Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Lucrurile accelereaza in Romania pe zona Covid-19 dar si pe planeta. Din pacate, desi este loc de discutat despre masurile de sanatate publica luate pana acum, si-au facut loc la microfon si oameni cu inclinatii psihotice catre conspiratii. Unul este doctorul Razvan Constantinescu din Iasi, de gastroenterologie, un personaj putin cam extremist. Lecturati aici.
    https://adevarul.ro/locale/iasi/cine...d8e/index.html

    Altul era un doctor din Timisoara (specialitatea de interne) care spunea intr-un interviu ca este "o biata gripa". Lucru care l-a facut pe Arafat sa ii dea replica.

    Deci, când astfel de personaje ies în față, discuția intră în penibil mai ales că șefii epidemiologi din România nu prea pot da răspunsuri clare. Și lumea începe să se relaxeze. O fabrică a Kandia a fost închisă. Cea mai mare creștere este în București (peste 50 de cazuri zilnic), unde s-a ajuns la 2613 de cazuri.

    În locul lor, al șefilor epidemiologi, o să spun eu de ce în România s-au luat niște măsuri aparent draconice. Lipsa de resurse medicale: ziua de terapie in ATI costa enorm si nu ne permitem, testele nu sunt chiar ieftine iar utilizarea lor s-a facut doar pentru diagnosticarea simptomaticilor. De ce s-au internat cazurile ușoare sau asimptomatice? Pentru că românii sunt "șmecheri", este în tradiția lor istorică să "fenteze" orice, de la bețiile care l-au făcut pe Burebista să le ardă viile. Românul, chiar bolnav ușor, tot va ieși din casă, tot va discuta cu un vecin. Este mai greu de controlat la domiciliu dacă se respectă sau nu izolarea. Vă dați seama câți oameni poartă masca sub nas? Da, așa s-ar fi întâmplat și cu bolnavul la domiciliu iar unele focare sunt de dat exemplu: de pildă carantina dintr-un cartier din Buzău generată de unii plecați la rude la o sărbătoare și care apoi s-au întors virusați. Se știe că românii sunt cei mai nespălați din Europa (asta dacă nu cumva își fac singuri săpunul din plante, nu îl cumpără de la magazin) iar modul de răspândire al virusului este în primul rând despre apropierea fizică (vorbitul gură în gură) și nespălarea (pe mâini și față).

    Deci dezbaterea despre măsurile de control al pandemiei în România este coruptă și dusă în derizoriu de voci care doresc tratament ca și cum poporul ar fi civilizat. Dar evident că nu este. Iar în timpul în care are loc slăbirea vigilenței, virusul se va răspândi. Nu știu cât vom mai fi pe lista "verde" de intrare în statele vecine pentru turism dar probabil că intrăm curând pe lista de monitorizare iar apoi direct în carantină. Asta mă deranjează cel mai tare la cretinii care zădărnicesc combaterea coronavirusului prin contestarea stupidă a măsurilor, când ar fi putut contesta inteligent măsurile (o să vă dau un exemplu, nu merită să îi spui nespălatului, cocalarului că în alte țări se procedează altfel, gradul lui de civilizare nu îi permite decât să fie internat cu forța). Pentru că altfel, la nivel personal, v-am mai spus: scapă cine poate pentru că este fiecare pentru el. La români așa a fost de sute de ani.

    Aveți cunoștințe în anturaj care tratează coronavirusul mai superficial? Dacă da, atunci ce faceți? Îi mai primiți în casă, mai aveți contacte dese și apropiate? Peste 30% dintre români intră în categoria vulnerabilă așa că sigur există câte unul în fiecare familie.

