If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Cred ca ar putea sa fie interesant daca vreun coleg de forum care are acest “zgomot tehnologic” cu tija wastegate \supapa de descarcare suna la Vocea Clientului si cere informatii ce raspuns (mai) primeste acum, eventual sa posteze si cateva detalii despre asta.
Ieri am sunat din nou la VC sa intreb despre problema cu zgomotul de la wastegate si cu vechea mea problema cu vopseaua exfoliata la usi si eterna problema ca o sa comunice mai departe la departamentul tehnic si revin cu raspuns. Mie mi-au pus cei de la reprezentanta Renault un arc la tija de la wastegate, nu se mai aude asa tare dar tot se aude destul de deranjant ( se auzea urat rau inainte, a aparut zgomotul respectiv pe la 6000 km iar masina are acum aproape 43000 km ). Am vreo 3 dosare deschise la ei pentru problemele respective si nu am primit vreodata raspuns, nici pe mail nici telefonic. M-am uitat pe niste forumuri in Franta si e cam aceeasi situatie. Sincer m-am cam saturat de problemele masinii mele si de modul de tratare al Dacia. Pe mine unul m-au pierdut de client pentru o viitoare achizitie.
Deci sa intelegem ca tu esti un “invatat”. Oricum “documentarea” ta nu prea ajuta pe nimeni cu nimic, colegii care au probleme cu zgomotul acesta de tija doresc sa stie cand cei de la Dacia le vor rezolva aceasta problema, laudarosenia ta ca ai repropgramat personal 20 de masini nu prea intereseaza pe nimeni, bine macar ca nu mai sunt “onomatopee inventate” chiar tu ai scris ca masinile “zornaiau ca toti dracii”, de notat si ca cele 20 de masini s-au nimerit in reprezentante exact “in acel moment acolo” si toate aveau problema asta (iar legat de “personal” de obicei in reprezentante merg cel putin 2-3 persoane de la “centru”, dar doar tu singur-singurel ai facut asta la 20 de masini). Apoi despre “18 au rată de succes 100%” nu ai detaliat ce inseamna acest lucru, toti cei de la Dacia au spus ca solutia asta minune cu reprogramare soft este doar de AMELIORARE si nu rezolva in totalitate problema dar la tine “personal” a fost de 100% pe cele 18 masini (plus ca nu ai scris nimic despre celelalte potentiale efecte) si speram ca macar la cele 18 masini zgomotul acesta nu va reaparea (sau si mai grav sa aibe alte probleme). Si nu in ultimul rand legat de “documentarea” asta si “Nu este nici un OTS, este un simplu BT, același care era și înainte…Buletinul este actualizat in Update : 14/06/2023” nimeni NU prea te mai crede (vezi si posturile celorlalti colegi), la sfarsitul saptamanii trecute in multe reperezentante nimeni nu se stia de acest BT actualizat in 14/06/2023 care era si inainte, mai ales cum\cand trebuie aplicat chiar daca tot tu ai scris “dar sa stiti ca toate BT sunt actualizate prompt cand exista solutii de remediere. Cel putin de cand ma ocup eu”
PS: apropo, poate tot tu te-ai ocupat “personal” si de reprogramarea soft la Easy-R JS3, pentru ca au fost facute vreo trei resoftari iar efectul a fost un fiasco total “finalizat” cu retragerea din productie. Sa speram ca reprogramarea asta de care te ocupi “personal” nu va avea acelasi “efect”.
Apoi daca reprogramarea asta are “rată de succes 100%” de ce naiba cei de la DACIA (nu din reperezentante) NU au aplicat-o inca de la bun inceput si timp de trei ani au produs masini cu aceasta problema tehnica???
Inteleg ca supapa este controlata electronic, doar ca problema zgomotului nu provine de acolo. Ok, am inteles ca au setat ei softul in asa fel incat sa nu mai fie folosita tija intr-o anumita plaja de turatii si sa nu mai creeze "uzura", dar eu daca deschid capota si misc efectiv de acea tija, jocul tot exista. Cam asta vreau sa scot in evidenta. Intelegeam daca pe langa acea solutie software se intervenea si asupra tijei, dar altfel, mi se pare cam "partiala" rezolvarea.
Ce nu vrei tu să înțelegi este că NU tija zornăie - CI SUPAPA, care este în interiorul turbinei, nu o vezi, nu o poți atinge, nu o poți face să zornăie decât dacă o scoți din corpul turbinei.
Logan III Comfort ECO-G 100, Iulie 2021, Bleu Iron, 16" Amaris, MediaNav, P. sc. încălzite+Climă, P. Comfort, P. Parking 2, volan piele, geam. el. sp.
Zornaiala poate fi si a clapetei wastegate dar e accentuata de jocul tijei, supapa este permanent impinsa de gazele de evacuare. Uzura este data de sistemul electronic al clapetei, acel dute-vino in ideea de a compesa cat mai fin controlul gazelor in turbina.Poate fi combinat si cu o conceptie defectuasa a supapei si cu materiale proaste pe tija. Cu cat jocul este mai mare cu atat uzura elementelor mobile este mai mare. Este un efect in cascada, totul din cauza normelor euro. Controlul vacumatic al wastegate de la 0.9TCE este mult mai fiabil si mai liniar in acctionare. Asta este parerea mea.Acel joc al talerului este tehnologic, de asezare pe scaunul supapei.
Acel joc al talerului este tehnologic, de asezare pe scaunul supapei.
Evident.
Dar ideea este că acest joc normal este mic când turbina e nouă - iar el devine MAI MARE pe măsură ce supapa este așezată și depărtată de scaun. În timp jocul devine așa de mare că nu se mai așează corect în scaun și pierde presiune indiferent de poziția actuatorului. În momentul ăla apar erorile pe admisie care la rândul lor declanșează erorile în cascadă de pe sistemele care țin de frânare.
