Discutii Amicale Despre Politica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Originally posted by gecmc94 View Post
    Ceva firav începe să se miște în sensul reînceperii unor activități ce fuseseră suspendate. Sunt probabil niște fabrici care încep să prepare componente pentru companiile din Vest care au niște planuri să redeschidă.
    miercuri 795.291 155.675
    joi 862.557 173.834
    luni 952.929 187.548
    miercuri 1.013.522 200.927
    luni 1.046.527 215.656
    joi 901.623 233.798
    Acum avem 609.614 și 397.808.
    Chiar dacă numărul contractelor suspendate a scăzut prin redeschiderea unor fabrici, se observă că de la intrarea în starea de urgență, numărul nu a scăzut atât de mult. De la 795 de mii pe 1 aprilie, la 609 azi în stare de alertă. Nu avem situația din martie. Însă suma de la 1 apr era de 955 de mii, acum este de 1008 mii. Este clar că multe afaceri au închis definitiv. Aproape 250 000 de șomeri în plus față de acum 2 luni.

    Comment


    • fabricile de care zici tu, nu au inchis, nu au dat in somaj, cel putin in tm sunt vreo 10 si au mers toata perioada asta, au bagat cateva zile oamenii in 75%, nu au dat afara, la cateva s-au facut chiar angajari in perioada asta... firmele mici insa s-au dus dracului.
      cat despre "saracii oameni", se asteptau sa circula ca voda prin loboda? nu era la mintea cocosului ca tre sa fie verificati? eu am stat 5 ore in vama la greci cand nu era pandemie si buletinele de romania erau verificate de la distanta si ne bagau in fata peste rand. acu, astia se asteapta la ce? gandeste-te ca daca delimitezi spatii de 2m, cu 300 de oameni ai intrat cu spatiul de izolare pe teritoriul ungariei, iar astia vin cu miile zilnic. unde dracu' sa-i bagi, muti vama 3km mai in interiorul tarii sau ii izolezi la Szeged?
      bine ca ti-i mai mare dragul cand vezi cati voteza psd pe ideea ca fura, dar ne dau si noua ) desi ministressul asta al turismului e la fel de mediocru ca ala de la interne, doi retardati. cel putin la fel de destepti ca ala de la industrie al psd care stoca curent alternativ in rezervoarele de gaz. pt mine ala ramane referinta in domeniu si oligofrenuta larguta, care explica ea ca marire cu 100% nu inseamna dublare, depinde de care parte a graficului stai. ea era obisnuita sa stea de-o anumita parte, dar nu a graficului si da, in cazul ala daca aveai tauat "100" cand era mare, daca scadea la jumate, s evedea "10".
      Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

      Comment


      • Cică știrea zilei este noul plan al Comisiei Europene, Next Generation EU. Suma netă de 21 mld € (asta dacă găsește o contribuție de 12 mld €).
        Banii vor intra pe proiecte în special guvernamentale, dacă se face un plan care să fie raportat la CE în aprilie 2021. Urmează aprobarea lui, alte câteva luni. Deci banii și proiectele cândva în 2022. Planul va merge în paralel cu fondurile europene din perioada 2021-2027. Comisia Europeană va obține acești bani din împrumuturi pe termen lung, de peste 10-20 ani. Pe care îi va plăti înapoi din taxe și impozite. Inclusiv taxe pe companiile IT sau pe plastice pe care le vom plăti tot noi. În următorul buget, din fondurile europene România ar putea spera la peste 40 mld €. Deci ar fi acei 20 mld € pentru coronavirus și cei 40 mld €.

        Japonia a anunțat azi încă un trilion de dolari, al doilea după cel de acum o lună. În total spune premierul, aproape 40% din PIB într-o țară deja îndatorată până peste cap, cu datoria publică ajunsă la 237% din PIB. Nicio problemă, o tipărește Banca Japoniei în totalitate.

        Suedia și-a sacrificat proprii cetățeni, murind cu peste 2000 mai mult decât în țările vecine, ca să încerce să nu afecteze economia (și tot a afectat-o). Și acum vin țări mai sărace din UE și îi cer bani nerambursabili, îi cer ca suedezii să preia datorie la comun ca să le dea lor. Cum va accepta Suedia așa ceva? Eu nu aș accepta.

