Discutii Amicale Despre Politica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Big BIG LIKE Seba

    „Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii.”

    Comment


    • Despre ratingul S&P, degradarea prin clasarea la "outlook negative", este o avertizare de posibila viitoare scadere a ratingului.
      Eu zic sa ne uitam la o manevra similara a S&P in cazul Ungariei din 2011.


      Nov 24, 2012 12:57 pm CET
      A surprise downgrade by rating firm Standard & Poor’s Ratings Services of Hungary’s foreign and local-currency debt even deeper into junk category “cannot be taken seriously,” the country’s Economy Ministry said Friday.
      S&P lowered Hungary’s rating to BB from BB+, with a stable outlook, due to its view that Hungary’s unorthodox economic policies, including one-off measures, could erode the country’s growth potential while still leaving budget deficit goals increasingly difficult to meet from 2014 onward.
      Da, Ungaria a fost in 2011-12 degradata la categoria "gunoi". Si a dus-o fara nicio problema 7 ani mai tarziu cand S&P si-a mancat rahatul si a zis ca economia este "strong". Ungaria a fost degradata pentru "politicile economice neortodoxe". Adica cele care nu sunt neoliberale.

      21 aug 2018
      Standard & Poorʼs Global Ratings on Friday affirmed Hungaryʼs "BBB-/A-3" long and short-term foreign and local currency sovereign credit ratings. The outlook on the ratings remains "positive," Hungarian news agency MTI reported.
      S&P similarly affirmed Hungaryʼs sovereign rating in its previous scheduled review on February 16, 2018.

      "Hungaryʼs strong external profile, its resilient export-driven economy, low private sector debt levels, and the flexible exchange rate regime support the sovereign ratings," S&P said, explaining its rationale for affirming the ratings. "Relatively weak checks and balances between government branches, moderate wealth levels, and high public debt are key constraints on the ratings," it added.

      Comment


      • Originally posted by Silviu View Post
        Se pricep totusi la ceva si PSDistii: sa retrogradeze economia la nivel de rating negativ :-))
        Ca “spune” Standard&Poor s? Poate sti, sau poate nu, “obiectivitatea” lor in mentinerea “ratei” la nivel AAA pentru banci la activele garantate prin creanțe ipotecare (subprime) tranzactionate. Daca nu iti spun eu, incasau morman "s-o tina sus" (rata). A “pus umarul” si la “cazul” Enron, la fel cum a facut-o si Andersen, unul din “cei 5 mari” (firma audit) care, printer altele, “transforma” cheltuielile in investitii. Altfel “agentia” S&P e “os da rama”, la fel ca “bancutele” din “curtea noastra”.

        Ia uite ce fac astea elvetiene. Mai acu ne spunea ambasadorul d-acolo ce “mizerie”-i la noi si ce cinstiti "e" ei.


        @Fernando
        Iar incepi?
        Last edited by gogeala; 1 March 2019, 23:51.
        "ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji".

        Comment


        • Originally posted by Seba View Post
          rieker e la lugoj, unde primar e un psd-ist, francisc boldea. saht-mat!
          Seba, nimeni nu a pretins ca Rieker ar fi din Arad. Am si spus ca este din Lugoj. Dar aceasta firma este una care a detaliat prin ce trecea ca sa obtina forta de munca necesara.
          „Firma Rieker a început activitatea în România în Februarie 1998 și a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producție ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existență peste 20.000 de salariați și au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi. Piața muncii este extrem de dinamică și de competitivă în județul Timiș și va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forța de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaților. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forței de muncă calificată în domeniul confecții încălțăminte din cauza absenței școlilor profesionale. Cu toate că numărul actual de angaiați nu depășește 700, rezultă o fluctuație foarte mare, din ce în ce mai accentuată în ultimii ani, circa 40 % din angajați find noi, ceea ce duce la o scădere a calității produselor. Productivitatea muncii de asemenea este în scădere. Aproximativ 55 % din personalul angajat face naveta cu 11 autobuze din localitățile din jurul Lugojului, unele autobuze aducând angajații chiar și de la 70 km , ceea ce însemnă de asemenea costuri însemnate”, a anunțat Rieker, sub semnătura directorului general Markus Rapp.
          Fata de firmele care pleaca lasand in urma peste 5000 de someri in jurul Aradului lui Falca, al PNL-ului, si care firme acuza in principal motive locale, culmea avand ca avantaje majore apropierea de A1 si de granita la Curtici: lipsa canalizarii, a autobuzelor pre-orasenesti care sa duca oamenii la munca, a penelor de curent, a drumurilor judetene stricate pe care nu se poate face naveta, firma din Lugoj a mentionat exclusiv lipsa fortei de munca. Spune foarte clar mai sus: "lupta acerba pentru atragerea angajatilor". N-a spus ca da cu autobuzele in gropi, n-a spus ca are pene de curent care ii strica utilajele, n-a spus ca trebuie sa isi faca nevoile in tufisuri. Asta se intampla in zona administrata de panarama Falca si PNL-ului. Aradenii n-au vrut sa voteze nici macar pe reprezentantul societatii civile. Sa ramana cu Falca de gat pana cand foamea ii va razbi.

