R A R - I T P

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • abc
    replied
    Activităţile de inspecţie tehnică periodică (ITP) trebuie să fie înregistrate prin intermediul unui sistem video începând cu 20 mai 2018, potrivit unor prevederi aplicabile de la data respectivă. Termenul inițial ar fi trebuit să fie 1 ianuarie 2017, dar autorităţile au decis să îl amâne cu mai bine de un an, pentru a da posibilitatea tuturor firmelor din domeniu să se conformeze noilor cerinţe.

    Leave a comment:


  • Costi-bc
    replied
    "se arată într-o precizare a reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne pe pagina de Facebook"

    ceva mai de incredere decat facebookul nu este ? alt articol scris pe genunchi , defapt copy/paste de pe retele de socializare.

    macar asa trebuia sa arate :
    "Din 20 mai, în Codul rutier va fi trecută sancțiunea suspendării automate a înmatriculării mașinilor care circulă fără ITP (chestiunea a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 14/2017). Așadar, cine va circula fără ITP se va trezi că are înmatricularea suspendată, ceea ce va însemna o dublă sancționare pentru șoferul care va circula în astfel de condiții: una pentru lipsa ITP-ului și una pentru că circulă cu înmatricularea suspendată.

    În momentul de față, conducerea pe drumurile publice a unui automobil care are ITP-ul expirat poate aduce sancționarea cu cel puțin nouă și cel mult 20 de puncte-amendă, adică o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Același act normativ prevede aceeași sancțiune pentru circularea cu o mașină a cărei înmatriculare a fost suspendată.

    Prin urmare, șoferul va primi două astfel de amenzi dacă circulă cu ITP-ul expirat, totalul situându-se între 2.610 și 5.800 de lei."

    Leave a comment:


  • abc
    replied

    Leave a comment:


  • vdmihai
    replied
    Circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării va fi interzisă, iar conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată va fi sancționată cu amendă de 9 la 20 de puncte. De asemenea, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia va fi reținută de către poliția rutieră dacă înmatricularea este suspendată.`



    Actul normativ aprobat de Guvern mai stabilește că organul fiscal are obligaţia de a notifica înstrăinarea autovehicului în termen de 5 zile lucrătoare autorităţii competente de înmatriculare, iar aceasta va face menţiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate, constituit de Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Parlamentul a modificat și această prevedere prevăzând că notificarea respectivă trebuie realizată ”în baza solicitării fostului proprietar”. Guvernul a stabilit că la 20 mai 2018 se suspendă de drept înmatricularea autovehiculelor cu ITP expirată sau anulată înainte de această dată. Parlamentarii au stabilit însă ca suspendarea înmatriculării vehiculelor în această situație să fie realizată ”în termen de 90 de zile” de la data notificării Direcției de Permise de către organul fiscal. Noile prevederi trebuie să fie promulgate de președintele Iohannis și ar urma să intre în vigoare începând cu 20 mai 2018.


    Eu cred ca doar zarva se va face si sincer nici nu vreau sa faca asta
    Mai degraba se vor axa pe impozite mai mari si taxe si la ce naiba se mai gandesc sa ia mai multi bani.

    Leave a comment:


  • Silviu
    replied
    Suspendarea inmatricularii este echivalenta cu conducerea unui autovehicul neinmatricula si prin urmare este infractiune.


    LE: da se pare ca e doar contraventie, au introdus explicit acest lucru, desi in mod normal ar fi trebuit sa fie infractiune.


    Sent from my SM-A510F using Tapatalk
    Last edited by Silviu; 26 November 2017, 00:34.

    Leave a comment:


  • bossake
    replied
    nu cred ca exista o astfel de obligativitate.

    iar suspendarea inmatricularii nu e decat o contraventie in cazul in care te prinde cu masina, o amenda, adica iarasi nimic deosebit.
    nu se radiaza, nu trebuie sa faci nimic. doar o duci la itp si aia e.

    Leave a comment:


  • abc
    replied
    O masura foarte buna. Pacat ca vine asa tarziu.
    De ce scandalul la care faci referire?
    Din ce stiu eu (poate gresesc) exista obligativitatea doar ca masina sa nu stationeze mai mult de 30 zile pe domeniul public. Altfel spus sa fie miscata o data pe luna.
    Eu zic ca scandal nu trebuie sa se faca nici macar cu cei care parcheaza neregulamentar.
    Trebuie doar aplicata legea.
    La cate masini sunt parcate neregulamentar in Bucuresti, se fac rost de atatia bani incat nici nu poti sa-i cheltui.