        Se fac că nu înțeleg liderii economici care ne conduc, dar ei administrează economia globala după o teorie monetaristă modernă prin care soluția la orice problemă este tipărirea de bani. Rezultatul concret este că dobânzile la economii sunt aproape zero, oricum sub rata inflației. Practic orice om care are economii le pierde puțin cu fiecare lună care trece. Și dobânzile vor rămâne la acest nivel pentru mulți ani de acum înainte pentru că statele însele nu pot tolera dobânzi mai mari, ele fiind foarte îndatorate. Inflația reală va fi de neoprit. Doar că nu va fi neapărat în morcovi, cartofi, mere (deși s-au scumpit și acestea care sunt măsurate de INS).

        Comment


        • Despre DNA. Procurorul sef al DNA a dat un interviu in care explica performanta recenta a DNA. Este asa de penibil. Asa de penibil.

          Procurorul sef se lauda cu activitatea din ultimele luni. Si posibil sa aiba dreptate. Mai ales cand vorbeste de flagrantul cu spaga cash de la tribunal unde erau implicati si magistrati.

          Dar unde devine penibil este când încearcă să explice lipsa de performanță din ultimii ani.

          A avut de suferit, cred eu, și din cauza atacurilor unor persoane cercetate sau condamnate în dosarele DNA, atacuri lansate atât împotriva Direcției, cât și împotriva procurorilor, în mod individual. Acest lucru a făcut ca activitatea procurorilor să nu mai fie făcută cu același entuziasm ca și în anii precedenți, în momentul în care lupta anti-corupție era susținută, cel puțin declarativ, de toate instituțiile statului. În ultimii ani, activitatea DNA a fost atacată și de persoanele cercetate, de cele mai multe ori pe nedrept, dar și celelalte instituții n-au excelat în a sprijini lupta împotriva corupției. Acest lucru a dus la descurajarea activității procurorilor și gândiți-vă că în anii trecuți au fost afectate legile justiției, s-a încercat masacrarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, lucru care până în prezent nu a reușit. Proiectele de modificare au fost lăsate încă în amorțire, dar încă sunt pe rolul Camerei Deputaților și Senatului. Nu s-a reușit modificarea drastică, în detrimentul cetățenilor cinstiți a acestor coduri, dar în schimb, s-a reușit modificarea legilor justiției, a celor de organizare judiciară, a celor privind statutul procurorilor și judecătorilor. Gândiți-vă că s-a modificat modalitatea de accedere în DNA, cu toate că înainte era aceeași modalitate de accedere la cele două structuri de parchet specializate, printr-un interviu la care participa cel care dorea să ajungă procuror la DNA, acum numai în ce privește DNA s-a schimbat această modalitate și există în prezent o prevedere care arată că se parcurg două etape de evaluare: un concurs în fața unor comisii și apoi în fața CSM, o procedură diferită față de a procurorilor DIICOT. De asemenea, au crescut vechimea și mulți procurori au fost nevoiți să plece din DNA și asta înseamnă că dosarele rămase de la procurorii obligați să plece în urma acestor modificări au fost repartizate altor procurori. Încărcătura a fost extraordinar de mare și acest lucru duce la o lipsă a eficienței și la o învechire a dosarelor rămase în lucru. Avem procurori care au 200 de dosare în lucru în acest moment. Sigur că procurorul are la dispoziție un polițist sau doi, dar este un volum de muncă enorm.”
          Să le luăm pe rând. Deci chiar procurorul șef al DNA ne spune că procurorii sunt niște speriați. A venit Dragnia, a venit Tăriceanu, au dat din gură la TV despre abuzuri și gata, procurorii s-au temut? Asta ne spune. Că au fost date "atacuri, de multe ori pe nedrept". Aha... Deci nu "mereu pe nedrept". Ci doar "de multe ori". Deci există și cazuri unde atacurile au fost "pe drept". Păi ce tratament doreați procurorilor când în acele cazuri "pe drept", făceați jocuri politice, intervenind în schimbarea de guverne și terfelind DNA-ul?

          Mai zice apoi că procurorii s-au cumințit, s-au temut din cauza schimbării Codurilor Penale.... Dar stai... chiar el apoi spune că nu s-au schimbat. Dar dacă sunt ținute în sertar, asta îi intimidează pe procurori. Ce penibilă justificare.

          Mai spune apoi că s-au schimbat Legile Justiției. Da, s-au schimbat. Și procurorii se tem. De ce se tem? Că dau două concursuri. Aaaah. Asta era. Iată de ce se tem procurorii DNA. Că dau două evaluări. Pfoaaaa. Deci sunt la fel ca elevii care nu vor să dea BAC-ul ci vor să ungă școala cu untură să o mănânce câinii. Aș zice, "la muncă, procurorilor, că aveți niște salarii astronomice și trebuie să dovediți că le meritați". Nu vă mai plângeți. Auzi tu, salarii de 27000 lei pe lună, salariu fără sporuri. Fă treabă de banii aceștia. Sau este mai călduț să rămâi procuror de provincie, în barcă cu autoritățile locale, cu șpagă, cu interese, cu mafia locală în brațe?????
          Last edited by gecmc94; 28 May 2020, 10:45.