          Aceeasi problema a depopularii si a lipsei fortei de munca a fost descrisa intr-un editorial de Nistorescu:
          Am un prieten în Transilvania. Îl cheamă Silviu. Soția lui a fost medicul de familie al părinților mei. Ne vedem de cîteva ori pe an. Eu nu stau toată ziua pe la Orăștie, el n-are timp de povești. Aleargă ca o mașină din carne și oase.
          Omul este inginer dar are sînge de om pragmatic. Cînd s-a făcut praf industria mecanică de la Cugir și fabica de la Orăștie a început să gîfîie (unde am luat și eu primele lecții de viață, într-o mare școală a muncii), Silviu Filip și-a cumpărat cîteva mașini vechi de injecție și, mai apoi, două freze vechi și un strung și a înființat o asociație familială. Cei mai mulți au rîs de el, așa cum au zîmbit îngăduitor și pe seama mea cînd le-am spus că plec la Cluj să urmez Filologia. Ei bine, prietenul meu a dezvoltat o făbricuță și, mai apoi, o fabrică de matrițe. S-a dotat cu mașini de prelucrare prin eroziune și pe bază de coordonate și astăzi deține una dintre cele mai performante fabrici de matrițe din Romania, deși lucrează mai ales cu meseriași de vîrsta a treia. Produce matrițe complexe pentru marile trusturi ale industriei germane și franceze. Cu 60-70 de muncitori face minuni. Ca să lucrezi cu el și să te introducă în calendarul său, trebuie să aștepți sau să fi cîștigat un loc special între contractele sale.

          Într-o zi, l-am întrebat pe Silviu Filip de ce nu-și extinde fabrica? La vocația lui de manager ar putea repune pe picioare chiar și acel cimitir industrial de la marginea Orăștiei.
          Și-a netezit mustața cu dosul mîinii și a zis:
          –Nu mă lasă! Nu mi-ar da un metru din vechitura asta, nici dacă ar fi să mai crape o dată. Și nici nu am cu cine. Nu mai sunt oameni.
          – În toate satele dintre Orăștie și Cugir nu mai găsești meseriași?
          -Nu!
          Cu trei decenii în urmă, la Cugir, în fiecare dimineață mergeau cîteva trenuri lungi și încărcate cu meseriași de clasă. Nicăieri în România, poate cu excepția secțiilor de la avioane Băneasa sau de la Turbomecanica, nu găseai asemenea artiști în mecanică. Lucrau cu integrale și foloseau lejer calculul diferențial și rapoartele complicate de transmisie. Acum, abia au salvat linia ferată între Șibot și Cugir. Se circulă numai cu microbuzele. Dacă n-ar fi venit Mercedesul cu Star Transmision, ar fi fost jale. Ai fi putut trage cu pușca prin uzina de jos și prin cea de sus. Așa, s-a relansat un fel de puiuț de mecanică fină. Pe vremuri, la Cugir, lucrau 16-18.000 de oameni. Acum, faimoasa investiție germană dacă sare de 1.000 de angajati !
          Și Silviu Filip îmi spune povestea unui muncitor de pe o mașină de frezat, plecat să se însoare în Germania. După niște ani, omul a divorțat și s-a trezit pe stradă, nas în nas, cu fostul său patron.
          -Cît cîștigi în Germania?
          -1.900 de euro pe lună.
          -Hai acasa că-ți dau 2.100, fără ore suplimentare!
          -Salutarea taică, nu mă mai întorc! Nu banii sunt totul!
          Emigrația noastră economică începe să prindă rădăcini pe afară, iar în țară situația devine dramatică. Nu mai au cu cine lucra. Mai ieri, canadienii dădeau publicității informația că, de la liberalizarea vizelor, în Canada, au fost 50.000 de solicitanți.
          Cu trei decenii în urmă, la Cugir, în fiecare dimineață mergeau cîteva trenuri lungi și încărcate cu meseriași de clasă. Nicăieri în România (...)


