Totul Despre Gradina Si Livada

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #61
    am si eu o problema cu un cais. a inceput sa curga rasina din crengi. Cunoasteti remediu?
    MY CLA

    Comment


    • #62
      Nu cred ca exista remediu.
      Intr-o oarecare masura e specific caisului, visinului, ciresului, sa produca clei, datorita unor factori mai putin cunoscuti; se vorbeste chiar de un...stres.
      Daca te ajuta cu ceva si copacii mei, din speciile pomenite au clei; importante sunt tratamentele aplicate corect si la timp, inclusiv cel de iarna, cu ulei horticol.
      Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

      Comment


      • #63
        Vorbeam cu ceva timp in urma despre o boala foarte grava, a semintoaselor, mar, par, gutui; focul bacterian.
        In imaginile de mai jos atacul de anul trecut asupra unui par tanar, a dus in cele din urma la retezarea efectiva a coroanei; acum a dat lastari, dar boala nu inseamna ca e eradicata.
        O alta imagine recenta a unui par Cure, care dupa ce a fost atacat, i-am retezat pe rand lastarii bolnavi, pentru ca acum sa trebuiasca sa tai o parte importanta a coroanei; probabil se va usca, eu voi incerca sa il salvez.
        Iata si un visin, care aproape ca nu are frunze; e plin de flori; asta ca sa fim un pic optimisti.
        Observ ca au fost date mai multe avertizari in diferite zone ale tarii.
        Attached Files
        Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

        Comment


        • #64
          Salutare!

          Care ai habar de inmultirea buxusului? Ce am de facut, care e cea mai buna metoda, seminte, despartirea tufelor, marcotaj sau butasi? La ce distanta trebuiesc pusi butasii spre exemplu.
          Daca are vreunul dintre voi (in sau aproape de Bucuresti) butasi de donat accept cu placere . Vreau sa-mi fac un gard viu la vreo 60 - 70 cm inaltime si sa-i dau o forma crenelata (in timp, bineinteles).
          sigpic
          Shit does not happen. Shit takes time, shit takes effort.

          Comment


          • #65
            In livezi, in zona in care ma aflu se pare ca nu e timp de ragaz.
            Focarul focului bacterian de anul trecut inca nu e eradicat, asa ca am efectuat al doilea tratament dupa cel cu Funguran, cu Aliete.
            La prun au aparut paduchii verzi, care lasa o pasta lipicioasa pe frunze, iar varfurile lastarilor sunt puternic colorati spre alb- gri, asa ca iarasi tratament cu Topsin si Fastac; de mentionat ca tratamentul trebuie repetat la 5-7 zile, deoarece ouale larvelor nu se distrug.
            Recomand verificarea cu atentie a frunzelor pomilor fructiferi si ori de cate ori constatati ca e ceva in neregula, nu ezitati sa cereti ajutorul, in cazul in care nu va pricepeti prea mult, unui specialist sau cunoscator, pentru a va indica tratamentele ce trebuiesc efectuate.
            Sa aveti roade bogate!
            Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

            Comment


            • #66
              Am observat si eu ca au inceput frunzele parului sa se usuce. Nimai la varf. Am sa-i mai dau o stropire cu funguran.
              sigpic

              Comment


              • #67
                Atacul paduchilor verzi a fost stopat dupa doua tratamente; uitati cum arata frunzele atacate de acestia, foto 1, 2.
                Focul bacterian, face ravagii, in lipsa unui tratament aplicat corect si la timp; pentru dvs. am "furat" doua cadre din gradina unui vecin, in care puteti vedea dimensiunile acestei boli; foto 3,4.
                Parul de care va vorbeam ca a fost atacat de aceasta boala a semintoaselor, se pare ca vrea sa traiasca, iar eu l-am ajutat cat am putut; foto 5, 6.
                Anul acesta, in zona de nord a judetului se pare ca e un an favorabil pentru cais; in ultimii ani, n-a prea fost asa; foto 7,8. Despre cirese, nu mai vorbim; foto 9.
                Atentie la legume; tratament contra fluturilor care produc boala numita "buha legumelor"; e la fel de periculoasa ca si focul bacterian.
                Attached Files
                Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                Comment


                • #68
                  Zilele trecute am recoltat si ultimile fructe din mica mea livada, adica merele din soiurile Ionatan, Golden, Idared; recolta a fost peste asteptari de mare.
                  Merele au fost depozitate in ladite din lemn, dupa ce in prealabil au fost sortate, intr-o magazie destul de racoroasa; verificarea o voi face periodic, pentru a elimina eventualele fructe stricate. Nu am folosit niciodata tratament pentru depozitare; prefer sa le consum cat mai aproape de natural, iar ultima stropire s-a facut in luna iulie.
                  Pana la intrarea in repaus vegetativ, prea multe lucrari demne de semnalat nu sunt, asa ca va puteti indrepta atentia in gradina, unde terenul trebuie curatat de vrejurile fostelor legume; rosii, ardei, vinete, etc. si de ce nu sa va orientati pentru alegerea unor puieti, daca doriti sa plantati pomi fructiferi de toamna.
                  De asemeni daca aveti gazon printre pomi sau in livada, aveti grija sa-l tundeti, inainte de primul inghet.
                  Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                  Comment