          Comment


          • Daca nu ma insel, nici o tara (poate cu exceptia SUA) nu isi poate tipari moneda cata vrea. Chiar si-n cazul SUA cred ca exista ceva mecanisme de control. Iar gradul de indatorare al unei tari e permis si-n functie de puterea economica, nu doar procentajul din PIB. Canada, de exemplu, avea acum cativa ani o datorie de cateva ori mai amre decat a noastra, dar la PIB-ul lor, isi permit sa cumpere Romania cash, iar noi nu ne permitem nici macar excursii in Canada.
            Nici o tara puternica din blocul european nu cred ca va accepta teoria asta socialista ca aia bogati sa dea mereu alora saraci, mai ales ca economia alora nu e sustinuta, cum zic unii, de migrantii stabiliti acolo, nici pe departe. Olanda s-a opus mai demult inca de cand a iesit ideea asta acum cam o luna, sunt convins ca nici Germania, Danemarga, etc, nu vor inghiti galusca pt italieni, romani, portughezi, spanioli...
            Cat despre "liderii economici", uita-te si la cei politici sa vezi ca in afara de gargara cu o s afacem, o sa fie bine, avem grafice, nu au multe calumea. Arata mai degraba o adunatura de corporatisti incapabili dintr-o parodie facuta dupa falimentul unei mari firme.
            Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

            Comment


            • Da, lideri mă uit și eu. Și iată ce văd. Miniștri care fumează trabuc (care pare stins, poate doar îl rumega), Orban care fumează țigaretă. Iar ministrul economiei are un păhărel de whiskey. În ceea ce pare o cameră oficială, de serviciu, la Guvern.

              Attached Files

              Comment


              • Eh, conducerea Guvernului a fost amendată pentru tot ce se vede în poza respectivă. Mai rămâne ca noi ceilalți să îi amendăm la vot pentru nesimțirea lor. Fiecare vede cum. Eu o să votez contra SRI (și nu am cum să votez PNL sau PSD, aceste partide acum cotropite de securiști), contra minciunilor lor. Voi vota UDMR la parlamentare. Să fie clar.

                Iar USR, politicienii din el, iar reiau povestea Ardealului și a ungurilor toxici.
                "Majoritatea pesedisto-aldista-udemerista a refuzat de fiecare data in ultimii 4 ani sa aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Roman de Informatii, pentru ca acestea contin informatii oficiale ingrijoratoare despre amenintarile reprezentate de extremismul etnic din Transilvania.

                Daca aceste informatii ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relatiile politice dintre PSD si UDMR-ului.

                In ultimii ani, PSD si ALDE au facut numeroase concesii UDMR si chiar au promovat sau sustinut prin artificii parlamentare initiative legislative care incalca Constitutia Romaniei. Au facut acest lucru pentru a-si asigura sprijinul in Parlament", avertizeaza Lucian Stanciu-Viziteu.
                Câte acțiuni trebuie să mai facă acest Viziteu ca să înțeleagă și alții că este mai degrabă prietenul SRI? Catavencii scriau:
                “Cei care atacă activitatea SRI nu o fac cu gândul că acest serviciu trebuie să devină unul mai democratic, mai performant și nici pentru a crește cu adevărat controlul parlamentar asupra acestuia. Cei care atacă SRI astăzi o fac doar pentru că această instituție a participat în ultimii ani la lupta împotriva corupției din România” – Lucian Stanciu-Viziteu, deputat USR, membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.  Trebuie – a […]



                Dacă ați deschis niște site-uri de presă mai respectabilă ați dat și de protestele din SUA. Scânteia care le-a aprins a fost uciderea unui afro-american încătușat de către un polițist după ce l-a dat jos din mașină și l-a pus pe asfalt. Poliția fusese chemată de către un lucrător la un magazin alimentar unde se încercase o plată cu o bancnotă de 20$ falsă. Poliția investighează oamenii de la fața locului și identifică o mașină mai mare neagră în care stăteau 3 oameni, inclusiv George Floyd. Îi iau pe toți trei către mașinile de poliție, încătușați. Alți ofițeri fac anchetă la fața locului. Victima, fără să se opună, este dusă lângă mașina poliției, cade. Imaginile lipsesc pentru câteva secunde și apar cele filmate de cetățeni cu crima, victima prăbușită lângă mașina, ofițerului cerându-i să urce în mașină, victima spunând că va urca, dar polițistul îl ucide prin imobilizarea prelungită de asfalt.