    Comment


    • Contestarea masurilor vine pe fondul unei lipse de transparenta si informare. Si da, nesimtirea este una din cauzele raspandirii la noi. Se pune totusi o intrebare, de ce orice mort se considera mord de covid daca a fost infectat cu covid la data decesului? poate ca murea oricum, nu se stie, putem presupune ca sarscov2 ajuta sa moara oameni, dar numarul celor morti fara altceva in afara de covid e extrem de mic, comparabil cu gripa, zic unii. la ATi numarul de cazuri e comparabil cu cel din perioada de izolare. Un alt aspect e ca acum se testeaza mai mult, deci e normal pe undeva sa vedem o crestere a numarului de cazuri. Pana la urma, nr de cazuri nu e extrem de relevant, cat nr de cazuri de la ATI. Daca acest ultim numar e inca acceptabil, situatia inca mai poate fi controlata. Cat despre teoria constipatiei, as zice ca si acolo e un sambure de adevar, nr total de morti total raportat la anii trecuti nu indica un virus mortal care sa decimeze planeta. Iar la noi, in miunata romanica, in ultima vreme s-a trezit un anume partid politic sa combata toate masurile, culmea, partidul cu cei mai multi votanti in zona de risc, cu acces limitat la informatie, servicii medicale sau de orice alt fel. La noi nu poti sa nu amesteci politica peste tot, tot timpul se va gasi un destept care sa stie mai bine cum trebuie facut, dar care in realitate ar fi facut fix acelasi lucru daca ar sti cum sta treaba. Asta nu face decat sa amplifice reactiile la masurile luate de autoritati. Am ajuns ca unii care inca traiesc pt c-au fost pusi in izolare, sa conteste izolarea. Noaptea mintii...
      Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

      Comment


      • "as zice ca si acolo e un sambure de adevar, nr total de morti total raportat la anii trecuti nu indica un virus mortal care sa decimeze planeta"

        Niciodata nu s-a pus problema asa, de decimare, deci de mortalitate de 10%. Estimarile initiale erau de o mortalitate de 2-3%, de peste 10x mai mare decât gripa. In America, un sezon obișnuit de gripă are 30 000 de decese (a fost mai mare la 80 000 doar când americanii au greșit rețeta vaccinului iar cei care se credeau siguri, au fost infectați). SUA a depășit 4x decese având cauza primară noul coronavirus și are o creștere semnificativă de cazuri după redeschidere.

        Capacitatea de testare in Romania exista mai de mult timp, chiar din aprilie. A durat ceva până s-au antrenat operatorii. Însă revenirea pe creștere vine clar la câteva zile de la 15 mai, relaxarea (la 1 iunie a fost minimul după care a început creșterea ca urmare a deschiderii faza 1 cu două săptămâni înainte). La fel se întâmplă și la bulgari. Deci este fără dubiu faptul că infectarea și-a reluat de fapt creșterea. În România nu s-a oprit primul val ci a fost domolit puțin. Din motive economice s-a dat drumul la orice, inclusiv la venirea din Vest fără carantină. Cred că din acest punct de vedere, Europa va fi grav afectată în comparație cu Asia. Acolo există mai multă disciplină și cultura purtării măștii. In Germania, rata infecțiilor a sărit de 1, ba chiar a ajuns la 3 zilele acestea ca urmare a unor focare în abatoare (se știe că acolo, în mediul rece, puterea virusului este mai mare).

        02.jpg?21231802.jpg
        03.jpg?21231809.jpg

        Situația nu mai poate fi controlată la nivelul populației Romaniei. Numarul de bolnavi din ATI va creste. Acum este doar inceputul relaxarii complete din 15 iunie. Câștigă tot mai mult teren opinia că este o "biată gripă". Prin asta mă refer la câteva procente, să zicem 10%. Dacă aceștia încep să fie purtători și să răspândească virusul, atunci vor putea răspândi ușor boala la 30-40% din populație. Iar cand o vor răspândi, nu vor întreba "tu ești sănătos tun, fără alte probleme de sănătate?".

        Fenomenul psihic prin care trece populația acum este de "oboseala". Orice luptă de rezistență duce la o erodare a puterii de luptă, a angajamentului psihic față de obiective. Se lasa garda jos și pentru asta se plătește.
        Last edited by gecmc94; 22 June 2020, 15:22.

