Discutii despre orice, mai putin pe teme politice

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by proteinman View Post
    Intr-adevar mai exista si H-3 adica Tritiu....
    Cu scuzele de rigoare, ma refeream la He-3.

    Originally posted by proteinman View Post
    Este pur si simplu un invartitor/incalzitor de plasma ca doar e W7, am fost acum vreo 15 ani in vizita se apucasera de construit noua facilitate dar se plangeau ca nu au finantare pentru cel nou (intre timp se pare ca s-au descurcat)
    W7-X nu va produce energie ci doar doreste sa verifice daca un reactor de tip `stellarator` poate fi folosit ca o/intr-o centrala nucleara. Avand reactorul functional celelalte parti sunt mai usor de adaptat/dezvoltat (nu o spun eu ci cercetatori din fizica cu care lucrez; le adaptez/optimizez codurile de simulare pe arhitecturi de supercalculatoare si am acces la informatii destul de interesante).

    se lucra cu W7-A pe vremea aia, dupa fiecare test cu plasma il schimbau jumate, captusala de pe pereti era distrusa si nivelul de temperatura nu era nici pe departe ca cel cu care se lauda acum.
    W7-AS era intr-adevar doar un invartitor de plasma, concept primitiv ca totusi vorbin de anii 90 cand a inceput proiectul.

    Sa numesti W7 centrala de fuziune....
    Reactor de fuziune este mai aproape de adevar?
    I have no special talent. I am only passionately curious.

    Comment


    • Originally posted by Fanez View Post
      Tesla a zis ca se poate obtine energie electrica cu zero costuri.
      Intreb si eu: cate din descoperirile lyi sunt "puse la pastrare"?
      Pai vii tu si zici ca poate fi obtinut gratis ceva pentru care iau eu tone de bani?
      atatea mituri sunt despre tesla asta, ca daca am crede tot ce citim despre el si energia libera, toti am fi miliardari intergalactici, fiinte astrale, manipulatori de materie intunecata, zei, dumnezei...ma gandesc, la ce rata de progres tehnolgic avem, cum de dupa 100 de ani inca nu s-a descoperit macar una din chestiile atribuite lui tesla? hai ca 200 de inventii o fi greu, dar pana la urma suntem 8 miliarde si-n 100 de ani nu s-a gasit unul care sa "redescopere" macar o chestie de-a lui tesla? cum de toate incercarile de energie libera de pana azi sunt fie inselatorii fie total nefunctionale? ma ingrozesc ca inca sunt oameni care incearca sa construiasca motorul lui perendev, desi asta de-acu 10 ani a infundat puscaria pentru marea inselatorie pe care-a vandut-o unora. apoi sunt aia cu hho, zece transformari de faza cu randamente subunitare si lor tot le scade consumul la masina, meseriasul ala cu inventiile cu tot soiul de filtre (rezonatoare helmholtz, in fapt; naiuri, mai simplu spus. Zamfir foloseste sute de economizoare supra-aspirante zilnic si inca nu lucreaza la Ferrari, doar sufla in ele si face muzica si nici nu-i premiat ca inventator la geneva). e plina lumea de tipi cu rezolvari simple la probleme majori, dar uite-al dracu' ca nu-i ia nima' in seama
      Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

      Comment


      • Nedumerirea mea, sincera si personala este aia ca omenirea n-a inventat nimic major timp de milenii, apoi in ultimele 2 secole s-a pornit avalansa de inventii, de la motoare la telefoane si sateliti.
        Cum naiba am devenit atat de destepti peste noapte, habar n-am.
        Mai ca-ncep sa cred teoria cu extraterestrii.

        Comment


        • Se numeste evolutie si comunicare (schimb de informatii accelerat) iar descoperirile din ultimii 200 de ani au avut un asa impact incat au accelerat evolutia (pe mai multe domenii) aproape exponential.

          Urmatorul domeniu ce va face acelasi lucru va fi AI, dar mai dureaza putin pana il perfectionam. (nu degeaba toate marile companii investestesc masiv in AI).
          I have no special talent. I am only passionately curious.

          Comment


          • mr.K nu tine doar de inventii...tine si de mentalitatea societatii...si de preocuparile ei. Cu mult inainte principala preocupare era hrana. Cand hrana nu a devenit cea mai stringenta problema...elemente a societatii au putut sa se orienteze spre cercetare. Mai mult..inventiile...sunt in sistem piramidal. De exemplu, daca nu aveam un Faraday sau un hennry...cam nu aveam nici o inventie (in afara de probabil lungura de fier). Pana nu au venit ceva inventatori...sa formeze o baza (baza pe care sta toata stiinta noastra)...nu s-a putut descoperi nimic...iar totul este intr-o avanlansa. Fiecare inventie (ori cat de absurda si inutila pare)...contribuie la alte 10 inventii...
            P.S. Free energy nu exista...asta-s tampenii...si ca sa aibe priza la prostime...sunt atribuite unor personalitati. De exemplu, eu am un aparat inventat de arhimede ce face free basini...si construiesc o macheta (evident...pt youtube)...

            Ba si bateriile litiu-ion, litiu-polimer se pot recicla...si inca foarte bine (am postat n link mai sus)

            Comment


            • Teorie stiu si eu.
              Toata stiinta avansata n-a fost in stare sa explice niste maruntisuri antice, gen piramide egiptene.
              Exemple de genul sunt cu sutele.
              Ma rog,asa sunt eu, mai sceptic.

              Oricum, dupa inventiile majore din secolele 18-19-20, acum se bate pasul pe loc.

              Comment


              • Originally posted by Seba View Post
                atatea mituri sunt despre tesla asta,
                Boss, automobilul electric a fost inventat inainte sa se inventeze benzina. Avea autonomie, viteza, costuri de intretinere si fabricare mai mici decat celelalte automobile. Nu papa petrol, ce facem, nu mai vindem petrol? Ba vindem, renuntam la ce nu papa petrol.
                De ce o fi renuntat Mercedes la tehnologia folosita pe "cobre", ca doar era super fiabila.
                Am un frigider mai batran decat mine si functioneaza perfect. Pai facem lucruri care tin zeci de ani? Se satureaza piata si dam faliment.

                Comment


                • Am un frigider mai batran decat mine si functioneaza perfect
                  Depinde si ce consum are. Tu poate iti permiti sa-l platesti, dar s-ar putea ca omenirea sa nu poata produce atat curent cat e nevoie ca sa functioneze numai aparate casnice de conceptie veche, cu consum de 2 ori mai mare decat cele moderne.

                  Comment


                  • mr.K ce mituri legat de piramide? In principiu cam multe chestii sunte explicate...si pt multe inca se cauta explicatii...dar la un moment dat se gasesc.
                    Ai ramane socat...dar problemele simple sunt cel mai complicat de rezolvat: Cancer-ul...care in esenta-i o problema banala...erori de diviziune a ADN-ului...totul este sa bagi un "CRC" mai bun in el...sau sa impedici aparitia de erori cand se divide o celula., SIDA ...totul este sa reusesti sa indentifici virusul...sa-l ercunosti...etc. Virusul se mascheaza foarte bine...si organsimul il confunda cu celulele proprii. Si cu toate astea...inca nu avem tratamente