                Autoritățile, primarul, au reacționat imediat, dur. Polițiștii din grupul imediat au fost concediați, apoi puși sub anchetă....

                Dar apoi au izbucnit protestele și răscoale de genul Occupy Wall Street sau Yellow Vests. Eu le numesc și răscoale. De ce? Pentru că unii fumează, aparent este un obicei la Orban sau Aurescu, încălcând toate, dar toate legile în vigoare. Și fumat în spațiu public închis, și lipsă mască. Dar pretind maselor, "turmelor" (human capital stock) să respecte legile date de ei. Și în America s-au amestecat protestele. Sunt și afro-americani, dar sunt și radicalii Anti-Fa (unii sunt suspectați că ar fi fost și pe 10 aug în Pța Victoriei) și ai lui Soros. Au vreun sens aceste răscoale? Ele dau doar semnale, nu vor schimba nimic, tiparnița de bani va curge ca în ultimii zece ani, cei bogați devin și mai bogați. Cei săraci vor deveni și mai săraci. Depozitele bancare sunt pentru proști. Dacă nu ai capital plasat la burse, ești un nimic care tinde spre zero pe termen lung. Dacă este ceva care ne învață din reacțiile politicienilor în crize este că evoluția pieței de capital este principalul indicator luat în seamă. Nu singurul, dar principalul.



                Iar la un moment dat, "turmele" (human capital stock) se enervează de atâta inegalitate. Până și maimuțele se enervează. Echitatea socială este parte din genele animale. Se poate vedea în experimentul lui Frans de Waal cu recompensa inegală: castravete și struguri.



                Comment


                • Sunt răscoale în mai multe zone de pe planetă. Și prin Europa. Se cere "Justice" (exact ca în clipul cu maimuțele, castraveții și strugurii). Lucrurile nu sunt încă articulate, dar se simt. Iar se simte faptul ca din multele trilioane tipărite de băncile centrale, marea parte ajunge la corporații și miliardari. Așa a fost în 2009. Așa este și acum, ba chiar de 10 ori mai mulți bani. O spune și El Arian (cunoscut lider de companie de investiții PIMCO).

                  https://www.cnbc.com/video/2020/06/0...mic-issue.html
                  https://www.cnbc.com/video/2020/06/0...quawk-box.html

                  Într-un documentar de acum doi ani, DW spunea ce mare redistribuire de la săraci (de jos) către bogați (de sus) este menținerea dobânzilor băncilor centrale negative (adică sub rata reală a inflației).
                  Exploding real estate prices, zero interest rate and a rising stock market – the rich are getting richer. What danger lies in wait for average citizens? For ...


                  Un personaj din documentarul de la DW este un pensionar german care a strâns bani toată viața într-o poliță de asigurare de viață. La pensie retrage banii și nu știe ce să facă cu ei. La depozite, banca îi dă 0.01% pe an (un cent la 100 euro). Și nu știe ce să facă. Când s-a apucat să strângă, dobânzile erau la un alt nivel. Chiar și la noi, BNR prognozează o rată a inflației de 2.8% la finalul 2020 și 2.5% la anul, tot BNR a redus dobânda de referință la 1.75%. Deci mai mult de 1% sub creșterea prețurilor, în loc să fie 1% peste. Ei, BNR, fură săracii cu economii de câteva mii de lei pentru zile grele, cu câte 2% în fiecare an.

