Romania era mana moarta, dar nu in totalitate. asta nu se spune in cartile de istorie alea care plac conducerii statului national unitar indivizibiil. doar calea ferata resita-anina avea 200km, in 1908. principatele romane, in 1908, cati km de cale ferata aveau?
da, ai dreptate, mai mereu ne-am jucat prost cartile. dupa 1918, cu atat mai mult, ca aveam aliati franta, anglia, germania, puteam face dracului ceva calumea. si totusi n-am facut...
uite aici o parte din ce s-a intamplat in banat sub stapanirea habsburgica intre 1855-1920. o sa gasesti acolo si numele unei banci "societe generale"...mi-ar placea sa gasesc undeva planul de investitii/dezvoltare/exploatare din 1855 al teleormanului, de exemplu. grecii si turcii n-au facut nimic, pt ca nu-i interesa si pt ca-n 1877 le-am si tras teapa. drept vorbind, o meritau, tocmai pt ca n-au facut nimic notabil aici. trist e ca dupa aia, noi de capul nostru tot n-am fost in stare sa facem mare lucru. si cum ziceam, la vremea aia aveam sprijin extern "garla" si nu de la congo sau burkina faso.
da, ai dreptate, mai mereu ne-am jucat prost cartile. dupa 1918, cu atat mai mult, ca aveam aliati franta, anglia, germania, puteam face dracului ceva calumea. si totusi n-am facut...uite aici o parte din ce s-a intamplat in banat sub stapanirea habsburgica intre 1855-1920. o sa gasesti acolo si numele unei banci "societe generale"...mi-ar placea sa gasesc undeva planul de investitii/dezvoltare/exploatare din 1855 al teleormanului, de exemplu. grecii si turcii n-au facut nimic, pt ca nu-i interesa si pt ca-n 1877 le-am si tras teapa. drept vorbind, o meritau, tocmai pt ca n-au facut nimic notabil aici. trist e ca dupa aia, noi de capul nostru tot n-am fost in stare sa facem mare lucru. si cum ziceam, la vremea aia aveam sprijin extern "garla" si nu de la congo sau burkina faso.

)))

Comment