        Comment


        • PS.... abia ce am scris comentariul de mai sus și bulgarii au reacționat la ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni. Au înăsprit condițiile. Vom vedea cum progresează cifrele. Eu susțin că vor crește.

          Purtarea măştilor de protecţie este din nou obligatorie în Bulgaria, participarea la evenimente în interior este necesar să fie de jumătate din capacitatea sălii şi să se poarte măşti, iar în magazine este necesară păstrarea unei distanţe de 1,5 metri, a anunţat luni ministrul bulgar al Sănătăţii, Kiril Ananiev, care a înăsprit astfel măsurile impuse împotriva covid-19, relatează Novinite.

          ”Este important ca atunci când spunem ceva să aibă la bază fapte. Situaţia este complicată. Înregistrăm o creştere reală a (numărului) cazurilor de covid-19. Din fericire nu foarte mulţi oameni au evoie de internare la terapie intensivă”, a declarat inspectorul-şef de stat doctor Anghel Kuncev.

          Comment


          • Vedem cum or sa evolueze cifrele...dace in mod real va creste numarul celor internati la ATI cu sarscov2, atunci e de asteptat sa se innaspreasca din nou conditiile de deplasare, munca, etc. Dar, la noi, unii mai "destepti" fac politica de imagine, nu de sanatate. Si au reusit de-au creeat precedentul anularii amenziilor, acum cu orice vor veni autoritatile va fi luat in deradere. Natie de cretini, ne meritam soarta...
            Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

            Comment


            • Așa ceva? Băsescu acum două zile:
              „E o nebunie! Și eu am plătit un bilet degeaba! Am plătit și o vacanță degeaba în Corfu (n.r. Grecia). M-a anunțat hotelul că, în urma condițiilor, anulează rezervarea. Foarte probabil, din cauza situației pe care o are România, deși înțeleg că mulți români sunt în Grecia. Eu am primit anularea rezervării. Aveam vacanța cumpărată cu nepoțeii în Grecia, Corfu. Hotelul mi-a propus să vin în aceeași perioadă în anul 2021″, a spus Traian Băsescu la TVR 1.

              Comment


              • Să comentăm decizia de azi a CCR. Și pentru că văd că Avocatul Poporului a ieșit pe la unele TV-uri (A3) și face turul de onoare ca pe o mare victorie.
                A fost o semi-infrângere. Pe scurt, povestea a fost aproape ca în cazul completelor nelegal constituite. Nu îți convine verdictul, cauți o problemă în lege, în formalități, în birocrația legii, și te duci la CCR care nu poate decât constata deficiența. După care pretinzi să se schimbe verdictul din cauza unui viciu de procedură. Cam acesta a fost mecanismul folosit de Avocatul Poporului. Dar în realitate, a fost o semi-înfrângere.

                Art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”
                Am subliniat diferit cele două teze ale legii din 2006. Îngroșată este prima teză. Subliniată este a doua. Avocatul poporului a contestat tot contextul.
                CCR a respins în unanimitate contestația asupra primei teze. Și are dreptate. Prin lege, Parlamentul decide cine se ocupă de gestionare, o subunitate a Executivului. Nimic de contestat aici. Avocatul Poporului a pierdut.

                Subliniată este a doua teză. Unde CCR a găsit un viciu de formulare, o ambiguitate. În niciun caz nu a fost de acord cu argumentele Avocatului Poporului. Dar, ce a găsit CCR?
                norme juridice nu întrunesc cerințele de claritate și previzibilitate a legii[...] și afectează drepturi și libertăți fundamentale
                Despre ce este vorba? Păi dacă ne uităm cu atenție vedem că expresia "boli transmisibile" este prea generică. Herpesul este o boală transmisibilă. În fapt, dacă știm acum că și ulcerul este de fapt produs de o bacterie, atunci și ulcerul poate fi transmis dacă reușești cumva să transmiți bacteria altei persoane. Parlamentul nu poate da un cec în alb unui ministru să afecteze drepturi ale omului, cum ar fi acela de a nu te lăsa tratat de herpes.
                Deci, ce ar rezolva problema? O definire mai exactă a situației în care bolile pot fi tratate forțat. Iar aici sunt incluse bolile ușor contagioase care pun în pericol sănătatea publică. Dacă în lege scria asta, CCR o trimitea pe Renate Weber la plimbare. Pentru că așa este și prin alte sisteme juridice.