                  • #69
                    Suntem in decembrie, iar timpul frumos din ultima perioada recomanda cu succes lucrarile de fertilizare in livezi. Cea mai la ieftina materie prima o constituie gunoiul de grajd; acesta se imprastie pe o suprafata de cca. 0,5 m2, in jurul copacului, functie de sistemul radicular al speciei. Este cunoscul faptul ca pomii stocheaza, sub forma unor compusi organici, substantele nutritive si pe care le foloseste in anul urmator, la inflorire, asa ca nu va faceti probleme ca ploile sau zapada vor face munca voastra inutila.
                    De asemeni este recomandat sa nu lasati fructe mumificate in copaci, pentru ca acestea vor constitui adapostul pentru diferite specii de daunatori.
                    Toaletarea copacilor se poate rezuma, doar la inlaturarea crengilor uscate; taiatul propriu-zis, recomand sa fie facut primavara devreme, cand nu mai exista riscul unui inghet. Taiatul copacilor iarna are si multe dezavantaje, de aceea in cazul micilor livezi, e bine sa asteptati sfarsitul iernii pentru aceasta lucrare.
                    Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                    Comment


                    • #70
                      E inceput de primavara. ;
                      E momentul ca in livezi sa aplicati stropirea albastra, adica aceea in care folosim produse cuprice.
                      Acest lucru l-am facut ieri, cand am prins o zi cu temperaturi de cca 5*C, fara vant. Solutia a constat din sulfat de cupru, cca 150g la 10l apa caduta pentru a scurta timpul de uscare, in care am adaugat si cca o lingura de aracet, pentru o mai buna aderenta. Nu se foloseste var in aceasta solutie.
                      Dupa cca doua saptamani in mod obligatoriu se va aplica stropirea cu produse ce contin ulei horticol, combinat cu insecticid care acţionează prin intoxicarea şi asfixierea larvelor şi ouălor hibernante ale acestora, cum ar fi păduchele de San Jose sau păianjenul roşu comun al pomilor. De precizat ca acest tratament se aplica pana la inceputul inmuguriri, dupa care, datorita toxicitatii ridicate, nu se mai aplica. Acest tratament se aplica o singura data pe an; timpul de actiune, functie si de conditiile de mediu, este de cca 30 zile. Din punctul meu de vedere, tratamentul cu ulei horticol e bine sa fie aplicat dupa taiere; in acest fel economisiti solutia si protejati mai bine ranile copacilor, produse la taiere.
                      De asemeni e timpul inceperii taiatului pomilor fructiferi; de aceasta lucrare depinde sanatatea, longevitatea si rodirea pomilor. Taiatul prea tarziu, cand pomii sunt deja porniti in vegetatie, este o greseala pe care o vad adesea. Asadar mai bine timpuriu, decat mai tarziu.
                      Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                      Comment


                      • #71
                        Frumos ce scri tu aici nea Iancule... Poate într-o zi o sa îmi fie folositoare aceste sfaturi.

                        Sent from my GT-I9300 using Forum Runner
                        sigpic

                        Comment


                        • #72
                          Buna seara, vad ca sunt cateva persoane care au placerea de a intretine o mica livada , printre voi ma numar si eu, in privinta stropitului si a fertilizarii sunt lamurit, dar am o mica nemultumire , deoarece nimeni din familia mea nu are cunostinte despre despre cum trebuie tunși pomii apelam la diverse persoane pentru a face acest lucru, in cazul piersicilor am o mare nemultumire, chiar daca in decursul timpului au fost tunsi de persoane diferite rezultatele au fost cam aceleasi : pomii fac foarte multe fructe dar in proportie de 80% sunt mici , din ce am observat eu fructele mari sunt pe crengutele care au putine fructe , anul asta as vrea sa ii tund eu , daca este cineva amabil sa imi ofere sfaturi cam cum trebuie sa fac asta corect ii sunt recunoscator.

                          Comment


                          • #73
                            Piersicul are o anume particularitate in ceea ce priveste taiatul, in sensul ca, ramurile care au fructificat anul precedent se suprima, creand conditii pentru formarea de noi ramuri mixte, necesare rodirii in anul viitor. In general lumea se teme sa taie si lasa ramuri lungi cu multi muguri de rod, in speranta unor recolte mari; daca normarea productiei nu se poate estima inca din faza de taiere (reconosc si mie imi e foarte greu sa reusesc intotdeauna), se poate corecta prin inlaturarea de pe ramura de rod a fructelor. In acest fel cele ramase se vor dezvolta si vor avea savoarea specifica soiului.
                            Last edited by IancuMIC; 3 March 2014, 00:04.
                            Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                            Comment


                            • #74
                              Deci este in regula daca inlatur fructele dupa ce incep sa se dezvolte , am crezut ca este prea tarziu sa le inlatur atunci si nu o sa mai ajute cu nimic, dupa cum spui si tu, fructele mici nu au gustul celor mai mari, defapt asta ma deranjeaza. Aa si inca ceva, nu reusim sa tinem caiși , dupa 2-3 ani se usuca , pana acum am pierdut vreo 6 cumprati din locuri diferite , trebuie plantati la distanta mai mare de 3-3.5 m de ceilalti pomi?

                              Comment


                              • #75
                                Recomandat e sa corectezi productia, in momentul cand fructele au cca 15-20mm diametru si in mod special se inlatura fructele mai mici si cu o forma necorespunzatoare in comparatie cu restul fructelor.
                                Distanta de plantare tine de vigoarea soiului; trebuie sa stii intotdeauna ce soi detii. E foarte posibil ca acestia sa se usuce datorita taierii; in general caisul reactioneaza nefavorabil la taieri; se impun deci taieri moderate.
                                Last edited by IancuMIC; 3 March 2014, 00:27.
                                Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google