Totul Despre Gradina Si Livada

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Foarte utile sfaturile de aici... tot cu sfaturile de aici am reusit sa salvez un piersic anul trecut... daca se poate, v-as ruga aa postati aici cand faceti stropirile si cu ce... eu oricum stau in zona de munte si pomii vegeteaza mai tarziu decat in alte parti, deci as putea sa fac si eu (pentru prima data) toate stropirile....

    Trimis de pe al meu GT-I9300 folosind Tapatalk
    Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

    Comment


    • Piersic in zona de munte e ceva exotic.

      A ajuns 60 de lei kg de nuci, daca n-ar creste atat de greu ar fi o afacere buna, nucul nici nu necesita atat munca precum un cires/mar.

      Comment


      • daca-ti zic ca am si nectarin o sa spui ca glumesc.... vezi postul 89
        Last edited by popavlm; 22 February 2015, 20:35.
        Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

        Comment


        • Sunt niste copacei, ma gandeam ca ai copaci maturi.

          Pericolul in zona ta mare e sa fie vreo 2-3 nopti reci de primavara, prin aprilie, in urmatorii ani.
          Sansele ca acei copaci sa ajunga mari sunt reduse. Nu e nevoie sa ma crezi, pot sa-ti spun doar ca am 500 de pomi in zona Cotnari, zona depresionara cu temperaturi mici in noptile de aprilie-mai, asemanator cu ce e la munte.

          Caisi si piersici am pus de proba doar 4 sau 5. Un singur cais a rezistat 7 ani si a facut fruncte, restul dupa 3 ani erau kaput.
          Mai bine plantezi de pe acum cativa zarzări aclimatizati in zona ta, au mai multe sanse.

          Comment


          • o sa le fac poza si la cei care deja produc de ceva ani... nu am avut probleme niciodata cu piersicii... mai degraba cu merii, un an fac fructe un an nu....
            Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

            Comment


            • Alternanta la rodire, se datoreaza de cele mai multe ori, taierilor incorecte; un ochi de profesionist va sti cum sa faca taierile de fructificare.
              Exista si o metoda, daca cea din timpul taierilor nu a fost corect aleasa, prin care fructele in exces sunt eliminate; pare foarte ciudat, dar asta e. Intr-un buchet cu 5-7 fructe, nu se vor dezvolta cum trebuie si nici calitatea nu va fi una dorita.
              Pentru ca nu ma declar un profesionist, recunosc faptul ca prefer sa las ceva mai multi muguri de rod, iar cand fructele ating ~2cm diametru, fac "normarea" productiei.
              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

              Comment


              • Cum pot taia si eu doi puieti de peri.
                Au fost cumparati si plantati anul trecut. Acum au cca 1,2m inaltime.Unul dintre ei a si facut doua pere anul trecut. Soiul nu-l cunosc.
                Atasez 4 poze cu ei (poza 1 si 2 primul par, poza 3 si 4 cel de-al doilea.daca se paote va rog sa aratati pe poze de unde ar trebui taiati.
                Multumesc.
                Attached Files
                Cainele care latra nu musca!

                Comment


                • La ramuri faci taierea de langa un ochi care e orientat in afara coaroanei; alea vor fi ramurile principale.
                  Era bine de stiut si soiul, dar asta e; eu ti-am indicat un tip de taiere, pentru conducere in forma joasa, pentru ca nu mi se pare ca sunt situati intr-o zona circulabila. In acest fel copacii vor fi mai usor de ingrijit.
                  Attached Files
                  Last edited by IancuMIC; 5 March 2015, 22:21.
                  Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                  Comment


                  • Foarte interesant ce se discuta aici. Felicitari initiatorului. Eu personal as dori daca se poate si daca are timp initiatorului acestui subiect (sau poate altcineva la fel de priceput) sa ne spuna mai exact cam cand ar trebui sa aiba loc stropirile si cu ce produs. Ma refer in cazul meu nu la culturi intensive, ci pur si simplu la cei citiva copaci din curtea casei. Multumesc.

                    Comment


                    • Cu riscul de a repeta unele lucruri, am sa incerc pe scurt un calendar al stropirilor.
                      ..La sfarsitul lunii februarie, intr-una din zilele cand temperatura depaseste 5*C, se aplica o stropire cu o substanta pe baza de cupru (stropirea albastra); in magazinele de profil, comerciantii recomanda piatra vanata, dar avand in vedere ca se dizovla al naibi de dificil, eu prefer Zeama bordeleza sau Funguran.
                      La cca. 10 zile dupa acest tratament, se aplica tratamentul contra acarienilor, folosind un insecticid de genul Nuprid Oil sau Confidor Oil. Anul acesta eu am folosit Nuprid, tocmai datorita posibilitatii mai bune de dozare fata de celalalt insecticid care se prezinta sub forma unei emulsii.
                      Aici am sa va spun un mic secret (sper sa nu citeasca toata lumea ). Perioada de remanenta a acestui insecticid este de cca. 20-25 de zile, functie de vreme (ploi), asa incat eu recomand aplicarea acestuia in prima saptamana din luna martie, astfel incat in momentul de ecloziune al oualelor acarienilor, insecticidul sa fie inca activ; degeaba dai tratament in februarie, daca in momentul cand e nevoie de acesta, el nu mai are niciun efect.
                      In momentul de fata speciile de piersic, cires, visin, cais, precum si unele de mar, au mugurii florali foarte evidentiati asa incat, datorita toxicitatii mari a acestui insecticid, nu as mai recomanda efectuarea tratamentului contra acarienilor.
                      Urmatorul tratament, in principiu se refera la combaterea fainarii si rapanului, a focului bacterian la mar, par, gutui (semintoase) a monilozei si basicarii frunzelor la piersic, cais, prun, cires, visin (samburoase) si face pana la inflorire, faza de buton roz.
                      In general am folosit, spre exemplu Aliete sau Funguran asociat cu un insecticid de genul Actara, Fastac pentru meri; pentru samburoase se poate folosi Bravo 500 sau Topsin asociat cu un insecticid; poate fi Calypso.
                      Unul dintre cele mai importante tratamente, care va sigura productia acelui an, se aplica la inceputul scuturararii petalelor. Se stie ca florile atrag pe langa albine si multi alti daunatori care odata ce isi lasa ouale sau larvele in floare, va incepe un proces lung in care fructele se degradeaza, "fac" viermi, cum se mai spune. Daca ati ratat acest tratament, trebuie sa stiti la ce sa va steptati.
                      In general aplic Dithane+insecticid atat la meri cat si piersici.