                  Ca să înțelegem mai bine cum este cu aceasta politică de segregare economică și socială o să descriu un tabel cu unele categorii:
                  Categorie Caracteristica
                  Sărăciții, cei furați de politicile băncilor centrale Nu au suficient de mulți bani decât pentru a-și asigura cheltuielile curente. Nu au economii, sau au economii doar pentru o rezervă de un an, poate doi. Nu au nicio proprietate imobiliară sau au doar o locuință minimă personală (garsonieră, casă la țară).
                  Cei de tipul pensionarului german, erau clasa medie, acum sunt sărăciți. Românilor li se fură cel puțin 2% pe an, în lei. Oamenii din această clasă erau considerați parte din clasa medie. Poate au propria locuință mai confortabilă și o rezervă financiară consistentă, considerată utilă. În banii de azi ar fi poate 30-50 000 €. Înainte de politică falimentară a băncilor centrale, aceștia depuneau banii în titluri de stat care le întorceau dobânzi rezonabile fără risc. Este important de notat faptul că o asemenea sumă nu reprezintă o rezervă prea mare. Este prea riscant să o speculezi pe bursă fără să știi ce faci. Nu este suficient de mare pentru a cumpăra o proprietate pentru a o închiria. Dacă vei cumpăra ceva, ai nevoie de credit și rămâi fără nicio rezervă de bani dacă se întâmplă ceva neprevăzut.
                  Clasa medie superioară. Sunt cei care au suficient de mulți bani pentru a fi independenți financiar. Să poată trăi din venitul adus de capitalul propriu, chiar dacă mai muncesc într-un loc de muncă înregistrat pentru a acumula cât pot fi activi. În banii de azi, au unde locui fără chirie și au lichidități de la 200 000 € în sus (sau echivalent în proprietăți imobiliare). Problema lor? Au prea puțini bani ca să conteze din punct de vedere politic. Trebuie să fie foarte atenți cum își administrează riscul investițional. Nimeni nu îi va salva (bailout).
                  Bogații privilegiați ... nimic de comentat, categoria include și pe marii investitori de la sute de milioane și miliarde. Ei sunt salvați de guverne, de bănci centrale, li se dau ajutoare de stat sau facilități greu de crezut, pornind de la rata de impozitare foarte mică, proprietăți spre uz, etc. Iar statistica a arătat că ei câștigă și în vreme de progres economic, și în vreme de criză.
                  Argumentul pentru care sunt privilegiați? Că ei creează locuri de muncă. Ei pot fura și doar plătesc prejudiciul. Ei pot ucide și cu avocați extrem de scumpi scapă de Justiție. Ei își protejează averile folosind legile scrise pentru ei și falimentul nu îi poate afecta. Sunt și miliardari onorabili dar sunt foarte puțini. De obicei nu sunt ei cei care cer bailout sau politica economică de azi. În SUA, doar 4-5 miliardari au cerut taxe mai mari pentru clasa lor. Restul de 99% sunt șacali și gunoaie umane.
                  Last edited by gecmc94; 2 June 2020, 23:29.

                  Comment


                  • Stimularea economiilor. Am găsit o poză interesantă pe WSJ. Pe lângă Germania care totalizează peste 50% din PIB-ul din 2019 al țării, mai avem și Japonia care depășește 40%. România era pe undeva pe la 2% din PIB.
                    stimulus.png

                    Comment


                    • Saptamana trecuta aveam un comentariu despre rascoalele pentru Justitie sociala (in sens mai larg).
                      Azi, ZF publica doua opinii, una din Financial Times, si alta din Le Monde apartinand lui Thomas Piketty. Ambele discuta acelasi fir narativ. Bogatii de astazi sunt atat de bogati pentru ca profita de o rostogolire a averilor si o influenta la varf a politicilor monetare care ajuta cel mai mult pe cei bogati.
                      Impactul politic pe termen mai lung al morţii lui George Floyd şi al protestelor Black Lives Matter care au urmat ar putea fi unul mai de amploare decât s-a anticipat, aceste evenimente având potenţialul de a crea premisele unei noi mişcări pe piaţa muncii din SUA, scrie Rana Foroohar, comentator la Financial Times.

                      În SUA, între rasă şi clasa socială există o legătură inexorabilă. Avuţia netă a unei familii albe obişnuite era de aproape 10 ori mai mare decât cea a unei gospodării de negri, potrivit unui studiu Brookings Institution.

                      Aproape una din cinci familii de negri are datorii peste active, iar avuţia acestor familii, atunci când poate fi acumulată, este deţinută sub formă de active imobiliare, mai degrabă decât acţiuni. Acest lucru înseamnă că familiile de negri nu au beneficiat la fel de mult de pe urma ultimelor acţiuni de urgenţă ale băncii centrale americane.

                      De la carantina adusă de COVID-19, muncitorii din rândul minorităţilor o duc mult mai prost decât muncitorii albi după aproape toate criteriile.
                      Diviziunea economică actuală este aproape la fel de clară pe cât a fost ultima dată când ţara s-a confruntat cu acest gen de proteste sociale, în anii ‘60, scrie editorialistul Financial Times. Însă în timp ce la acea vreme protestatarii erau în principal de culoare, protestele de astăzi sunt mult mai diverse.