    Leave a comment:


  • IancuMIC
    replied
    Guvernul a aprobat vineri noul Cod Rutier, care prevede suspendarea înmatriculării unui vehicul în cazul în care ITP-ul este expirat sau anulat. Modificările intră în vigoare din 20 mai 2018.
    Sa vezi de acum scandal in randurile celor care isi tineau permanent masinile la iernat, pe spatiul public.

    Leave a comment:


  • mr.K
    replied
    Va face, va drege, totul la timpul viitor.
    De 5 ani citesc proiecte ce nu se mai regasesc si in acte oficiale.

    Leave a comment:


  • IancuMIC
    replied
    Codul Rutier va impune suspendarea de drept a înmatriculării unui autovehicul dacă noul proprietar nu solicită în cel mult 90 de zile autorităților transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică (ITP) este expirată sau anulată

    Codul Rutier va impune suspendarea de drept a înmatriculării unui autovehicul dacă noul proprietar nu solicită în cel mult 90 de zile autorităților transcrierea dreptului de proprietate sau dacă inspecția tehnică periodică (ITP) este expirată sau anulată. O aplicație online va permite verificarea stării de înmatriculare, iar șoferii cu ITP expirată au șansa să evite sancțiunea.

    Leave a comment:


  • mr.K
    replied
    Daca noxele ar fi facute pe bune, 30% din parcul auto al Romaniei ar trece la casare.
    Inclusiv multe din autohtonele 1.5 dci, pe langa tedeiurile cu sute de mii de km.
    Efectiv, dimineata si seara abia poti respira prin oras, fumul nu se ridica mai sus de nivelul stalpilor de iluminat public, se observa ca o patura ce acopera strazile.
    Diesel-urile ar trebui eliminate din orase, exceptie camioanele si autoutilitarele de aprovizionare.

    Leave a comment:


  • Cherubino
    replied
    Pe mine nu m-ar deranja s-o puna anual de la 10 ani in sus, desi as fi oarecum "afectat" intr-un viitor nu foarte indepartat, intrucat masina mea face 8 ani in februarie 2018. Eu insa ma gandesc inainte de toate la siguranta mea si a familiei mele, care circula zilnic cu masina, acesta fiind si motivul pentru care imi doresc un ITP facut "pe bune". Oricum, eu inainte cu 2-3 zile de orice drum mai lung planificat obisnuiesc sa trec pe la mecanic si sa-i cer sa-mi verifice amanuntit tot utilajul din dotare, asa ca nu ma sperie ideea unui ITP corect si la intervale mai scurte.
    Dar ce ne facem, ca eu am o masina bine pusa la punct si condusa, zic eu, prudent si cu respectarea pe cat posibil a legislatiei, dar care se intersecteaza in trafic cu "petardele" astea pe care le poti urmari dupa urmele de rugina pe care le lasa pe asfalt, care sunt praf la toate capitolele, dar la care sfanta spaga la ITP merge ca unsa? Daca intra un nenorocit de-asta in mine din cauza starii tehnice a rablei sale, masina mea o sa fie mai putin afectata din cauza ca e bine pusa la punct? Aici e tragedia...

    Leave a comment:


  • mr.K
    replied
    Poa' sa fie si din 6 in 6 luni, vor circula toate rablele pe drumuri in continuare, problema nu e frecventa verificarilor, ci de modul cum se trec aceste verificari. Oricum, si spaga se va micsora, ca intervalul de circulatie e mai mic.
    Doar cei cu masini bune vor avea de pierdut niste bani pentru ITP+timp.

    Iar cine are de poluat, isi face propria statie ITP.
    RATB-ul crezi ca ar trece ITP-ul la unele autobuze la o statie independenta?

    Leave a comment:


  • sorin1983
    replied
    de ce discriminare si nu 1 an la toti? ca e mult si asa intre inspectii...

    Leave a comment:


  • abc
    replied
    Eu consider ca o verificare in plus pentru masinile foarte vechi este oricum si oricand bine venita.
    Chiar numai deranjul pentru propietarii acestor masini care vor fi nevoiti sa mearga mai des la ITP si sa bage mana in buzunar pentru o taxa, pentru diverse reparatii (piese + manopera) si eventual pentru alte cheltuieli este un lucru bun.
    Macar o parte dinte ei sper ca vor renunta la masinile foarte vechi si se vor orienta catre masini mai noi.

    Leave a comment:

Working...
X
Anulare DPF
Politica de Securitate Google