                    Productia de curent nu este o problema...marea problema este transportul lui (de asta de vo 20 ani s-a inceput cresterea treptata a tensiunii...initial aveam 220V...dupa care 230...si acum avem 237. Cu cat tensiunea este mai mare...cu atat transportul este mai usor si mai facil...problema-i ca nu poti sa spui: de maine totul merge la 360V...ci trebuie sa o cresti usor...si cum tehnologia veche se caseaza...poti sa mai cresti cu 0.5-1V...tehnologia noua vine cu noua tensiune...etc..
                    Mai mult, cu productia de curent...este o alta mare problema: Ca sa produci din surse alternative...trebuie sa ai grija ca tehnologia folosita sa nu fie disponibila maselor (gen panouri foto voltaice etc)...si asta pentru ca...se ieftineste tehnologia...devinind disponibila maselor...si toata lumea-si produce curent acasa...si niemni nu mai cumpara de la producatori industrali...deci profituri mici. De asa si tehnologiile altenrative sunt adoptate asa de greu...si se si ieftinesc greu. Cu toate astea, daca acum 10 ani, un panou de 250W costa aprox 1000 euro...acum gasesti si la 250 euro

                    Comment


                    • Originally posted by mr.K View Post
                      Depinde si ce consum are.
                      ...consum de 2 ori mai mare decat cele moderne.
                      Ideea era ca functioneaza foarte bine inca.
                      Imbunatatirea ar fi reducerea consumului dar... sa reducem consumul?
                      Cele moderne consuma de 2-3 ori mai putin dar nu mai tin 10-15 ani. In situatia asta dau 1500 de lei pe un frigider care moare dupa 5-6 ani si dau iar 1500 pe altul sau imi consuma putin mai mult si dau 1500 de lei in 25-30 de ani?

                      Comment


                      • Stiu o persoana, dintr-o alta tara, care are contract pentru o eoliana.
                        Se amortizeaza in vreo 7 ani.
                        Sunt zile in care produce minus nu stiu cati kw, pentru ca eoliana consuma initial niste curent pentru a imprima miscarea de rotatie elicei.
                        Daca vantul e calm si tot se chinuie sa porneasca de n ori pe zi, consumul de curent creste.
                        Daca nu ai vant puternic pe perioade lungi, sigur eolienele nu sunt o solutie sustenabila pentru productia de energie electrica.

                        E buna si energia regenerabila, dar per total, e ca un scuipat in ocean, stii ca l-ai dat, dar nici nu se mai vede.

                        Comment


                        • Deci...se amortizeaza in 7 ani...adica per ansablu prouce. Cand tragi linie...a produs mai mult decat a consumat+cat a costat+cat a costat el
                          Vant pe perioade lungi ai...trebuie dar sa nu-ti pui eoliana in pod Si trebuie sa gasesti locul potrivit (de exemplu, eu in TM la bloc...si chiar la casa...n-am unde sa o pun pentru ca nu produce. Dar daca ma duc sa o pun la tata...produce cam 100% din timp
                          Energia regenerabila este cea mai inteleapta miscare pe teemen scurt si lung: Ai resruse aproape inepuizabile, extrem de ieftin de produs...si practic poti sa produci la ce scara ai nevoie (de la 1KW/zi la 100GW/zi)

                          Comment


                          • Asta nu e eoliana de pod, e din aia de care vezi prin Dobrogea, in parcuri de zeci/sute.
                            La alea artizanale, nu stiu in cat timp recuperezi "investitia", si ce anume poti face cu curentul produs. Poate sa alimentezi vreun bec.

                            Comment


                            • Este stiut sau nu, faptul ca exista un consum tehnologic, in cazul eolienelor; acesta nu se refara insa la initierea miscarii palelor; doar vantul face asta, dupa ce este eliberata frana (de regula aceasta este actionata automat in cazul depasirii unei viteze, considerate de siguranta, a vantului, pentru a reduce viteza de rotatie a turbinei, sau in cazul unor defectiuni)iar mecanismul complex, alcatuit din senzori, controleri si servomotoare, ajusteaza pozitia rotorului turbinei pe directia cea mai favorabila, pentru a se obtine maxim de energie din viteza vantului.
                              Degradarea unei societati, incepe cu criza morala profunda a acesteia.

                              Comment


                              • Dar intr-un cuvant...produce mai mult decat consuma...daca se amortizeaza in 7 ani...altfel...

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google