          Fenomenul care se intampla in Transilvania este o emigratie in masa peste care se adauga o supra-licitare din partea firmelor occidentale care au crezut ca dau de Estul Salbatic in care gasesc resurse umane crescand din piatra seaca, combinata cu o lipsa de flexibilitate din partea autoritatilor de a permite imigranti. PSD a stabilit limita de imigranti la 20 000 pe 2019. Cam putin dupa parerea mea.

          Cu alte cuvinte, in Transilvania se desfasoara ultimele faze ale apogeului unei bule investitionale din partea firmelor occidentale. Forta de munca limitata si in scadere pune stop acestui val si este normal sa urmeze refluxul iar caderea este cu atat mai dura cu cat vine mai de sus. Trebuie sa va ganditi daca vreti vietnamezi lucrand printre voi. Multi, cata frunza si iarba. Pentru ca romanii plecati nu se mai intorc.
          Last edited by gecmc94; 2 March 2019, 01:17.

          Comment


          • Gogule, dute și mai strange niste firimituri de la tătuca. Tocmai ai fost trecut în lista de ignore.
            Last edited by Cristi_Xp; 2 March 2019, 10:11.

            „Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii.”

            Comment


            • Il iubesti pe Falca si il urasti pe Dragnea? La declaratii seamana foarte tare:

              Alegeri 2016, Falca castiga in fata opozitiei, a lui Sebastian Bulumac (Societatea Civila), si spune:
              cetăţenii vor decide, cu sau fără votul meu, pentru muncă, pentru împlinire şi mai puţin pentru ură şi minciună“, a declarat Gheorghe Falcă.
              Congres PSD 10 mar 2018, Dragnea spune:
              Este o atmosferă deteriorată de ură, de suspiciune și conflict.
              Sau poate te-au enervat afirmatiile mele referitoare la vestul tarii. Stiu ca unii dintre voi sunteti de pe acolo. Este parerea mea despre Banat si Ardeal pe baza unor parametri economici care nu sunt sustenabili.
              PIB-ul per capita din judetele respective (Timis, Cluj, Sibiu) nu justifica preturile ridicate la imobiliare/chirii. Sunt comparabile sau mai mari cu cele din Bucuresti si nu cu cele din Ilfov. Dupa aceasta mini-bula, ele vor reveni in zona de suportabilitate pe care economia regiunii/judetului o poate sustine.

              Bucuresti 27180 euro PIB per capita
              Constanta 14100 euro
              Cluj 13200 euro
              Timis 12840 euro
              Prahova 12470 euro
              Brasov 12070 euro
              Ilfov 11230 euro
              Alba 10980 euro
              Sibiu 10650 euro
              Arad 9690 euro


              PIB judete total si pe locuitor 2018.jpg


              Iata aici o analiza comparativa 2008-2018 si cum a evoluat ponderea unei regiuni in PIB-ul tarii. Vestul a scazut ca pondere de la 9.8% din PIB-ul tarii in 2008, la 9.5% azi. Bucuresti a crescut de la 26.1% la 27.3%.


              PIB pondere judete in regiuni 2008 2018.jpg

              Comment


              • @gecmc94
                Mi-ai umplut capul de ganduri.
                Asta-mi trebuia acum, sa ma-ntreb care sunt adevaratii "mitici"?
                "ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji".

