Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de către Fundaţia pentru o Societate Deschisă, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.


    Deci are legături cu Soroș. Iată ce ne spun:
    În fapt, situația, din punct de vedere constitutional, este foarte simplă: nu se poate restrânge exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale decât prin LEGE (nu se poate prin OUG ori prin HG, cu atât mai puțin prin hotărâri ale diferitelor comitete și comisii). Și pentru asta au murit oameni acum 30 de ani. Se cheamă domnia legii.

    Nu există sancțiune pentru încălcarea restricțiilor/limitărilor cuprinse în Anexa Hotărârii nr. 24/2020 a Comitetului național pentru situații de urgență întrucât cadrul normativ sancționator este cuprins în Legea nr.55/2020 care va intra în vigoare luni.

    Desigur, luni, vom avea două acte normative care se vor bate cap în cap: Legea 55 care va intra în vigoare, OUG 68 pe baza căreia a fost emisă Hotărârea nr.24. Vom vedea atunci ce va fi.

    Comment


    • Pe forumuri și în online s-au ridicat voci care protestează împotriva măsurării temperaturii la intrarea în spațiile publice.
      Singurul punct valid este acela că în farmacii trebuie să primești și persoane bolnave pentru a le da medicamente.

      Insă eu nu sunt de acord cu multele interpretări cum că luarea temperaturii este un act medical. Iar legea din care citează acești oameni este clară. Doar că ei nu o citesc până la capăt. Chiar și cântărirea greutății corporale poate fi un act medical, dacă este făcută cu scopuri terapeutice. Luarea tensiunii. Și examinarea vizuală a culorii pielii ar fi un act medical. Dar ce contează este dacă ea se transformă în "intervenție medicală". Adică fac niște observații medicale cu un scop de diagnoză.

      art. 1 din Legea nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului:
      “Art. 1:
      In sensul prezentei legi:
      d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare

      1) Interventiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai daca exista conditiile de dotare necesare si personal acreditat.”
      Deci, o examinare, ca să devină o intervenție medicală trebuie să fie făcută cu scop de diagnostic. Este foarte important. Una este să te uiți în ochii roșii ai unui om și să crezi că a băut prea mult. Dar polițistul consideră asta doar un indiciu (precum și mirosul) și apoi face un diagnostic clar folosind un aparat de măsură. Deci, să separăm faza de "selecție" de faza de "diagnostic". Și doar în această fază de diagnostic este nevoie de "personal acreditat".

      În cazul despre care vorbim, măsurarea temperaturii, așa imperfectă cum este ea nu este o intervenție medicală. Este o măsură de triere similară cu detectorul de metale din aeroporturi. S-a pus problema în acel caz: ce fac cei cu proteze care vor fi detectate de procesul de scanare. Atunci omul este obligat să spună de ce genunchiul îi pare metalic. Deci, s-a rezolvat, nu este o încălcare a drepturilor unui cetățean pentru că primează interesul superior al majorității celorlalți oameni pentru siguranță. Cel cu proteza de genunchi este obligat, dacă vrea să călătorească cu avionul, să spună că are o problemă medicală.

      Chiar și scopul măsurării temperaturii nu este de diagnostic, ci de selecție a clienților. După cum știm, există reguli de selecție a clientelei iar proprietarii au acest drept.... nu mai vorbesc de supermarketurile private, dar chiar și statul. Dacă ești beat, ești escortat afară din orice instituție publică. Dar în spital ești primit pentru dezintoxicare.

      Se poate discuta dacă această procedură este degradantă..... dar acest lucru este subiectiv. Eu zic că nu este. Și nici stigmatizantă. Nu spune nimeni că ai Covid-19, ci doar că ai temperatură. Și să mergi la un medic pentru diagnostic preventiv sau terapeutic. Iar această informație nu circulă liber și nici nu este procesată ca să se aplice GDPR. Ea nu este stocată, este eventual comunicată doar clientului.

      Prea multă discuție pentru nimic.
      Last edited by gecmc94; 19 May 2020, 13:24.

      Comment


      • Au apărut noi reguli privind masca. Care sunt atât de relaxate încât purtarea ei se va rări foarte mult. Asta nu este bine, s-a ales praful de scopul preventiv al mastii.

        Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în starea de alertă a fost aprobat de ministrul Nelu Tătaru. În ordin apar toate regulile, dar și excepțiile: măștile sunt eficiente numai dacă și mâinile au fost curățate.

        Astfel, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

        În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

        a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

        b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

        c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

        d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

        e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

        f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

        g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani
        Deci, gata cu masca. Practic, ea va mai fi purtată doar în magazine și în instituțiile publice, de către vizitatori și personalul care lucrează cu clienții. Bai, frate. Toată disciplina purtării măștii ne-a ținut FIX, dar FIX o săptămână.

        Comment


        • Priviți un scandal cu niște "dâștepți" care au vrut să intre la Kaufland fără să li se ia temperatura. Am privit cu satisfacție cum au fost bruscați de poliție. Nu pentru că au refuzat să li se ia temperatura. Este dreptul lor. Ci pentru că au vrut să dea buzna pe un domeniu privat. Tâmpiții aceștia cred că pot intra la tine în casă (respectiv pe teritoriul Kaufland, proprietate privată) nerespectând regulile pe care tu le-ai impus. Kaufland a impus acele reguli (este adevarat, firma a fost forțată de regulile statului). Niște proști ca acești scandalagii merită tratamentul primit pentru că ei înșiși nu înțeleg drepturile celorlalți, respectiv dreptul unei persoane juridice să nu te primească pe teritoriul ei dacă nu respecți niște reguli. Dacă veneai nudist, aveai pretenția să intri în Kaufland? Ce idioți.



          Comment


          • am vazutg comentarii ca aia nu sunt abilitati sa masoare temperatura cu un termometru digital...dar ma-sa prostilor era abilitata sa le bage termometrul cu mercur in cur acu 30 de ani? sau aveau toti mame doctorite? asta-i natia, de prosti si nesimtiti, degeaba ai cativa indivizi caliumea, cand ca natie esti zero barat pe doua directii...
            Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

            Comment




            • Da, aici este tot filmul. A fost o făcătură. Cei doi erau provocatori, duduia s-a dus acolo să le țină lecții celor cu termometru. Le spune:
              "Dle, aveti un aparat de luat temperatura. Un cadru medical trebuie sa faca chestia asta. Trebuie sa puneti la dispozitie o camera in care sa se ia temperatura. ESTE UN ACT INTIM medical."

              Atât. Duduia trebuie dusă și la un consult psihiatric.

              Comment


              • Ieri la Lidl se măsura temperatura, la fel acum doua zile, în seara asta gata. Se pare că s-au prins unii că Ordinul de ministru de aici http://www.ms.ro/2020/05/20/obligati...rii-de-alerta/ nu a fost publicat nici până acum în Monitorul Oficial.

                Nici purtarea măștii nu mai este legală. Asta pentru că deși în MO sunt publicate legea 55/2020 (cea care definește starea de alertă), HG 394/2020 (cea care declară starea de alertă și stabilește ce măsuri sunt efectiv aplicate), lipsește ordinul de ministru care să clarifice pragul de 37.3 C și purtarea măștii.

                Art. 1. — În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea
                nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri:
                1. În spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele
                de transport în comun și la locul de muncă se instituie
                obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite
                prin ordinul comun
                al ministrului sănătății și ministrului afacerilor
                interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea
                nr. 55/2020
                Dacă mai așteaptă puțin ministrul sănătății cu publicarea în MO, terminăm și starea de alertă și poate și pandemia.

                Hai liberare..... fără mască
                Last edited by gecmc94; 21 May 2020, 20:46.

                Comment


                • Nu sunt nici pro nici contra termometrizarii, a obligativitatii purtarii mastii in anumite zone (mi-e indiferent), dar nu pot sa nu observ "marea bajbaiala", in privinta acestor "directive"
                  E de a dreptul penibil, rusinos, cum doriti a-i spune, cum o armata de oameni platiti nu pot pune cap la cap niste reglementari, care sa stea in picioare; nu mai vorbesc de "vidul" ala din uichend.
                  Nu merg mai departe pentru ca, nefiind un topic despre politica nu doresc a da tonul in sensul asta, aici. "Consideratia" mea, se simte chiar daca nu am spus-o in mod explicit.
                  Last edited by IancuMIC; 22 May 2020, 14:01.
                  Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                  Comment


                  • "E de a dreptul penibil, rusinos, cum doriti a-i spune, cum o armata de oameni platiti nu pot pune cap la cap niste reglementari,"
                    Este foarte simplu! = Pentru ca nu stiu.
                    La scoala daca stiai ceva despre un subiect nu aveai cum sa spui prostii despre, doar am trecut multi prin examene - cand nu stii subiectul incepi sa o mai "clatesti" pana incepe profu si rade, atunci iti dai seama ca ai cam sarit calul.
                    Acum nici de asta nu isi dau seama.
                    Imi cer scuze de off-topic!

                    Comment


                    • aici ar fi doua cauze: incompetenta nepasarea. ar mai putea fi si golurile legislative, dar astea vin tot din incompetenta si nepasare. am putea adauga si rea-vointa, interesul mic, de moment...
                      asta la modul general, in cazul de fata ramane incompetenta. de nepasare nu cred ca ii putem acuza, ca asa sontac-sontac, cum au stiut, au incercat sa faca ceva. si culmea, au avut si oarece rezultate bune, as zice. acum, insa, cand tre' sa manevreze prin mlastina legislativa de la noi, intre interdictii si nimic, nu-s in stare sa gaseasca 2-3 capabili care sa-l traga de mana pe ministru "bah, n-ai scris acas' la mama". sa zicem ca nici un ministru nu tre' sa fie as la legislatie, dar consilierii? juristii? oricum, in conditiile date, tre' sa citesti legi, bagi avocatii, juristii in sedinta si-i pui sa vada ce se poate face si cum. daca nici tu ca ministru n-ai gasit obligativitatea emiterii unui ordin, nici avocatii nu te-au tras de mana, sau mai rau, ai uitat, dupa ce ai dat un act in care faci referinta la acel ordin de ministru, nu vad ce scuza poti sa mai gasesti. si uite cum ne intoarcem la criteriile de competenta. si iar zic ca de 30 de ani ne conduc ageamii, hai 20, ca in primii ani dupa revolutie, in afara de faptul ca erau vechi comunisti, poate mai hoti, sau experimentau teoria capitalismului, parea cel putin ca-s dracu' mai competenti decat astia de dupa 2000...din 2000 incoace nu stiu daca din toate guvernele poti gasi o echipa completa de competenti. nu vad acum unii care sa fi avut formatia completa, mai toti jucau in majoritatea cazurilor cu rezervele.
                      Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                      Comment


                      • Subscriu, bine punctat.
                        Iar viitorul pare ca "suna" si mai rau.

                        Comment


                        • A apărut Ordinul de Ministru în Monitorul Oficial. Masca devine obligatorie în birou, cu excepția cazului în care ești singur. A picat varianta cu distanța de 2 metri. Acum poți să nu porți mască doar dacă ești singur în birou.
                          Se mențin termometrele la 37.3 C.

                          Comment


                          • Acum câteva zile a fost cea mai mare creștere zilnică a cazurilor de infecție cu noul coronavirus. OMS a anunțat o creștere de 106 000 în 24 de ore.
                            Urmare a reducerii contactelor umane din țările lovite primele în emisfera nordică (cu lockdown agresiv bazat pe poliție, sau ca cel suedez bazat pe conștiință civică și responsabilitate față de colectiv), virusul s-a mutat în emisfera sudică. Brazilia este cu adevărat singura țară care adoptă tactica "este doar o gripă". A depășit Rusia și s-a instalat pe locul doi în lume, după SUA. Din păcate, doar ei, indienii și mexicanii mai testează atât de puțin. Si moldovenii testează de cinci ori mai mult decât aceștia / milionul de locuitori. Și nu vom ști niciodată cifrele reale din Brazilia.

                            Mai este însă o țară care a testat foarte puțin și ar fi în categoria țărilor ciudate sau sărace din acest punct de vedere. Dar economic, ea este foarte dezvoltată. Japonia. Ea este Suedia din Asia (sau invers). Premierul Abe nu avea puteri să declare lockdown și le-a spus cetățenilor să evite aglomerațiile și să lucreze de acasă. Japonezii poartă mască de când se nasc, mai ales în sezonul de gripă. Au depășit acest val foarte ușor. The Guardian începe să adune posibile explicații: comportamentul japonez, evitarea contactului (pupat pe obraji, strânsul mâinilor), scoaterea pantofilor în afara locuinței, igiena personală foarte bună, lipsa obezității, masca pe față.... și cică numărul mai redus de particule pe care un japonez le emite când vorbește japoneza.


                            Masks are a common sight during the winter flu season, and in spring among people with hay fever. The custom of bowing rather than shaking hands or hugging, generally high standards of personal hygiene, and the removal of shoes when entering homes have all been held up as possible explanations for Japan’s low infection rate.

                            Experts have pointed to universal healthcare, low obesity rates and expertise in treating pneumonia. More fanciful theories have gained traction – the consumption of foods, such as natto, that boost the immune system and, according to an unscientific experiment conducted by a TV network, the relatively low number of airborne droplets generated by spoken Japanese.

                            “I don’t think the falling number of infections is due to government policies,” said Ryuji Koike, the assistant director of Tokyo Medical and Dental university hospital. “I think it looks like Japan is doing well thanks to things that can’t be measured, like daily habits and ‘Japanese behaviour’.”

                            Personal habits and cultural traits, however, tell only part of the story. While Japan hesitated before imposing restrictions on overseas visitors, it was quick to recognise the dangers of mass gatherings.

                            Museums, theatres, theme parks and other attractions have been closed for months. Japan’s professional football league suspended matches three weeks before 150,000 people attended the four-day Cheltenham horse racing festival in Britain.

                            Comment


                            • Este regretabil că prea mulți medici s-au îmbolnăvit. Aceasta este o problemă care trebuie abordată. Medicii ar trebui să fie complet în siguranță.
                              Renault Logan 1.0L
                              Lucrez aici ca șofer de serviciu de livrare.

                              Comment


                              • Matematic, statistic, nu ai cum sa fii 100% sigur cu o boala nu neaparat grava, dar al dracu' de contagioasa. Mai ales ca, zic unii, 60% sunt purtatori asimtomatici. Adica pe langa cateva zeci/sute de mii confirmati, mai sunt dublu posibil purtatori, fara nici o manifestare. De astia n-ai cum sa te feresti, te poti imbolnavi in afara spitalului, unde zic eu ca-s sanse mai mari sa contactezi boala, daca in spital organizarea e ok. Daca organizarea e dezastru, atunci e clar de unde se ia virusul. Dubioasa treaba, oricum, cu virusul asta...pana si spalatul mainilor de 30 de ori e irelevant la o adica, pt ca nu ai ceva steril cu care sa actionezi robinetul sa pui mana pe sapun, nu arunci prosopul dupa fiecare utilizare...nu mai zic de uscatoarele de maini din toalete, alea-s adevarate dispensere de bacterii, nu uscatoare de maini. si daca te-ai spalat, ai aruncat prosopul, cand inchizi robinetul, iar iei "guvidu" in mana. nu cred ca exista un loc in lumea asta, sa fie 100% sigur. Si intr-un final, era de astepta sa fie si personal medical printre victime, in primul rand ca sunt cei mai expusi...
                                Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google