                2. What is the legal basis for involuntary commitment?
                The state’s authority to commit individuals stems from two legal theories; parens patriae and the police power of the state.
                Ca doctrină legală, capacitatea statului de a trata sau interna cu forța se bazează pe două principii. Unul este cel prin care statul este "părintele patriei", deci dacă un cetățean nu are posibilitatea să ia decizii, acestea vor fi luate de stat în locul lui. Al doilea principiu este cel al puterii de a păstra ordinea. Acesta din urmă dă dreptul statului să nu lase un contagios ușor pe propria răspundere.

                Să luăm exact acest ultim principiu și să dăm exemple. Familia nu poate fi obligată, nici chiar întrebată, dacă vrea să se expună riscului de a îngriji un bolnav contagios cu un virus cu un potențial periculos. Dacă un membru al familiei moare, poate da statul în judecată pentru că nu l-a izolat într-un loc special unde există echipament de protecție corespunzător. Chiar dacă mortalitatea este de unu la mie pentru persoane aparent sănătoase, este un risc prea mare pentru a-l lăsa în grija familiei. Să ne imaginăm cum este să ai un bolnav de coronavirus în casă: baia în care a tușit (că poate că este asimptomatic, dar poate strănută de la curent, după ce a făcut duș) trebuie dezinfectată; masa trebuie luată cu precauție pentru a nu folosi tacâmuri infectate; etc; etc .... Sper că nu se așteaptă nimeni zdravăn la cap ca o familie să facă un curs de îngrijire a unor contagioși.

                Al doilea aspect.... specific. În România avem multe blocuri de locuințe. Este o problemă de drept al celor care sunt sănătoși să nu primească în bloc pe unul contagios. Să zicem că omul contagios, dar asimptomatic, iese să ducă gunoiul la ghenă. Strănută și pune mâna pe ușă, pe balustradă, pe butoanele liftului. Sau iese la balcon și fumează o țigară iar apoi scuipă. Cum să permită un om sănătos ca un contagios să fie lăsat în blocul în care locuiesc oameni sănătoși dar poate vulnerabili, cu boli. Așa ceva este imposibil. În acest fel se încalcă drepturile celorlalți care sunt puși în pericol.

                Aici intervine dreptul de a păstra ordinea și de a proteja colectivitatea pe care o are statul. Deci dna Weber, pe care altfel o simpatizez, a trebuit, forțată fiind de niște grupuri politice, să găsească o hibă în formularea legală. CCR a confirmat doar una dintre cele două contestări dar nu în modul în care s-ar fi așteptat propaganda A3 sau Renate Weber. CCR a spus foarte clar că legea trebuie să fie mai specifică. Legea trebuie să menționeze caracterul de contagiozitate crescut și riscul mare de complicații în rândul populației pe care aceste boli transmisibile trebuie să le aibă pentru ca un infectat să fie tratat/izolat involuntar (fără să își fi dat acceptul). Evident că Covid-19 le bifează pe ambele. Deci Weber nu a obținut nicio victorie în acest caz. A arătat doar un viciu procedural care oricum nu este aplicabil Covid-19.

                Comment


                • Antena 3 ar trebui inchisa pentru minciuni si dezinformare. Ei mint pur si simplu spunand ca CCR a declarat ca internarea fara consimtamant a infectatilor cu coronavirus este neconstitutionala. Ce ticalosie. Ce mizerie. Sa faci asta cand este pandemie? Ticalosi care sper ca vor plati de Covid-19 la un moment dat.