                      Protestele actuale se concentrează pe probleme de rasă, dar reprezintă în acelaşi timp apeluri mai ample pentru justiţie economică ce implică salarii corecte, condiţii mai sigure pentru muncitori, inegalitatea şi datoriile studenţilor.
                      Valul actual de mobilizare împotriva rasismului şi dis­criminărilor aduce în discuţie o problemă vitală, cea a reparării daunelor produse de un trecut colonial şi sclavagist care persistă. Indiferent de complexitatea sa, problema nu poate fi evitată la nesfârşit, nici în SUA, nici în Europa, scrie Thomas Piketty într-o opinie publicată de Le Monde.

                      Valul actual de mobilizare împotriva rasismului şi dis­criminărilor aduce în discuţie o problemă vitală, cea a reparării daunelor produse de un trecut colonial şi sclavagist care persistă.

                      La sfârşitul războiului civil, în 1865, republicanul Lincoln le-a promis sclavilor emancipaţi că vor primi după victorie „un catâr şi 40 de acri de pământ“ (aproximativ 16 hectare). Ideea era de a-i despăgubi pe aceştia pentru deceniile de tratament rău şi muncă neplătită şi de a le permite un viitor ca muncitori liberi. Dacă ar fi fost adoptat, programul ar fi reprezentat o redistribuire agrară de amploare.
                      Însă după încheierea războiului, niciun text privind compensaţiile nu a fost adoptat.
                      În mod straniu, alte episoade istorice s-au încheiat cu un tratament diferit. În 1988, Congresul a adoptat o lege prin care erau acordaţi 20.000 de dolari japonezo-americanilor internaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O in­demnizaţie de acelaşi tip acordată afro-americanilor victime ale segregării ar avea o puternică valoare simbolică.

                      În Marea Britanie, ca şi în Franţa, abolirea sclaviei a fost însoţită de fiecare dată de acordarea de indemnizaţii către proprietari de către Trezoreria publică. Cât despre foştii sclavi, aceştia au fost nevoiţi să înveţe să fie liberi prin muncă dură.

                      În 2001, în contextul dezbaterilor privind recunoaşterea sclaviei drept crimă împotriva umanităţii, Christiane Taubira încearcă fără succes să-şi convingă colegii deputaţi să creeze o comisie care să analizeze acordarea de compensaţii des­cendenţilor sclavilor.

                      Nedreptatea cea mai extremă este reprezentată fără îndoială de cazul Saint-Domingue, bijuteria insulelor de sclavi franceze din secolul 18, înainte de a se revolta în 1791 şi de a-şi proclama independenţa în 1804 sub numele de Haiti. În 1825, statul francez a impus ţării o datorie uriaşă pentru a-i compensa pe proprietarii francezi de pierderea proprietăţilor. Ameninţată cu invazia, insula n-a avut altă alegere decât să plătească această datorie.

                      Haiti cere acum Franţei rambursarea acestui tribut injust (30 miliarde de euro fără dobândă) şi este dificil să nu i se dea dreptate, scrie Thomas Piketty. Refuzând orice discuţie privind această problemă apare riscul creării unui imens sentiment de nedreptate.
                      In concluzie, aceste probleme exista de mult timp in societatea umana. El ies acum la suprafata din cauza inegalitatii. Cand vezi ca sistematic politica monetara a statelor occidentale imbogateste si mai mult pe cei care au active financiare, urmasii fostilor colonisti de acum cateva sute de ani, vechile rani se redeschid.

                      Comment


                      • Cazul curios al lui Mugur Isărescu

                        Mi-a atras atenția în seara asta un articol pe care mă reped să îl prezint aici. Mă voi referi la averea națională, rezerva de euro de zeci de miliarde de euro de la BNR, pe care ar fi pus ochii PNL-ul. Si ce ar insemna pentru cursul leului. Ne afectează pe toți.

                        https://www.cotidianul.ro/sistemul-c...ugur-isarescu/

                        Cotidianul a tras cu urechea la cea de-a doua ședință de la Cotroceni la care a fost prezent și Guvernatorul Mugur Isărescu.
                        Iată ce spune Național pe data de 22 mai 2020:
                        De la ora 13 va începe o nouă ședință convocată de Klaus Iohannis – una privind “evaluarea situației economice în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19” – la care va participa și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

