Stiu ca acest aspect e destul de discutat pe internet, dar topicurile pe subiect nu au concluzie comuna clara, asa ca postez si eu problema mea cu personalizarea de rigoare.
De 2 luni sunt posesorul unei Dacia Sandero 1.2 Laureate 2015, 12.000 km, cumparata de la un dealer partener Renault din Bucuresti. Pana la vanzare a apartinut Renault Romania si a fost rulata de ei. La cum arata masina pe toate partile, kilometrii sunt mai mult ca sigur reali.
Am parcurs cu ea pana acum 600 km si am observat recent ca la ralanti motorul ruleaza cu un zgomot mai putin rotund, zgomot ca de curea zornaind e prima comparatie care imi vine in minte. Sau ca un diesel. Acest zgomot dispare de fiecare data odata cu apasarea ambreiajului. Se manifesta si cand motorul e rece, dar mai ales cald.
https://www.youtube.com/watch?v=B_VrwJ4LnQo
De la 0:15 se aude cel mai bine, se si vede cand apas; se aude cel mai bine din habitaclu. Daca stau in fata masinii, cu capota ridicata, si altcineva apasa ambreiajul, nu identific nicio diferenta (!?). Scuze pt filmat vertical, atentia era concentrata pe altceva in acel moment...
Eu cunosc doar ca ambreiajul desprinde cutia de motor si o variatie de turatie este normala, dar zgomotul mi se pare departe de normal. Cum ziceam, topicurile de pe internet nu au o deloc o concluzie clara. De la "asa fac toate", problema cu rulmentul de presiune (cea mai comuna), pana la probleme la cutie.
Acum, problema mea e ca masina mai are garantie pana in iulie 2018. Daca este intr-adevar ambreiajul, stiu ca nu este acoperit de garantie si poate nu ar fi o tragedie daca ar trebui deja sa-l inlocuiesc (in cazul in care nu a fost menajat de utilizatorul anterior), dar daca e o problema din cutie - mult mai costisitoare, ar trebui sa grabesc rezolvarea pe garantie.
Pe un forum din strainatate cativa oameni sustineau ca rulmentul intra in functiune atunci cand apesi ambreiajul, deci daca zgomotul dispare atunci, problema este din cutie si in nici un caz din ambreiaj. Multitudinea de pareri diferite m-a cam lasat confuz si nu stiu ce sa mai cred. E vreo ureche experimentata pe-aici pe forum?

Mai mentionez ca din prisma mea ca sofer ambreiajul functioneaza fara probleme, zgomotul e singurul simptom. Am probat si pleaca de pe loc lin, fara acceleratie, chiar si din a 2-a. Intra bine in viteza ("bine" pt o Dacie), si in general se comporta ireprosabil. In acest caz, daca problema este sigur din ambreiaj pot sa nu ma grabesc cu schimbatul kit-ului pana nu incep si alte simptome? Mai ales ca circul doar 5-700 km/luna si majoritatea extraurban! Inca mai am datorii de la achizitionarea acestei masini.
Multumesc anticipat pentru pareri!
Leave a comment: