Ajutor In Electronica Pt Incepatori

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Ajutor In Electronica Pt Incepatori

    Am deschis acest thread pt acele persoane care vor sa se apuce de asa ceva si au nevoie de sfaturi, sau pt cei care sunt deja "in domeniu" si vor sa schimbe idei.


    salutare...nevoia m-a impins sa ma apuc si de asa ceva("electronica") ...deoarece trebuie sa imi schimb lumina la panoul de la climatizare (folia am reusit sa o decolorez). mi-am comandat Letcon , multimetru, fludor , sacaz, si leduri ca sa ma apuc de treaba.Pana aici toate bune si frumoase,comanda a sosit cu bine, dar problema e ca nu stiu sa folosesc multimetru, pt a afla ce rezistente imi trebuie, sau pt orice alta operatie.
    Apoi , cred ca am luat si niste leduri care nu sunt bune, am pus un led la o baterie de 9V si s-a ars.De unde le-am luat nu scria de cati V sunt ledurile.
    Rog sa ma ajutati cu sfaturi, cum sa folosesc multimetru, ce leduri sa comand, si rezistente,si orice alta informatie care ar putea fi folositoare unui incepator.
    -modelul multimetrului este dt830b
    -mai jos ledurile comandate : http://www.mivarom.ro/catalog/produc...oducts_id=5026

    sper , si va rog sa nu fiu luat la misto, multumesc anticipat pt raspunsuri
    0.9 tce SL plus

  • #2
    din cate stiu eu, led-urile functioneaza la tensiunea maxima de 3V. ca sa poti sa le pui la 12V, trebuie sa legi in serie cu fiecare led o rezistenta intre 560 ohmi si 1kohm. in plus, la leduri nu este ca la becuri, sa fie alimentate oricum, trebuie pus plusul la plus si minusul la minus, deoarece ele sunt niste diode, daca plusul nu trece prin firul potrivit, nu se aprinde. deocamdata atat, mai multe informatii pot sa-ti dea colegii de pe forum care sunt in domeniu.

    probabil ca stii. la masina masa este minusul.
    Last edited by eugenbt; 14 August 2009, 02:09. Reason: Automerged Doublepost

    Comment


    • #3
      Ai atasat niste fisiere care te pot ajuta sa inveti ce ai nevoie.
      Oricum, recomand ca la fiecare serie de cate 3 leduri sa pui cate un rezistor separat, nu cum e in poza.
      In plus, cumpara de la magazin de electronice un cablaj de test (o placa de cupru cu multe gauri ) si lipeste ledurile pe placa respectiva.

      Spor la treaba si asteptam intrebari.

      PS. Personal prefer sa leg cate un led+rezistor de 750 ohmi . Doar la panoul de climatizare mai pun cate 3 leduri in serie+rezistor, dar acolo folosesc leduri SMD PLCC. Dar merge foarte bine si cu superflux.
      Attached Files
      Last edited by danielliviu; 14 August 2009, 06:23.
      GL-22-TOF

      Comment


      • #4
        Formule de calcul a electricitatii.
        Electric power calculator calculation general basic electrical formulas mathematical voltage electrical equation formula for power calculating energy work power watts calculator equation power law current charge resistance converter ohm's law and power law power formulae formulas understandimg general electrical pie chart two different equations to calculate power electricas ohms law audio physics electricity emf electronics formula wheel physics power formula equation audio engineering sound recording electricity cosine amps volts ohms pie chart calc electrical engineering formula power math pi physics relation relationship - Eberhard Sengpiel sengpielaudio

        Calculator rezistente pentru leduri si diverse moduri de legare a ledurilor.




        Cu linkuri pot continua sa umplu pagina ca am de unde dar ideea e sa stiti ce inseamna tensiunea, intensitatea curentului,puterea , rezistenta ,multiplii si submultiplii(mega, kilo, mili , micro nano, pico), care e legatura intre ele si cum se calculeaza.
        Primul link e si cel mai important , in cercul ala sunt formulele de calcul ale eletricitatii.
        Last edited by GFN; 14 August 2009, 11:39.
        Captain of the black pearl

        Comment


        • #5
          Foarte bune link-urile si de folos.Dar cred ca pana acum s-a uitat ceva.Nu calculati rezistenta pentru 12V ci pentru 14.4V.Cu motorul pornit aasta arata aparatul de masura.
          Iooon ce vrei sa masori cu aparatul de masura? daca vrei sa masori voltii bagi firul rosu la borna rosie a aparatului unde scrie v si semnul ohm,iar pe cea neagra la com si setezi aparatul pe 20V curent continuu(semnul V cu o line continua si una intrerupta dedesupt).Daca vrei sa masori rezistentele pune aparatul la 2 Kiloohmi si pune rezistenta pe aparatul firului.