                        Este a doua oară când guvernatorul BNR va ajunge la Cotroceni, pentru discuții pe teme economice, de la izbucnirea crizei provocate de noul coronavirus. Precedenta ședință la care a fost prezent Mugur Isărescu a avut loc în urmă cu exact două săptămâni, pe 8 mai.
                        Bun. Ce ne spune Cotidianul că s-ar fi discutat? Din surse!
                        În șase luni, mașina de tocat bani a PNL-PD a produs o gaură uriașă în finațele României. Banda politică are nevoie urgentă de alte împrumuturi. Mugur Isărescu s-a opus pe neașteptate. În urmă cu două săptămîni, cînd guvernatorul nu mai era o problemă, la Cotroceni a avut loc o coliziune.
                        ”Și, totuși, care a fost subiectul la Cotroceni? Din surse demne de încredere (și acelea pot fi găsi pe la Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, nu la București) la Cotroceni s-a discutat despre lipsa banilor. Guvernul Orban nu mai are bani. Și ca niște amatori într-ale guvernării României (și Iohannis și Orban și Cîțu) l-au chemat pe Mugur Isărescu. Între ideile stupide pronunțate cu acest prilej a fost ca BNR să rezolve (garanteze, acopere) un necesar de 30 de miliarde de euro. Mugur Isărescu ar fi făcut ochii cît cepele și ar fi spus că nu se poate.
                        -Și care ar fi soluția să facem rost de bani?
                        Guvernatorul le-ar fi spus să mărescă impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elveția, Monte Carlo, Miami și paradisuri fiscale. Liberalii ar fi răsăpuns că ei nu pot face așa ceva pentru că sunt liberali. Îi seacă la alegeri. O altă soluție ar fi să se adreseze Fondului Monetar Internațional. Dar în schimbul banilor, FMI va cere același lucru. Mărirea taxelor și impozitele pe marile averi.
                        După informațiile noastre, întîlnirea s-a încheiat în coadă de pește. Salvatorul Klaus Iohannis a rămas mut, iar cei doi liberali au plecat acasă, urmînd să găsească un răspuns la întrebarea simplă:
                        -De unde facem rost de bani?
                        Cu alte cuvinte, guvernul liberal au încercat să joace cu BNR și Isărescu un aranjament pe care în Marea Britanie, Banca Angliei îl face cu Guvernul Marii Britanii. Acesta are o facilitate de overdraft la BoE (Bank of England) prin care se poate finanța direct, fără să se împrumute pe piața de capital. Așa cum ar fi frumos și moral. BoE au mărit limita acestei facilități, dar s-au jurat că este doar temporar. Și că nu înseamnă că Banca Centrală va plăti direct facturile Guvernului.
                        https://www.theguardian.com/business...risis-spending

                        Eh, se pare, din ce spun sursele Cotidianul, că liberalii au cerut un lucru similar BNR-ului. Nu mai puțin de 30 miliarde de euro.
                        Ce să zic??? România nu este nici SUA, nici Japonia, nici Marea Britanie, să tipărească bani fără acoperire. Pe bună dreptate, Mugur Isărescu a zis "pas". Măriți taxele pe marile averi (să zicem a doua casă, a doua mașină, avere numerar peste o anumită sumă). Cine măh? Toți corupții aceștia să dorească așa ceva?
                        Luați bani de la FMI, le-ar fi zis Isărescu.

                        O să întrebați de ce s-au dus la Isărescu? Pentru că afară dobânzile sunt mari, foarte mari, de 3.624% pe an la euro. Dacă guvernul ar lua 30 de miliarde de euro cu o astfel de dobândă, atunci costul cu dobânzile ar crește cu 1 miliard de euro pe an. Pe care România nu îi are acum să plătească acele dobânzi. Să fim bine înțeleși. Bugetul merge deja pe deficit excesiv, adică nu sunt bani în buget. De unde să existe bani pentru plata unor astfel de dobânzi? Nimic. Atunci liberalii s-au gândit să pună mâna pe rezerva BNR de euro. Și au dat drumul la dosarul de colaborator cu Securitatea al lui "Manole" Isărescu. Deja acum este momentul să ne cam FIE FRICĂ.

                        https://www.g4media.ro/guvernul-a-im...tar-crest.html
                        Guvernul a atras 3,3 miliarde euro de pe piețele externe de capital printr-o emisiunea de euroobligațiuni lansată în 19 mai de Ministerul Finanțelor Publice, potrivit unui comunicat al ministerului. Este cea mai mare emisiune de euroobligațiuni lansată de un stat non-Euro și a doua cea mai mare din regiunea Europei Centrale și de Est.

                        Împrumutul uriaș vine pe fondul adâncirii deficitului bugetar din cauza performanțelor slabe ale economiei în al doilea trimestru, când criza provocată de coronavirus a dus la scăderea abruptă a încasărilor bugetare și creșterea cheltuielilor.

                        Tranzacția reprezintă cel mai mare volum de finanțare realizat vreodată de Romania într-o singură zi.