                Comment


                • gecmc94, cred ca Seba doar iti spunea ca Lugojul nu e in aria administrativa a lui Falca ci a unui PSDist, cum defapt tot Timis-ul este condus de PSD. Si unde avem, surpriza, aceeasi problema.

                  Originally posted by gogeala View Post
                  Poate sti, sau poate nu, “obiectivitatea” lor in mentinerea “ratei” la nivel AAA pentru banci la activele garantate prin creanțe ipotecare (subprime) tranzactionate. Daca nu iti spun eu, incasau morman "s-o tina sus" (rata). A “pus umarul” si la “cazul” Enron, la fel cum a facut-o si Andersen, unul din “cei 5 mari” (firma audit) care, printer altele, “transforma” cheltuielile in investitii. Altfel “agentia” S&P e “os da rama”, la fel ca “bancutele” din “curtea noastra”.
                  Acesta nu este un contra argument.

                  Stim insa un alt lucru: S&P sunt un fel de etalon la care investitorii se uita. Vad ca si guvernul o da cotita si a cerut pasuire vreo 2 saptamani sa mai carpeasca putin problema. Semn ca totusi nu sunt de aruncat la gunoi acestia de la S&P.


                  I have no special talent. I am only passionately curious.

                  Comment


                  • Si regiunea Bucuresti / Ilfov este condusa de PSD. Ba chiar istoric a cam fost dominata de acestia. Ei si? Progresul economic este incontestabil. Cum se explica?
                    Last edited by gecmc94; 4 March 2019, 23:09.

                    Comment


                    • Simplu: fiind capitala a atras multa forta de munca ce a atras la randu-i multe companii (investitori). Acesta a fost atuul Bucurestiului. Iar Ilfov s-a dezvoltat din cauza Bucurestiului, un fel de efect secundar.
                      I have no special talent. I am only passionately curious.

                      Comment


                      • Da, asa cred si eu.

                        A scris Socol o analiza in ZF. Este cam grea si n-am avut rabdare acum. Insa am luat un grafic de la el si am adaugat unul creat de mine.
                        Primul grafic este o analiza a ratingurilor date de marile agentii de rating. Slovenia. S&P i-a dat A+. Enorm. Sa vedem performanta cresterii economice comparativa dintre Slovenia si Ungaria. Ungaria fiind oaia neagra, urata de agentiile de rating din motive de politici neortodoxe ale lui Viktor Orban. In al doilea grafic sunt cresterile economice ale celor doua tari. Ungaria bate Slovenia de le ies fitele S&P din cap.

                        pag-3.jpg

                        slovenia-hungary-gdp-growth.png

                        Comment


                        • Originally posted by Silviu View Post
                          Semn ca totusi nu sunt de aruncat la gunoi acestia de la S&P.
                          Cine a spus ca sunt de aruncat? Parerea lor conteaza, inca. Eu am spus, folosind alte cuvinte, ca am indoieli in privinta obiectivitatii lor. Exact cum s-a indoit “lumea” in privinta obiectivitatii si corectitudinii “lui” Andersen dupa “isprava” de la Enron. Si s-a indoit asa de tare incat din “5 mari” au ramas doar 4. Pentru ca un raport “emanat” de ei era considerat biblie de orice investitor “inainte de Enron”. Dupa, doar maculatura.

                          Am umblat ceva prin Europa si-am dat o raita, doua si prin patria primului aliat. Te asigur ca daca cineva are de dat o “atentie” se-ntind rapid cateva maini gata s-o ia. Avem multi corupti dar au si ei destui, si mai lacomi decat ai nostri. Nu trebuie decat “trecute in revista” scandalurile de coruptie (si sumele) din Europa in ultimi 5 ani. Altfel se gasesc mereu “sfinti” care sa ne certe si sa ne arate cu degetul ca si cum aici ar fi leaganul coruptiei. Si ca sa fac o comparatie, “putin” exagerata, cum ar “parea” ca un violator sa certe pe cineva ca a pus mana pe fund uneia. Asa si cu “europenii”, apucaturile care la ei sunt considerate virtute la noi sunt de porc.
                          Last edited by gogeala; 5 March 2019, 00:06.
                          "ana pauker si cu dej au bagat spaima-n burgheji".

