, bujiile incandescente etc.) pentru a provoca o crestere a cuplului rezistiv al alternatorului, care forteaza cresterea sarcinii motorului.

        In anumite cazuri (motorizarile HDI), clapeta by-pass intercooler se deschide, iar clapeta de dosaj aer-EGR se inchide, fiind anulata trecerea aerului prin intercooler.

        Procesul principal si caracteristic regenerarii este post-injectia, prin care sistemul forteaza alimentarea suplimentare cu carburant (post – combustie) dupa punctul mort superior (200 – 1200 la arborele cotit), prin care creste randamentul termic al catalizatorului ca urmare a prezentei hidrocarburilor nearse, ceea ce duce la ridicarea temperaturii in linia de esapament.

        Controlul temperaturii gazelor in timpul procesului de regenerare se face prin intermediul senzorului (sau a senzorilor) de temperatura. Sistemul incearca mentinerea temperaturii gazelor pana in apropierea pragului de 8000 C, prag peste care poate avea loc distrugerea (arderea) metalelor rare din catalizator (platina, rodiu) si implicit distrugerea filtrului de particule.

        Arderea particulelor de carbon acumulate in filtru, are ca si rezultat producerea de cenusa, care nu poate fi eliminata si care duce in timp la colmatarea filtrului de particule.

        Functionarea sistemului de injectie in mod degradat (avarie) poate fi declansata si ca urmare a colmatarii filtrului cu cenusa, situatie in care procesul de regenerare nu mai este declansat automat.

        UCE motor stabileste conform unor calcule care este cantitatea de cenusa rezultata in urma proceselor de regenerare.

        Dupa inlocuirea sau curatarea filtrului de particule este obligatorie reinitializarea unitatii de comanda a motorului, procedeu prin care are loc, in general resetarea contorului de cenusa acumulata in filtru.

        Regenerarea manuala, functie care poate fi activata de catre tehnicianul de service cu ajutorul aparaturii de diagnoza, trebuie facuta in conditii de maxima responsabilitate si de siguranta. Procedura poate fi declansata doar daca nu exsita disfunctionalitati ale sistemului, respectiv in anumite conditii. Se impune consultarea manualului de reparatie pentru stabilirea conditiilor de functionare si a modului in care trebuie facuta aceasta operatiune.

        In timpul procesului de regenerare, datorita post injectiilor, o anumita cantitate de carburant nears este disipata in uleiul motorului, ceea ce duce la degradarea mai rapida a acestuia. UCE calculeaza gradul de dilutie al uleiului, respectiv calitatea acestuia si poate solicita schimbarea acestuia indiferent de numarul de KM parcursi. Trebuie avut in vedere si faptul ca in cadrul operatiunii de schimbare a uleiului motor, resetarea contorului suplimentar pentru uzura uleiului datorita regenerarilor, se va face obligatoriu si e posibila doar cu aparatele de diagnoza.

        O mare atentie trebuie acordata tipului de ulei folosit in motoarele dotate cu filtru de particule. Uleiurile pentru aceste motoare contin aditivi speciali care confera o rezistenta sporita la dilutia de combustibil. Se recomanda consultarea cu atentie a specificatiilor tehnice cu privire la uleiurile de motor recomandate (la Renault uleiuri cu norma RN0720).

        Eliminarea filtrelor de particule poate duce la disfunctionalitati majore in functionare sau, chiar daca e insotita de modificarea parametrilor din hartile de injectie, duce cu siguranta la declasarea autovehiculului din normele de depoluare prevazute de producator."

        Comment


        • #5
          = 0 Copy/Paste poate da si o "surda muta" (citez Parazitii)

          Comment


          • #6
            Cu surdo-muta ai perfectă dreptate şi mie îmi plac foarte mult Paraziţii !

            Dacă te-ai fi uitat atent, ai fi văzut ghilimelele puse la începutul, respectiv sfârşitul articolului !

            Am făcut acest topic în care am încercat să urc cât mai multe informaţii despre filtrul de particule, observând ca în general nu se ştiu şi nici nu prea se discută documentat despre acest subiect (nici macar în manualul maşinii nu sunt oferite prea multe date).

            Este un topic adresat tuturor celor care îşi doresc să afle cât mai multe despre acest subiect şi dacă poţi şi vrei să-ţi aduci contribuţia la îmbunătăţirea lui eşti binevenit (valabil de altfel pentru oricine îşi doreşte acest lucru) !

            Comment


            • #7
              Am inteles, si am vazut. Oricum cred ca daca cineva dorea sa afle despre DPF, se inspira direct de unde ai luat tu documentul. Eu cred ca mai bine scriau cei care au avut problema cu filtrele si cene stia ii lamurea. Oricum iti urez sarbatori fericite si un paste fericit.

              Comment


              • #8
                Tocmai asta era şi ideea acestui topic !
                Sunt mulţi care îşi cumpără Diesel, la normele actuale de poluare obligatoriu echipat cu DPF şi ies cu el afară în concediu o dată pe an sau oricum de prea puţine ori încât să justifice banii plătiţi în plus la achiziţie comparativ cu o motorizare pe benzină !

                Dacă la acest lucru mai aduni şi deplasări pe distanţe scurte în aglomerări urbane, unde se circulă cu dificultate şi în regimuri de turaţie deloc constante, inevitabil pot apare probleme cu regenerarea filtrului de particule.
                Şi după aceea vin aici şi dau vina pe maşină !

                De aceea este bine ca un cumpărător să se informeze cât mai bine înainte de achiziţia propriu-zisă, lucru care îl va ajuta enorm mai târziu. Şi cum producătorii sunt mai mult decât zgârciţi în a oferi informaţii despre aceste particularităţi ale filtrului de particule (oare de ce ?!), m-am gândit că un astfel de topic ar prinde bine celor interesaţi !
                Este mai uşor să previi, decât să remediezi !