                        Emisiunea a fost realizată în două tranșe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an, potrivit comunciatului Ministerului Finanțelor.
                        PSD a pus presiune pe BNR, a amenințat cu schimbarea lui Isărescu din motive corecte. ROBOR-ul a fost falsificat. Acum se știe și cum. S-a trecut la un nou parametru numit IRCC. Băncile din România au falsificat ROBOR și au ciupit la dobânzile românilor cel puțin 0.5% timp de 15-20 ani.
                        Dar, dacă sursele Cotidianul sunt adevărate, și PNL a început asaltul asupra BNR pentru că aceasta nu vrea să renunțe la rezerva ei de euro cu care a apărat leul în ultimele 6 luni, cu un cost de circa 1 miliard de euro..... apoi PNL întrece PSD ca ticăloșie. Atenție mare la cum evoluează povestea asta.

                        Last edited by gecmc94; 16 June 2020, 22:59.

                        Comment


                        • Stai ca nici psd nu avea bani si s-a imprumutat cat a putut...apoi au venit amatorii astia ca salveaza ei, ca fac, ca dreg. Lea plouat cu covid in plan si de fapt s-au trezit la realitatea spusa de mai multi de ceva vreme, ca nu avem bani. Sa nu uitam ca si psd a vrut sa ajunga la rezerva, ca sa-si plateasca pompieristic pomenile demagogice. Acum se trezesc tot mai multi ca intr-adevar nu are guvernul bani si nu va avea nici un guvern, dar brusc e iar vina pnl pentru prumuturile psd si ar zice unii ca e vina psd pentru amatorismul pnl. Nu, e vina amandurora! Pt ca nici psd si nici pnl n-au venit sa faca ceva calumea, au venit cu gargara pentru fani, au cascat toti ochii, urechile si gura si acum, cand am ajuns la fundul sacului, dau vina unii pe altii. iar fanii latra, ca nu mai au altceva de facut. daca economia nu-si revine cat de cat - si ma refer la economia mondiala - ai nostri, indiferent de cum se vor numi, vor claca exemplar. eu, sa fiu in locul pnl acum, as lasa psd la guvernare, sa se ingroape definitiv. partea proasta e ca si pnl merita sa se ingroape cu psd de mana si nu vad acum o metoda prin care sa-i trimitem la cosul de gunoi al istoriei.
                          Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                          Comment


                          • https://www.libertatea.ro/stiri/rare...-legii-3043804

                            Acum câteva săptămâni, Rareș Bogdan publica un articol de pe un site care afirma că un fruntaș liberal Guran și-ar fi serbat ziua de naștere la un restaurant. Se pare că a fost fake news.

                            Acesta însă pare destul de real. Rareș Bogdan a organizat o petrecere de 100 de persoane într-un local pentru o zi de naștere.
                            Este deschisă terasa, am în terasă 50 de persoane și înăuntru ceva. Sunt … șase mese, le-am organizat cum se cuvine. Ba da, este și afară și în interior. În numărul permis. În interior, sunt 20 de persoane. Este în ordine, vă mulțumesc. Șefa localului Da Vinci din Cluj

                            În imagini se văd doar câteva mese, nicidecum pentru 50 de persoane, cum a declarat șefa localului. Libertatea a încercat să intre în legătură cu Rareș Bogdan, dar politicianul, aflat încă la petrecere, nu a răspuns apelurilor și mesajelor.
                            Pe tot parcursul fotografierii localului, de jos sau cu drona, nu au fost mai mult de câțiva oameni afară, restul de peste 100 de invitați fiind permanent înăuntru.

                            Comment


                            • Un parvenit cu un limbaj de mahala, ajuns mare politician, de calibrul lui nicolicea, soferache, livache. am impresia uneori ca unii penelisti au gresit partidul. Aceleasi interese, dar cu alti actori. la noi e o boala asta, cand ajungi "sus", crezi ca nu te mai poate atinge nimeni cu nimic. De-abia astept sa si-o ia peneleu in bena si sa plece acasa, dar mi-e frica de nemernicii din pesede si de esalonul secund de amatori, usere...nu e nici un fan liberal printre noi sa ne explice ce buni is astia comparativ cu pesede?
                              Democratia nu inseamna ca faci ce vrei, ci ca ai dreptul sa faci ceea ce trebuie.

                              Comment


                              • Nu pare ca mai este niciun fan PNL. Eu mi-am declarat optiunile. Le mai spun inca o data. Votez Nicusor Dan la PMB, USR la consilieri (asta pentru ca unii din USR de jos sunt chiar de calitate, eu am o problema cu cei de la varf) si UDMR la parlamentare.

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Anulare DPF
                                Politica de Securitate Google