Sa Nu Uitam. File De Istorie.

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • #76
  ...ia priviti aici teatru ieftin de papusi, urmariti reactiile pe fetele lor si replicile la auzul unor vesti infricosatoare , care pe orice om normal l-ar fi cutremurat :

  https://youtu.be/I83Cl75Bwco

  ...cu cat calm si politete se adreseaza subordonatilor din teren ,in plin "razboi".
  Last edited by alex1ioan; 28th December 2019, 12:05.

  Comment


  • #77
   Nu stiu la ce se referea cu numarul de ordinul a 10 000 de oameni. Poate multi erau doar carausi care transportau arme, provizii si care nu stiu decat sa duca ceva de la A la B de unde il ia altcineva si il duce de la B la C. Ai nevoie si de oameni de genul asta. Ca trupe speciale, nici vorba sa fie atat de multi. Sa luam Spetznaz ca exemplu. La crearea lor, Zhukov a vrut 46 de grupuri de 120 de luptatori. Iar URSS modern avea 15 000. Deci exclus ca RSR sa fi avut multe mii de luptatori in reteaua R.
   Apoi, nu trebuie uitata si abandonarea luptei. Intr-o astfel de retea ramificata la nivel national, cu centre regionale, este foarte posibil ca multe sa nu fi fost activate cu misiuni specifice pentru ca sefii lor fusesera neutralizati sau erau preocupati sa isi scape pielea. Este greu sa faci mobilizarea cand participantii nu sunt mobilizati efectiv intr-o unitate asa cum sunt trupele regulate. In fapt, asta a fost si problema armatelor paramilitare ale NATO in Vest. Unii au abandonat cauza si organizatia secreta, altii au redirectat-o contra tintelor care ii enervau pe ei, de pilda politicienii de stanga.

   In privinta statiilor de emisie-receptie portabile, sa nu uitam ca ele erau foarte scumpe la acel moment, anii 80. De exemplu, un AN/PRC-68 folosit in anii 80 de puscasii marini costa cam 2000 $ la acea vreme. Nu aveau suficiente statii fortele regulate (armata, securitatea), cum sa cumperi vreo 100 pentru paramilitari? Romania era falita la finalul anilor 80. In plus, nu stiu la ce le-ar fi folosit pentru ca intreaga lor activitate s-ar fi desfasurat in interiorul teritoriului ocupat. Ce faci cu o statie daca in raza ei de 10 km nu sunt trupele tale? Ci acestea sunt doar la 1000 km, retrase in munti? Asa cum in Primul Razboi, armata se retrasese in Moldova. Daca erai R-ist in Craiova, ce faceai cu statia? Doar telefonul fix te putea ajuta. Si posta.

   Comment


   • #78
    Da, foarte bun filmul. Insa, nu trebuie sa facem greseala de a privi acele fapte cu ochii, mintea si tehnologia de azi, 30 de ani mai tarziu.
    Vlad si Gusa jucau teatru, parca erau adusi prima oara in fata unei aplicatii militare. Auzi tu, "regiment subteran de elicoptere".
    Asta este tot ce a putut genera mintea celui care era Sef de Stat Major al Armatei Romane.

    Ori era cam prostanac. Ori juca teatru. Daca juca teatru, o facea pentru ca de fapt era destul de destept incat sa nu tradeze secretele militare in fata civililor din jurul lor, sau a camerei. Oamenii acestia redeveneau seriosi doar in Consilii de Razboi, in camere doar cu militari. In rest, can-can. Iar despre ce se discuta in acele Consilii, se afla doar din declaratiile lor date Comisiilor Parlamentului.

    Macar apreciez faptul ca Vlad nu a crezut nicio clipa nici elicopterele, nici Posta ocupata. Ii spunea celuilalt de la telefon sa se calmeze si sa ii dea un ofiter. Dar atacul radio este cercetat apoi de altii. Se pare ca au fost proiectate tinte false, fie cu baloane meteo, fie cu statii radio carate cu masini. Toate au disparut.

    Comment

    Working...
    X
    Anulare DPF
    Politica de Securitate Google