                          Comment


                          • gogeala apropo de semnătura ta, poate nu strica sa îți arunci ochii în link-ul de mai jos și sa mai asculți și mărturiile celor din NE tarii, sa vezi ce părere au despre libertatea adusa de Stalin.
                            Am cunoscut oameni, care au povestit de ororile trăite de romanii sub ocupația rusa și a soldaților sovietici.
                            Românii din Bucovina de Nord şi Basarabia, victimele politicilor de deznaţionalizare, mulţi dintre ei chiar deportaţi în Siberia, au rămas devotaţi ţării lor. Dincoace de Prut, autorităţile române nu par să împărtăşească devotamentul alor noștri. 

                            Comment


                            • Originally posted by gecmc94 View Post
                              Si regiunea Bucuresti / Ilfov este condusa de PSD. Ba chiar istoric a cam fost dominata de acestia. Ei si? Progresul economic este incontestabil. Cum se explica?
                              o data ti-a raspuns Silviu, a doua e ca destul de multe firme mari au sediul fiscal in Bucuresti si banii alora se raporteaza la Bucuresti. In plus, toate directiile, ministerele, cam tot ce tine de bugetari, apare tot la bucuresti. Cred ca nimeni nu contesta faptul ca Bucuresti e cel mai amre contribuitor (cine contesta asta, bate campii), dar e si de asteptat. Faptul ca Bucuresti s-a dezvoltat sub PSD nu arata mai nimic, pt ca Timis, Sibiu, Arad, s-au dezvoltat sub orice altceva decat PSD. A, poate arata ca toti au atat oameni capabili cat si pramatii (vezi judetele psd-iste prin traditie si care consuma mai mult decat or sa produca, poate, vreodata). As inclina mai mult spre ultima afirmatie, aia cu pramatiile (vezi fostul primar Buc, Timisoara, urmariti penal, unul pntcd, altul psd), ceea ce arata ca dezvolatrea unor judete/orase/regiuni nu tine neaparat de cine conduce zona. Bucurestiul are avantajul fortei de munca si a faptului ca e totusi capitala unei tari, zona de vest are avantajul apropierii de granita. Cumva ne-am dezvoltat din nertie, pt ca in judetele "sarace" se vede "mana conducatorului", iar acolo, cam oricine s-a perindat, si-a dat cu firma-n cap. Nu cunosc statistic cine a condus cele mai sarace judete, dar prespun ca psd, pdl si pnl au fost "artizanii" dezastrelor.
                              Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                              Comment


                              • Seba, in articolul indicat se face urmatoarea precizare.

                                Multă lume se întreabă de ce Bucureștiul are o pondere atât de mare în PIB

                                Cei mai mulți sunt tentați să dea vina pe multinaționalele care au sediul în capitală pentru PIB-ul ridicat.
                                Chiar și unii așa-ziși economiști fac această greșeală.
                                PIB-ul regional sau județean se calculează pe baza informațiilor culese din teritoriu, urmărindu-se să se stabilească cât mai exactce se produce local.
                                Alfel, i-am spune PIB făcut de multinaționalele cu sediul în București și nu PIB local. Am mai spus asta, dar repet de fiecare dată, pentru că
                                mereu dată se aduce în discuție impactul multinaționalelor.
                                Dacă MCDonanld`s are sediul în București și restaurante în toată țara, în PIB-ul Bucureștiului va intra activitatea restaurantelor din capitala, plus activitatea de management de la sediul central, care e tot în capitală. În PIB-ul județelor va intra activitatea restaurantelor din acele județe.
                                La fel e în cazul Băncii Transilvania, care are sediul în județul Cluj, și la fel e în cazul oricărui județ ce are companii cu puncte de
                                lucru în alte județe. Mulți confundă plata taxelor cu PIB-ul local, dar vorbim de două chestiuni distincte.&nbsp
                                Dar ai dreptate intr-un punct, functionarii din ministere sunt binisor platiti si ei ajuta la consumul populatiei, deci ajuta PIB-ul local. N-as zice insa ca asta da mai mult la PIB decat dupa virgula.

                                Cred ca cele mai sarace judete sunt cele ale UDMR. Din pacate pentru minoritatea maghiara.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google