Criteriul unanim admis pentru aprecierea starii de influenta alcoolica este alcoolemia. Alcoolemia reprezinta cantitatea de alcool exprimata in grame de alcool la un litru de sange. Alcoolemia la un moment dat este rezultanta absorbtiei, metabolizarii si eliminarii alcoolului. Alcoolemia apare astfel intr-o continua modificare. Actiunea dozelor moderate de alcool se traduce prin asa-zisa stare de euforie, aceasta faza, denumita betia usoara, se manifesta prin dezinhibare, diminuarea autocontrolului, eliberarea subconstientului, slabirea atentiei, ingustarea campului vizual, aprecierea eronata a distantelor.
Multi conducatori auto au insa falsa impresie ca prin consumarea unor cantitati mici de bauturi alcoolice, cum ar fi o sticla cu bere, un pahar cu vin (100 ml) sau un paharel cu coniac (30-40 ml), vor putea conduce in conditii normale, avand astfel o incredere exagerata in posibilitatile proprii.
Consumarea bauturilor amintite duce la alcoolemii de 0,2-0,3 g%o .
La o alcoolemie de 1 g %o, se poate ajunge prin consumarea a 3-4 sticle de bere, 600-700 ml de vin, 130-200 ml de coniac, 120-170 ml de tuica.
Studii recente privind relatia intre alcoolemie si probabilitatea comiterii accidentelor de catre conducatorii auto au evidentiat pericolul pe care-l prezinta alcoolul asupra traficului rutier. Astfel s-a constatat ca la o alcoolemie de 0,20-0,30 g %o, pericolul de accidente creste de 1,2 ori;la 0,5 g %o de 2 ori; la 1 g %o de 5 ori; la 1,5 g %o de 16 ori; iar la 2 g %o de 55 de ori, fata de conducatorii care nu au consumat bauturi alcoolice.

Multi conducatori auto au insa falsa impresie ca prin consumarea unor cantitati mici de bauturi alcoolice, cum ar fi o sticla cu bere, un pahar cu vin (100 ml) sau un paharel cu coniac (30-40 ml), vor putea conduce in conditii normale, avand astfel o incredere exagerata in posibilitatile proprii.
Consumarea bauturilor amintite duce la alcoolemii de 0,2-0,3 g%o .
La o alcoolemie de 1 g %o, se poate ajunge prin consumarea a 3-4 sticle de bere, 600-700 ml de vin, 130-200 ml de coniac, 120-170 ml de tuica.
Studii recente privind relatia intre alcoolemie si probabilitatea comiterii accidentelor de catre conducatorii auto au evidentiat pericolul pe care-l prezinta alcoolul asupra traficului rutier. Astfel s-a constatat ca la o alcoolemie de 0,20-0,30 g %o, pericolul de accidente creste de 1,2 ori;la 0,5 g %o de 2 ori; la 1 g %o de 5 ori; la 1,5 g %o de 16 ori; iar la 2 g %o de 55 de ori, fata de conducatorii care nu au consumat bauturi alcoolice.













Pentru a fi sigur ca esti "curat", nu trebuie sa te urci la volan mai devreme de 3 ore dupa ce ai consumat 250 ml de bere (10 g alcool). Dar, atentie! Dupa aceeasi cantitate de bauturi alcoolice, o persoana de 100 kg va prezenta o alcoolemie mai mica decat o persoana de 70 kg deoarece 70 % din corpul uman este apa, in care alcoolul se dizolva foarte bine. Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa apa cu atat alcoolul se dilueaza mai mult si alcoolemia este mai mica! In plus, te imbeti mai repede daca bei pe stomacul gol sau daca bei intr-o perioada scurta de timp! In cazul unui scenariu obisnuit, la restaurant, alcoolul consumat va trece in sange mai greu data fiind prezenta mancarii si perioadei de timp mai lungi de absortie. La acestea se adauga si gradul de toleranta la alcool, factor care variaza de la individ la individ. Tocmai din acest motiv nu se pot da nici echivalari fixe intre cat bei, ce bei si alcoolemia din sange. Ex- La un barbat alcoolemia poate ajunge, dupa 3 beri, la 1 g la mie, in timp ce, dupa aceeasi cantitate de bere, o femeie ajunge la 1,6 g la mie iar un copil poate intra in coma.
s-ar putea sa nu scapi de accident!




Comment