Sa Nu Uitam. File De Istorie.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #76
    ...ia priviti aici teatru ieftin de papusi, urmariti reactiile pe fetele lor si replicile la auzul unor vesti infricosatoare , care pe orice om normal l-ar fi cutremurat :



    ...cu cat calm si politete se adreseaza subordonatilor din teren ,in plin "razboi".
    Last edited by alex1ioan; 28 December 2019, 12:05.

    Comment


    • #77
      Nu stiu la ce se referea cu numarul de ordinul a 10 000 de oameni. Poate multi erau doar carausi care transportau arme, provizii si care nu stiu decat sa duca ceva de la A la B de unde il ia altcineva si il duce de la B la C. Ai nevoie si de oameni de genul asta. Ca trupe speciale, nici vorba sa fie atat de multi. Sa luam Spetznaz ca exemplu. La crearea lor, Zhukov a vrut 46 de grupuri de 120 de luptatori. Iar URSS modern avea 15 000. Deci exclus ca RSR sa fi avut multe mii de luptatori in reteaua R.
      Apoi, nu trebuie uitata si abandonarea luptei. Intr-o astfel de retea ramificata la nivel national, cu centre regionale, este foarte posibil ca multe sa nu fi fost activate cu misiuni specifice pentru ca sefii lor fusesera neutralizati sau erau preocupati sa isi scape pielea. Este greu sa faci mobilizarea cand participantii nu sunt mobilizati efectiv intr-o unitate asa cum sunt trupele regulate. In fapt, asta a fost si problema armatelor paramilitare ale NATO in Vest. Unii au abandonat cauza si organizatia secreta, altii au redirectat-o contra tintelor care ii enervau pe ei, de pilda politicienii de stanga.

      In privinta statiilor de emisie-receptie portabile, sa nu uitam ca ele erau foarte scumpe la acel moment, anii 80. De exemplu, un AN/PRC-68 folosit in anii 80 de puscasii marini costa cam 2000 $ la acea vreme. Nu aveau suficiente statii fortele regulate (armata, securitatea), cum sa cumperi vreo 100 pentru paramilitari? Romania era falita la finalul anilor 80. In plus, nu stiu la ce le-ar fi folosit pentru ca intreaga lor activitate s-ar fi desfasurat in interiorul teritoriului ocupat. Ce faci cu o statie daca in raza ei de 10 km nu sunt trupele tale? Ci acestea sunt doar la 1000 km, retrase in munti? Asa cum in Primul Razboi, armata se retrasese in Moldova. Daca erai R-ist in Craiova, ce faceai cu statia? Doar telefonul fix te putea ajuta. Si posta.

      Comment


      • #78
        Da, foarte bun filmul. Insa, nu trebuie sa facem greseala de a privi acele fapte cu ochii, mintea si tehnologia de azi, 30 de ani mai tarziu.
        Vlad si Gusa jucau teatru, parca erau adusi prima oara in fata unei aplicatii militare. Auzi tu, "regiment subteran de elicoptere".
        Asta este tot ce a putut genera mintea celui care era Sef de Stat Major al Armatei Romane.

        Ori era cam prostanac. Ori juca teatru. Daca juca teatru, o facea pentru ca de fapt era destul de destept incat sa nu tradeze secretele militare in fata civililor din jurul lor, sau a camerei. Oamenii acestia redeveneau seriosi doar in Consilii de Razboi, in camere doar cu militari. In rest, can-can. Iar despre ce se discuta in acele Consilii, se afla doar din declaratiile lor date Comisiilor Parlamentului.

        Macar apreciez faptul ca Vlad nu a crezut nicio clipa nici elicopterele, nici Posta ocupata. Ii spunea celuilalt de la telefon sa se calmeze si sa ii dea un ofiter. Dar atacul radio este cercetat apoi de altii. Se pare ca au fost proiectate tinte false, fie cu baloane meteo, fie cu statii radio carate cu masini. Toate au disparut.

        Comment


        • #79
          Azi, Președinția României, prin consilier, a spus următoarele:

          În urmă cu 79 de ani, un eveniment sângeros a marcat profund trecutul nostru și va continua să ne umbrească istoria și să ne țină în alertă conștiințele. Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunității locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanității. Evreii au fost vânați, maltratați și asasinați, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acțiuni extrem de violente prefațând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportați. Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare și deshidratare în „trenurile morții”, dintre care mulți copii și bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe.