                Sărbători fericite şi un Paşte Fericit ţie şi familiei tale !

                P.S. Încă aştept să văd taxiuri cu DPF !
                Last edited by Ampt; 15 April 2012, 22:09.

                Comment


                • #9


                  pt lectura, in caz de plictiseala :P
                  internal combustionizer

                  Comment


                  • #10
                    Miercuri dupa amiază plec liniştit de la servici şi după vreo 5 minute îşi face simţită prezenţa filtrul de particule, mai exact îşi începe minunata regenerare.
                    Menţionez că în cei 17.500 de kilometri este prima regenerare pe care o prind în traficul din Bucureşti, celelalte regenerări făcându-se la drumurile extraurbane, când sincer să fiu, mergând cu o turaţie cât de cât constantă nu prea îţi dai seama când se curaţă filtrul de particule.

                    Dar să revenim la regenerarea propriu zisă şi la cum s-a comportat masina !
                    Motorul a început să scoată un mic şuierat la schimbarea treptelor de viteză, la relanti turaţia era undeva în jurul valorii de 1.000rpm, puteai spune că ai A.C pornit. Mi s-a parut că trage şi un pic mai greu, oricum senzaţia era de motor "vlăguit".

                    Întrucât mă apropiam de Carrefour unde intenţionam să fac nişte mici cumpărături, mă şi gândeam ce o să fac în continuare. Decid să opresc în parcare, să o las vreo doua minute la relanti şi dacă nu se schimbă nimic, să văd cum mai arată popasul de la kilometrul 36 de pe A1.

                    Nu a fost nevoie, dupa cca 1 minut s-a auzit un clanc", ca atunci când cuplezi A.C, turaţia şi-a revenit la valoarea normală, cca.800rpm.

                    M-am dat jos şi mi-am apropriat mâna de ţeava de eşapament, cum făceam pe vremuri la Dacia 1300 după ce reglam aprinderea. Nu ştiu dacă am putut să o ţin măcar o secundă, gazele erau aşa de fierbinţi încât puteai să pui de o cafea la ibric ! Regenerarea filtrului se face totuşi la o temperatură de aproximativ 600 grade Celsius !

                    Am mai stat preţ de vreo 5 minute să se mai răcească catalizatorul, turbina şi filtrul de particule şi mă gândeam cum salvăm noi planeta. Parca îl auzeam pe Copos, "Se scufundă planeta, planeta se scufundă"!

                    La Euro 6 nu vreau să mă gândesc, am înteles că o dată cu micşorarea emisiei de CO2, acum se "vor ocupa" şi de oxizii de azot.

                    Concluzia este că motoarele vor fi din ce în ce mai "gâtuite", dar dacă asta este trendul, ce să-i faci ?!

                    De pe site-ul Renault !



                    Euro 6, oxizii de azot şi încă un filtru !

                    Last edited by Ampt; 20 April 2012, 23:34. Reason: Automerged Doublepost

                    Comment


                    • #11
                      O nouă regenerare a filtrului de particule după aproximativ 540 de kilometri parcurşi de la ultima, toţi kilometri fiind efectuaţi numai în mediu urban în condiţii de trafic aglomerat !

                      Comment


                      • #12
                        Poze eşapament Diesel Euro 5, DPF, făcute imediat după regenerarea filtrului de particule, kilometri bord 28.313 !
                        Attached Files

                        Comment


                        • #13
                          Dar iti apare in bord cand incepe regenerarea?

                          Comment


                          • #14
                            Din păcate în bord nu îţi apare nimic care să-ţi semnaleze că motorul a intrat în faza de regenerare a filtrului de particule !

                            Cu timpul însă ai să începi să o simţi, turaţia creşte, se aude un zgomot mai pronunţat al motorului, care pare şi un pic mai lipsit de vlagă în timpul procedurii de regenerare !

                            Comment


                            • #15
                              Motorul Diesel se pare că este rentabil economic doar în anumite condiţii destul de clare, iar cea mai importantă dintre ele ar fi regimul de exploatare la o temperatură şi turaţie relativ constante.

                              Ideal s-ar traduce aşa : îl porneşti dimineaţa şi îl mai opreşti seara. Cea mai bună dovadă în acest sens sunt autocarele cu peste 1 milion de km la bord fără nicio intervenţie la motor.

                              În orice alte condiţii uzura motorului diesel este mult mai accelerată în comparaţie cu cea a motorului pe benzină. Degeaba consumă mai puţin decât un motor pe benzină, dacă eu folosesc maşina pe distanţe scurte şi motorul nu ajunge să lucreze la temperatura optimă decât pentru scurt timp.

                              Riscul este şi mai mare la motoarele Diesel echipate cu filtru de particule, unde regenerarea nu prea are unde să se facă şi la mai multe încercări nereuşite există riscul înfundării acestuia cu efectele de rigoare asupra motorului.

                              De asemenea pe trasee scurte de sub 8 kilometri vara şi sub 16 kilometri iarna, vor fi afectate în timp şi turbina sau injectoarele şi pompa de injecţie.

                              Acestea ar fi detaliile pe care mi-ar plăcea să le regăsesc în recomandările producătorilor referitor la cum să exploatăm cât mai corect motorul Diesel !

                              Un articol interesant despre uleiul de motor, intervalul de schimb al uleiului la motoarele Diesel echipate cu filtru de particule şi influenţele uleiului asupra turbinei !

                              Last edited by Ampt; 11 March 2013, 14:02. Reason: Automerged Doublepost

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google