          Comment


          • #6
            super..multumesc foarte mult de raspunsuri...sincer nu ma asteptam
            Bogidan..ai dreptate ..cu motorul pornit sunt 14V
            Acum mi-am gasit de treaba..ma apuc la noapte sa citesc toate link-urile de mai sus...pana la urma o scot eu la capat...

            DanielLiviu....imi recomanzi sa folosesc o placa de test la climatizare sau sa imi iau una ca sa ma joc pe ea???

            Multumesc inca o datat pt raspunsuri..daca o sa mai am neclaritati cu siguranta va voi intreba
            0.9 tce SL plus

            Comment


            • #7
              eu am led-uri de 12v si nu am avut probleme cu ele, cu toate ca tensiunea ajunge si la 14,4v cand ai consumatori si motorul este pornit.
              sigpicVIAȚA ESTE SCURTĂ!!! TRĂIEȘTE-O LA MAXIM LA VOLANUL UNUI LOGAN

              Comment


              • #8
                Pai poate ai avut noroc...Eu am in usi de 8mm si unul s-a dus dupa o zi si inca unul lumineaza galben in loc de alb...tensiune prea mare pe el..

                Comment


                • #9
                  @emyemanuel: Deocamdata nu ai probleme cu ledurile de 12V, dar in timp scade mult mai repede intensitatea luminoasa a lor deoarece sunt suprasolicitate. si se vor arde mult mai repede.

                  @iooon_cug: cu placa de test poti face si experimente dar de asemenea si la climatizare. Altfel cum te-ai gandit sa fixezi ledurile superflux in panou? Nu se recomanda folosirea de adezivi in contact direct cu lentila acrilica a ledului. Asa ca poti lipi ledurile de placa si ulterior placa in panoul de climatizare.
                  GL-22-TOF

                  Comment


                  • #10
                    Eu nu inteleg de ce va complicati cu led-uri in spatiul ala stramt..Eu am lasat becul original acolo si am colorat folia rosie pe interior...Si se vede super.....in contrast cu bordul albastru si ace rosii.

                    Comment


                    • #11
                      Si pentru o lumina alba sau albastra cum faci? Posibil si verde...
                      Acolo cu rosu e cel mai simplu
                      GL-22-TOF

                      Comment


                      • #12
                        da..are dreptate danileliviu..eu acolo vreau lumina alba....deci, nu pot lasa becul original....
                        azi ma duc sa imi cumpar rezistente....si sa vad poate cumpar si alte leduri
                        0.9 tce SL plus

                        Comment


                        • #13
                          In primul rand sa nu cumperi leduri cu lumina focalizata (cel mai des intalnite). Rezultatul va fi o lumina neuniforma. Incearca sa gasesti leduri cu unghiul de vedere mai mare de 90 grade (110 - 130). Deci, ori leduri superflux ori smd.
                          GL-22-TOF

                          Comment


                          • #14
                            pana la urma nu am mai luat leduri...o sa le folosesc pe astea care le am deja...superflux..alea din link-ul de mai sus...azi mi-am luat 10 rezistente de 600ohmi si 2 placute de test....una o sa o folosesc la climatizare...sper sa imi incapa daca nu mai tai din ea...

                            sunt bune rezistentele astea???? sau trebuie mai mari????
                            Last edited by iooon; 15 August 2009, 14:12.
                            0.9 tce SL plus

                            Comment


                            • #15
                              Pai daca stergeti voi vopseaua aia portocalie si lipiti pe spate o hartie alba sau colorata cu rosu ,verde,albastru,maro sau violet nu o sa fie hartia aia un filtru de culoare??????
                              Eu asa zic cu test pe masina mea...Si sa nu vorbesc degeaba zilele viitoare o sa pun si o poza la rezolutie mare sa vedeti...Singurul deazavantaj este ca si ziua si noaptea se vad rosii iconitele de pe folie..Dar repet in combinatie cu bordul albastru/rosu se vede foarte bine...Butoanele de comanda sunt si ele albastre.

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Anulare DPF
                              Politica de Securitate Google