          Rememorarea acestor acte pline de cruzime reprezintă un act necesar pentru păstrarea vie în conștiința noastră a memoriei celor dispăruți,
          Este posibil ca acest domeniu să fie de vânzare!


          Este un mesaj periodic, transmis in fiecare an, la final de iunie. Ce trebuie remarcată este creșterea gravității mesajului începând de la comunicatul din iunie 2018. Iată-l pe cel din 29 iunie 2017. Era mult mai neutru. Era aproape contabil, ca un director de muzeu, "ce trebuie amenajat, ce trebuie organizat, ..."

          Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 29 iunie a.c., un mesaj cu prilejul comemorării a 76 de ani de la Pogromul din Iaşi (28-30 iunie 1941). Mesajul a fost prezentat de către domnul Andrei Muraru, Consilier Prezidențial, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iași.


          „Se împlinesc aproape opt decenii de la Pogromul din Iaşi, dar comemorarea momentului îşi amplifică, gradual, tragismul. Simţim cu atât mai mult încărcătura dramatică a evenimentelor de acum 76 de ani, cu cât numărul martorilor descreşte de la un an la altul. Uitarea tinde să corupă istoria, să o deformeze. Dacă martorii dispar, atunci unul dintre cei mai importanţi stâlpi ai memoriei este valorificarea locurilor.

          Dincolo de măsurile care s-au luat deja la nivel naţional, cred că este de o importanţă esenţială continuarea demersurilor în vederea prezervării memoriei victimelor şi la nivel local. Fiind un loc simbolic, fosta Chestură a Poliţiei din Iaşi trebuie să fie reabilitată şi valorificată ca loc al memoriei. Cum să le insuflăm tinerilor respectul pentru adevăr şi responsabilitate civică dacă nu prin punerea în valoare a monumentelor cu încărcătură istorică? De aceea, încurajez autorităţile locale să se ralieze la progresele din ultimii ani ale României şi să continue demersurile necesare pentru realizarea, la Iaşi, a unui adevărat loc simbolic, care să reflecte tragismul evenimentelor din iunie 1941. De asemenea, sper ca Pogromul de la Iaşi să primească locul cuvenit în viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor şi Holocaustului din România, ce urmează să fie amenajat la Bucureşti.
          Iată și mesajul din 28 iunie 2016:

          Zilele acestea au o încărcătură tragică. Comemorăm 75 de ani de la Pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, care a provocat moartea a mii de evrei români. În numele statului român, aduc astăzi un pios omagiu tuturor celor care acum 75 de ani au fost victimele acelui pogrom și acțiunilor xenofobe, rasiste și antisemite din acel timp şi îi onorez pe puţinii supravieţuitori. Această mare tragedie a evreilor a fost însă și tragedia României. De aceea, încercăm astăzi, la atâtea decenii distanță, să cunoaștem și să înțelegem împreună de ce, de către cine și mai ales cum a fost posibilă o crimă de asemenea proporții în mijlocul lumii civilizate, în capitala Moldovei.

          Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Din zilele pogromului de la Iași s-au păstrat sute de fotografii cu oameni ale căror vieți au fost curmate, cu destine distruse, dovezi incontestabile ale masacrului. Privindu-le, avem în fața ochilor dimensiunea înfiorătoare a acestui masacru: mii de oameni, printre care copii și bătrâni, care au fost arestați, terorizați sau nimiciţi în propriile case, pe străzile Iașului, sufocați în vagoanele „trenurilor morții”. Unii dintre cei uciși fuseseră decorați în Primul Război Mondial pentru eroismul lor în slujba României. La asasinarea acestor oameni au participat autoritățile statului român, împreună cu unități germane, dar au existat părtași și dintre oamenii simpli, vecini, cunoștințe de ani de zile care au devenit complici la crimă ori chiar făptași.

          Eu cred că această agravare a tonului este foarte binevenită. Este totuși cam puțin față de marea falsificare a istoriei naționale petrecută în perioada comunistă. Va mai dura probabil încă una-două generații până când îndoctrinarea național-comunistă să dispară din reflexele cetățenești.

          Comment

          Working...
          X
          Anulare DPF
          Politica de Securitate Google