Jocul din articulațiile mecanismului de bielă-manivelă (tija) există de nou. Se mărește el în timp? Poate.
Că actuatorul nu poate compensa jocul mărit din articulațiile mecanismului de bielă-manivelă (tija)? Poate.
Logan III Comfort ECO-G 100, Iulie 2021, Bleu Iron, 16" Amaris, MediaNav, P. sc. încălzite+Climă, P. Comfort, P. Parking 2, volan piele, geam. el. sp.
Am dat peste un Logan III 1.0 ECO-G 100 fabricat în 14 Februarie 2023 cu calibrarea ECM din BT71538!!!!
Mașina are acum 2.800 km și zornăitul a apărut în jur de 2.000 km dar este un zornăit foarte slab, trebuie să închizi tot prin mașină ca să-l poți auzi - și se aude doar din habitaclu, degeaba asculți direct motorul!!!!
Și da, tija actuatorului EWG are jocul standard. Nu aia se aude.
Deci fabrica aplica soluția cu mult înainte să se audă de ea...
Mașina respectivă a rămas să i se aplice calibrarea finală, după Septembrie 2023.
Cred ca procentual sunt mult mai multi cei cu Eco-G100. Referitor la clampanitul semnalat la masina mea, nu am mai reusit sa reproduc zgomotul de taler wastegate, decat cel de tija.Cand am obtinut acel zgomot masina stationase 10 ore.Butoanele de selectie volan , cele din dreapta merg in reluare, nu stiu daca nu e cumva si o chestie de soft. Prea se duc repede.
Citez ceea ce a scris cu putin timp in urma un coleg de forum (cu multumirile de rigoare pentru acest update ) referitor la zgomotul tija wastegate \supapa:
GJ 77 KLF,18 Jul 2023, 15:00
Revin cu detalii, dupa convorbirea cu vocea clientului , m au contactat cei de la servis si m au programat pt verificare la cererea fabricii. M am dus din nou la ei, au pus testerul pe masina si au reprogramat softul pe calc, mai precis partea de injectie spunandu mi ca asta a solicitat fabrica sa se faca, dar problema nu dispare doar mai diminueaza , reduce din zgomot. Au tras o tura cu ea de proba, bineinteles zgomotul nu a disparut, si nici ca s a diminuat din zgomot, au ridicat din umeri si m au asigurat ca daca se strica mi o vor schimba. In rest functioneaza si trage bine masina ... macar vreo 10 - 12 ani , apoi o schimb :victorie: ...
Dupa 16500Km, a inceput si la mine sa se manifeste cu zgomotul accentuat de "toba sparta". Tija westgate zornaie, dar se aude incet si doar daca deschid capota.
Sunt indecis daca sa mai astept pana in septembrie pentru asa zisa solutie finala sau sa aplic de pe acum acel BT... Voi ce ziceti?
Am mai gasit o problema care poate duce la defectarea turbinei.
Care e problema nouă?
Pe reddit e postat zornăitul clasic al supapei de descărcare..., care este recunoscut oficial din Decembrie 2021 (odată cu Buletinul Tehnic 71538).
Din ce vad o turbina noua costa undeva la 500 de euro, mai mult de 4000 de lei cu tot cu manopera nu vad de ce ar costa, daca o schimbi in afara garantiei.
Ai încercat să cumperi o turbină nouă de H4D cu 500 €? Adică să ajungă la tine în mână și să vezi că e sigilată și nefolosită?
De ce întreb?
Pentru că una NOUĂ cu adevărat este cam dublu...
......pentru ca imi e greu sa cred ca problema a fost doar din soft si doar cu resoftare se va rezolva problema.
Defectul NU se rezolvă din soft și nici Dacia nu a afirmat că îl rezolvă - soluția e doar o - citez: "ameliorare" - noile calibrări ECM în teorie doar lungesc viața turbinei, nu se știe cu cât, asta vom afla fiecare pe pielea lui...
Ca să poți rezolva cu adevărat acest defect trebuie să modifici design-ul WasteGate-ului - vezi ce design simplu de supapă folosește Nissan pentru aproximativ același motor (HR10DDT), deși în rest tija și actuatorul EWG e identic. Nu știu de ce Renault s-a complicat cu pastila aia mobilă nenorocită...
Și nu, din păcate nu poți muta pur și simplu un turbo de pe HR10DDT pe H4D ca să rezolvi situația.
Daca se foloseste acelasi motor si turbina, nu e si aceiasi constructie?
Dacia, Renault, Nissan folosesc aceleași motoare și subansamble dar nu sunt chiar identice între ele, fiecare le personalizează după cerințe, nevoi și buget - rezultă un ansamblu care în poze pare la fel dar când vrei să faci un Frankenstein din piese disparate nu se trezește la viață...
Apropo, turbina aia pe care ai găsit-o tu pe eurofrance24 are supapa de descărcare aia bună (de Nissan), cu o pastilă de etanșare care e presată pe scaun de o "șaibă" elastică, deștept făcută - de acest design folosit de Nissan nu se plânge nimeni că zornăie, dă erori în cascadă sau că se separă tija de axul supapei...
We process personal data about users of our site, through the use of cookies and other technologies, to deliver our services, personalize advertising, and to analyze site activity. We may share certain information about our users with our advertising and analytics partners. For additional details, refer to our Privacy Policy.
By clicking "I AGREE" below, you agree to our Privacy Policy and our personal data processing and cookie practices as described therein. You also acknowledge that this forum may be hosted outside your country and you consent to the collection, storage, and processing of your data in the country where this forum is hosted.
Comment