                  Comment


                  • Dupa doua zile de peste 400 de infectari, astazi au fost raportate 325 de infectari din doar 1877 teste (cele mai putine teste din martie).

                    Au inceput .....

                    Estonia, Danemarca, Malta, Norvegia sunt tari care fie au introdus restricții de autoizolare / carantină pentru România și alte cateva (4-5) state europene, fie nu le-au ridicat și nici nu le vor ridica prea curând. Direcția este clară, unele țări au un interval de răspuns mai rapid la evoluția epidemiei în țările de unde vin turiștii, alte țări reacționează mai lent (România actualizează lista la 14 zile în vederea impunerii restricțiilor). Cu cât mai multe chefuri, terase, cluburi și aglomerări la malul mării, cu atât mai puține călătorii afară.

                    Comment


                    • + Slovenia (autoizolare 14 zile)

                      Comment


                      • + Slovacia (românii nu au acces deloc, doar tranzit fără oprire)

                        Comment


                        • Nu zicea acu ceva vreme Ma ndolina ca romanii vor vrea anul asta sa petreaca acasa concediul? Ca sa-i coste cu 50% mai mult decat in Grecia, de dragul de a nu intra, poate, in izolare, la revenirea in tara. Si asta tot o masura pro "turismul" romanesc cred ca e la baza, dar adevarul e ca nu merita sa-ti faci concediul la noi la mare, decat daca locuiesti la mai putin de 300km de Constanta
                          Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                          Comment


                          • A mai fost menționată în această rubrică, influența pe care Covid-19 (boala) o are asupra pacientului. Cercetătorii au remarcat acum că există afectare a creierului. Inițial neconsiderată o problemă, acum, cu trecerea timpului, pacienții prezintă astfel de sechele.

                            „Infecția cu Sars-Cov-2 reprezintă o mare provocare pentru întreaga comunitate medicală și științifică mondială. Ca neurolog, precizez că comunitățile noastre sțiințifice sunt deosebit de preocupate în a observa toate aceste fenomene care țin de afectarea sistemului nervos central și periferic.

                            La ultimul congres al Academiei Europene de Neurologie, de la sfârșitul lunii mai, am dedicat două ample sesiuni acestor manifestări neurologice, care la începutul epidemiei păreau neglijabile”, a anunțat medicul Dafin Mureșanu.

                            „Astăzi, constatăm că atât sistemul nervos central și periferic suferă precoce, destul de devreme, iar șansa de a ne confrunta cu sechele este destul de mare(…)Problema sechelarității este o problemă deosebit de serioasă și cred că aceasta ar trebui să preocupe sistemul medical. Sechelele trebuie tratate cu foarte multă responsabilitate pentru că pot fi deosebit de grave și se recuperează destul de greu(…) Impactul cu coronavirus poate duce la patologii extrem de grave de tipul encefaciomelitelor acute diseminate, encefaliomelite acute de tip necrotico-hemoragic, manifestări de tip vascular”

                            El afirmă că simptome precoce ale covid-19, precum cele legate de tulburările de miros și gust, sunt legate de sistemul nervos. Neurologul atrage atenția că, în formele severe de coronavirus, pot exista „evoluții de tip accident vacular cerebral până la cele encefalomielitice”.

                            Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu este directorul Departamentului Neuroștiințe la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca și președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR).

                            Comment


                            • + Marea Britanie (carantina 14 zile pentru români și americani).
                              Marea Britanie renunţă la obligativitatea izolării epidemice pentru cetăţenii care vin din peste 50 de ţări, în principal cele europene, anunţă Guvernul de la Londra.
                              Pe listă sunt incluse Germania, Franţa, Spania şi Italia, dar nu şi Statele Unite.
                              Obligaţia intrării în carantină la revenirea în Marea Britanie din aceste ţări va fi anulată începând din 10 iulie.
                              Măsura se va aplica în primul rând în regiunea Anglia. Guvernele din celelalte regiuni ale Marii Britanii – Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord – pot aplica măsuri autonome.
                              România nu se află pe această listă, ceea ce înseamnă că românii vor fi nevoiți să stea 14 zile în carantină dacă merg în Anglia.