                      Urmatoarele tratamente, se aplica de regula la un interval de 15-20 zile, in conditii normale de evolutie a pomilor.
                      As dori sa va spun ca se pot folosi substate comune la ambele categorii de pomi (semintoase si samburoase) in situatiile cand se aplica unui numar redus de pomi. In alta ordine de idei, cand se doreste individualizarea tratamentelor pe specii, se pot folosi fungicide la pliculet de 20-30g care se amesteca cu 10l de apa, amestec suficient pentru tratamentul a 4-6 pomi maturi.
                      As recomanda la speciile mar, par, gutui, minim 3 tratamente pe baza de cupru anual, datorita spectrului larg de actiune al acestuia si toxicitatii reduse; in plus, "cancerul" acestor specii, focul bacterian despre care am pomenit in paginile acestui topic, poate fi prevenit su stopat cu fungicide pe baza de cupru.
                      Va prezint mai jos cate va poze cu mugurii florali, facute astazi la speciile, cires, mar, piersic, cais.
                      Attached Files
                      Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                      Comment


                      • sunt foarte dezvoltati mugurii in zona sudica a Moldovei, fata de zona nordica a Olteniei...
                        Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.

                        Comment


                        • Nu pot decat sa va multumesc pentru raspuns și pentru promptitudinea de care dați dovada. De departe este cea mai clara explicatie pe care am citit-o pina acum legata de acest subiect (cred si sper ca multi din cei interesati sunt in asentimentul meu). Inca o intrebare va rog. Eu am doar citiva pomisori, 4 meri, un visin si un gutui care au cca. 4 ani, iar in toamna am mai plantat un par, un visin, un mar, un prun si un nectarin. Le-am facut stropirea albastra acum o saptamana , pe 13 martie, mai devreme nu am putut din cauza ploilor si a pozitiei geografice (3 km de orasul Iasi) care influenteaza perioada de vegetatie. Saptamana asta a fost destul de cald asa ca ciresul are mugurii putin mai mici ca in prima d-voastra poza. Acum intrebarea de care spuneam: daca are mugurii asa de mari mai este corect sa-l mai stropesc cu ulei horticol, sau am ratat acest tratament? Intentionez ca la safarsitul acestei saptamani daca ma lasa vremea sa stropesc ceilalti pomi cu ulei horticol. Multumesc.

                          Comment


                          • Multumim de lamuriri.
                            My Ride sigpic

                            Comment


                            • Multumesc si eu de aprecieri; cu placere oricand.
                              D.lui Oprea si nu numai.
                              Eu zic asa; daca pana sambata, mugurii arata ca in poza nr.1, inca nedesfacuti, poti aplica tratamentul. Daca sunt ca in poza 2 la mar, imi pare rau trebuie sa renunti sa aplici ulei horticol, in schimb poti aplica tratamentul din fenofaza "buton roz"; Funguran+Vertimec sau Milbeknoch ( acaricide foarte eficiente).
                              Pentru a fi linistit, foloseste Vertimec si la tratamentul ce se efectueaza la scuturarea florilor (foarte important) si eu spun ca lucrurile se vor indrepta.
                              Atentie mare la gutui; cel mai mare pericol pentru aceasta specie este focul bacterian. Cupru si iar cupru (Funguran, Aliete).
                              ...
                              In zilele urmatoare urmeaza varuirea copacilor, o stropire cu un fungicid pe baza de cupru a capsunilor, probabil cu Champion 50 WP, care are si un puternic efect bactericid, in sensul ca dezinfecteaza si solul din jurul coletului si...poate la sfarsitul saptamanii, un tratament la pomi; la ce temperaturi sunt anuntate, in mod sigur se vor desface mugurii la cires, cais, piersic si unele soiuri de mar.
                              Last edited by IancuMIC; 2 April 2015, 20:22.
                              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                              Comment


                              • Doar la cires se observa mugurii, la ceilalti pomi inca nu, deci se pare ca voi putea aplica tramamentul pe la mijlocul saptamanii. Multumesc inca odata, si sa stiti ca astept in continuare sfaturile d-voastra.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google