                              Comment


                              • Un articol interesant despre OMS (WHO), Organizația Mondială a Sănătății. Care încearcă să mențină un echilibru de centru între niște voci care susțin că vorbim despre o "pârlită de gripă" și alții care avertizează asupra contagiozității virusului în spații închise.
                                Articolul a fost succint tradus aici:
                                Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că nu sunt dovezi suficiente că particulele de coronavirus care circulă prin aer sunt contagioase. 239 de experţi din 32 de ţări contrazic OMS. Ei vor...

                                Dar originalul este mult mai interesant. Grupul de cercetători acuză OMS că a devenit prea politic și conservator și că se gândește la costuri și cheltuielile cerute de măsurile care ar trebui luate dacă gândești în termeni "preventivi/precauți" (adică întâi de protejezi, apoi te întrebi și studiezi dacă nu cumva te-ai protejat degeaba, dar studiezi fiind protejat și reduci gradul de precauție când demonstrezi că nu este nevoie). Cercetătorii critică OMS și în privința poziției privind portul măștilor.
                                The W.H.O. has resisted mounting evidence that viral particles floating indoors are infectious, some scientists say. The agency maintains the research is still inconclusive.


                                Fraza asta atrage atenția:
                                The agency lagged behind most of its member nations in endorsing face coverings for the public. While other organizations, including the C.D.C., have long since acknowledged the importance of transmission by people without symptoms, the W.H.O. still maintains that asymptomatic transmission is rare.
                                Iar aici, tot în NY Times, o poveste despre disputa între epidemiologi despre definiția asimptomaticului și contagiozitatea lui. Mai mult, este chiar o cronologie despre cum s-a ajuns la valul de răspândire în Occident și pe care noi nu l-am avut pentru că nu suntem nod de transport cu Asia (Italia, Franta, Olanda, Germania, New York sunt - iar acum statele sudice din SUA sunt nodul de transport din Mexic unde Covidul este peste tot).
                                Cum noi nu am avut decât cazuri Covid importate din Occident, la mâna a doua, s-ar putea ca abia acum să vedem de fapt răspândirea primului val. Câtă vreme a fost stare de urgență, răspândirea a fost întârziată dar nu oprită pentru că rezervorul de Covid a intrat în țară și după expirarea stării de urgență când carantina nu a mai fost obligatorie (și mai știm sparanghelul cu muncitori trimiși în focarele nemțești), iar acum începe să lovească prin răspândirea ASIMPTOMATICĂ întâi.

                                Symptomless transmission makes the coronavirus far harder to fight. But health officials dismissed the risk for months, pushing misleading and contradictory claims in the face of mounting evidence.

                                Interviews with doctors and public health officials in more than a dozen countries show that for two crucial months — and in the face of mounting genetic evidence — Western health officials and political leaders played down or denied the risk of symptomless spreading. Leading health agencies including the World Health Organization and the European Center for Disease Prevention and Control provided contradictory and sometimes misleading advice. A crucial public health discussion devolved into a semantic debate over what to call infected people without clear symptoms.

                                The two-month delay was a product of faulty scientific assumptions, academic rivalries and, perhaps most important, a reluctance to accept that containing the virus would take drastic measures. The resistance to emerging evidence was one part of the world’s sluggish response to the virus.

                                It is impossible to calculate the human toll of that delay, but models suggest that earlier, aggressive action might have saved tens of thousands of lives. Countries like Singapore and Australia, which used testing and contact-tracing and moved swiftly to quarantine seemingly healthy travelers, fared far better than those that did not.

                                It is now widely accepted that seemingly healthy people can spread the virus, though uncertainty remains over how much they have contributed to the pandemic. Though estimates vary, models using data from Hong Kong, Singapore and China suggest that 30 to 60 percent of spreading occurs when people have no symptoms.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google